• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 – 7 серпня

Чи будуть переглядати умови карантину? Як доводиться перетинати кордон з 5 серпня? Що змінилося в реквізитах фіскальних чеків з 1 серпня? Коли ставка ПДВ для с/г продукції у 14% змінюється на 20%? Які послуги можна буде отримати через систему «е-Підприємець»? А ще – саме сьогодні граничний термін подання податкової звітності за II квартал!

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2 – 7 серпня

Карантин в Україні: що нового?

  1. 5 серпня запрацювали посилені правила в’їзду в Україну. Українці та іноземці здаватимуть тест при в’їзді до країни. Виняток – громадяни України, які зробили хоча б одне щеплення від «ковіду», та мешканці інших країн із «сертифікатами». Більше подробиць у новинах тут і тут.
  2. Чи будуть переглядати умови карантину? Додаткові обмеження всередині України поки не планують вводити. Карантинні норми будуть переглядатися залежно від зміни епідситуації через коронавірус. Єдине нововведення, яке поки прийняв Уряд –це заборона на роботу шкіл в регіонах жовтої, помаранчевої і червоної зони, якщо там щеплені менше 80% співробітників. Про це розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.
  3. Тим часом Київська міська держадміністрація готує електронну форму подачі заявок для спецперепусток. За інформацією КМДА, електронну форму подачі заявок для отримання спецперепусток у громадський транспорт на випадок локдауну оприлюднять цього тижня. Її можна буде використовувати з 10 серпня.

 

Не пропустіть! Сьогодні – граничний термін подання податкової звітності за II квартал
9 серпня закінчується строк подання до податкової служби за II квартал 2021 року:

  • податкового розрахунка сум доходу, сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску;
  • декларації з податку на прибуток підприємств;
  • фінзвітності платниками податку на прибуток, що звітують щокварталу;
  • декларації платника ЄП — юрособи та фізособи-підприємця на ІІІ групі;
  • податкових декларацій з екоподатку та рентної плати тощо.

Весь перелік дивіться тут >>

Крім того, 9 серпня є граничним терміном подання алкогольно-тютюнової звітності за липень 2021 р.

Увага! До кінця серпня діє карантин, тому фінансових штрафів за несвоєчасне звітування та несплату податків не буде. Але це правило не поширюється на ПДВ, рентну плату та акциз. До того ж за ці порушення діють адмінштрафи.

 

Нові обов'язкові реквізити фіскальних чеків з 1 серпня: подробиці від ДПС
ДПСУ зауважила, що зміни до форми та змісту розрахункових документів (чеків РРО/ПРРО) стосуються обов’язкової наявності в них:

  • відображення найменування суб’єкта господарювання;
  • зазначення валюти операції;
  • найменування платіжної системи;
  • QR-коду (за наявності).

Окремо податківці наголосили, що QR-код є обов’язковим для ПРРО та РРО, що внесені до Державного реєстру після 01.08.2020 р., та для РРО, які можуть бути доