• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 10 липня

Мінфін оновив додаток 4ДФ до єдиної «зарплатної» звітності та форму обліку доходів і витрат для фізосіб-«загальників» та «незалежників»; ДПСУ затвердила новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК; а в Е-кабінеті з’явилася інформація про наявні критерії ризику високого ступеню

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 10 липня

Увага! Мінфін оновив додаток 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ
Наказом від 19.05.2021 р. №278 Мінфін виклав в новій редакції Додаток 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. 
Зміни стосуються лише введення окремого розділу ІІІ щодо бюджетних грантів. Але, незважаючи на це, оновлену форму єдиної звітності отримали всі роботодавці та податкові агенти.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке, за нашою інформацією, заплановане на 13.07.2021 р. в «Офіційному віснику» №53. Проте згідно з позицією ДПСУ, за новою формою єдину звітність будемо подавати вже з III кварталу 2021 року, а от за ІІ квартал звітувати слід за старою формою.

 

Як нумерувати складові єдиної «зарплатної» звітності?
Нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) та не продовжується в наступних. Такий висновок ДПС навела нещодавно в листі від 20.05.2021 р. №498/2/99-00-04-02-01-02.

Як це застосувати на практиці – читайте в аналітиці від редакції.

 

Затверджено нову форму обліку доходів і витрат для фізосіб-«загальників» та «незалежників»
З 1 січня 2021 року ФОП–«загальники» та фізособи-«незалежники», як і раніше, зобов’язані вести облік доходів і витрат. Але цей облік можна здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі за допомогою Електронного кабінету. При цьому облік відбуватиметься в типовій формі (яка вводиться замість Книг обліку!). Ці норми були прописані в ПКУ, але практично не були реалізовані.

І ось наказом від 13.05.2021 р. №261 Мінфін затвердив:

  • типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • Порядок ведення цієї типової форми.

Докладніше читайте у цій новині.

 

В Е-кабінеті з'явилася інформація про наявні критерії ризику високого ступеню
ДПСУ повідомила, що в Е-кабінеті з'явилися дані щодо ризиків несплати податків юросіб за 2020 рік. Ці розрахунки необхідні для відбору платників до плану-графіка перевірок.

Таким чином, тепер платники податків мають можливість самостійно оцінювати ймовірність проведення у них документальних планових перевірок.

 

Чи можна й зовсім викреслитися з плану-графіка податкових перевірок? 
Судова практика поки що є неоднозначною щодо того, як ті чи інші платники податків потрапляють в плани-графіки перевірок ДПС. Особливо, якщо це стосується оновлення цих планів-графіків.

Чому раніше платника в цьому документі не було, а пізніше він з’явився? Чи можна цей факт якось оскаржити? Читайте у статті від нашого юриста.

 

З 5 липня – новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК
Наказом від 05.07.2021 р. №658 ДПСУ виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

До переліку включено 204 позиції товарів з кодами УКТ ЗЕД (тобто на 31 позицію більше, ніж було у попередній версії). Весь перелік можна переглянути тут.

 

Що ще нового у ДПСУ?

  1. Нові довідники податкових пільг. 5 липня податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №104/1 та №104/2 (станом на 01.07.2021 р.). Ознайомитися з ними можна тут.
  2. Маємо перші результати спільних перевірок ДПС і Держпраці. Нагадаємо, що з 1 липня розпочалися перевірки Держпраці та ДПС щодо неоформлених працівників. Так, за перші два дні відбулося 152 інспекційні відвідування, під час яких виявлено 240 працівників, допущених до роботи без укладення трудових договорів.
  3. Як ДПС штрафує під час перевірок щодо сплати ЄСВ? Податківці наголосили: якщо за результатами перевірки виявлено в окремих місяцях суми донарахованого (своєчасно не обчисленого) ЄCВ, то за кожне! таке донарахування накладається штраф.

 

Мінфін планує запровадити електронні перевірки (е-аудит)
5 липня Мінфін оприлюднив проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впровадження електронних перевірок (е-аудит)».

Ним пропонується, зокрема, великим платникам податків з 01.01.2025 р., а платникам, визначених ст. 180 ПКУ, з 01.01.2027 р. подавати до ДПС експортовані з вихідної системи обліку достовірні дані про наявність та стан активів, власного капіталу та зобов’язань, а також зміни у фінансово-господарському стані платника податків за звітний (податковий) рік у вигляді стандартного аудиторського файла (SAF-T) протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

 

Держстат оновив форми №1-опт, №1-торг та ще 34 статзвіти 
Держстат продовжує оновлювати форми статзвітності, які будемо подавати з 2022 року. Про попередні оновлення читайте тут (10 форм) і тут (27форм).

Цього разу оновлено 36 форм державних статистичних спостережень. Серед них – форми №1-опт, 1-торг, №9-сг, №1-ПВ (умови праці), №1-П, №1-ПЕ, №1-кб тощо. Весь перелік дивіться тут.

 

Податкова реформа: як зміниться законопроєкт №5600 до другого читання?
Нагадаємо, що 1 липня на позачерговому засіданні ВРУ прийнято за основу урядовий законопроєкт №5600 зі змінами до ПКУ (проте з умовою його подальшого доопрацювання).

Бізнес та експерти вважають, що більшість запропонованих ним змін призведуть до негативних наслідків для бізнесу з різних секторів економіки та для економіки в цілому.

Своєю чергою, Д.Гетманцев наголосив, що законопроєкт №5600 – не про підвищення податків, а про усунення прогалин в оподаткуванні та ліквідацію невмотивованих пільгових норм, які дозволяли тій чи іншій галузі платити менше податків до бюджету. А також він оприлюднив перші результати засідання робочої групи щодо доопрацювання цього законопроєкту. Переглянути їх можна тут.

 

Стартувала кампанії з оновлення даних про бенефіціарів: що потрібно знати?
11 липня набрав чинності наказ Мінфіну від 19.03.2021 р. №163. Тобто з цієї дати стартувала кампанія з оновлення інформації про власників в ЄДР. На все відведено три місяці – до 10.10.2021 р.

Які підприємства мають подавати інформацію про бенефіціарів? Які форми слід для цього заповнити? Як має виглядати структура власності? Що буде у разі несвоєчасного оновлення даних? Відповіді на ці та інші питання – в аналітиці від редакції.

 

Електронні лікарняні: що нового?

  • По-перше, ФСС навів приклад заповнення заяви-розрахунку на е-лікарняні. Переглянути його можна тут.
  • По-друге, оприлюднено посібник інтеграції категорії медичних висновків про тимчасову непрацездатність в причину непрацездатності у е-лікарняному та їх рознесення по додатках заяви-розрахунку. Про це читайте тут.
  • По-третє, у Фонді роз’яснили, як відбувається проходження е-лікарняного на підприємстві для призначення матеріального забезпечення застрахованій особі.

 

Затверджено порядок надання відпустки для батьків при народженні дитини
Уряд постановою від 07.07.2021 р. №693 затвердив Порядок надання відпустки при народженні дитини. Згідно з ним, право на відпустку має:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання (але не більш як 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Ця відпустка повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини. Про це читайте у новині.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за червень – 100,2%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в червні 2021 р. порівняно з травнем 2021 р. становила 0,2%, з початку року – 6,4%.
  2. Мінекономіки підвищило середню вартість бензину і дизпалива. Станом на 30 червня визначено середню вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 22,55 гривень, та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm, яка становить 26,64 гривень. Отже, середня ціна дизпалива зросла на 22 копійки, а бензину на 80 копійок.
  3. Штраф за порушення ПДР застосовуватимуть до підприємства, а не до директора. У Раді зареєстровано законопроєкт №5717. Ним пропонується виключити чинні на сьогодні ст. 14-2 та 14-3 КУпАП, якими передбачена відповідальність керівників юридичних осіб, а не безпосередніх власників транспортних засобів. Ці статті буде викладено у нових редакціях.
  4. ПФУ підкоригував Інструкцію про порядок обчислення і сплати пенсійних внесків. Змінами, зокрема, передбачено надання можливості доплати до суми страхових внесків з метою зарахування стажу у повному обсязі ФОП та особам, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, основний вид якої тимчасово зупинений рішенням КМУ внаслідок здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів через COVID-19.

Розпочинаємо ТИЖДЕНЬ бухгалтера і аудитора (у п’ятницю ж свято, пам’ятаєте?) з подарунків! За посиланням зареєструйтесь БЕЗКОШТОВНО на ефір з 5 ТОП-лекторами та отримайте миттєво брошуру «Зразок наказу про звільнення та копія».

Завтра о 10:00 всі зареєстровані почують в ефірі про:

  • Зміни у податку на прибуток (проєкт № 5600): нові обмеження, різниці та мінімальні зобов'язання.
  • Бенефіціари: форма і терміни подання, штрафи за неподання.
  • Прийняття, звільнення і трудові книжки: дії після 10 червня.
  • Зарплатна звітність: «перехідні» виплати та переведення/переміщення.
  • Реклама та ПДВ (проєкт № 5600): оформлення, база оподаткування, помилки при складанні ПН.

Вся програма заходу, реєстрація та подарунки тут.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»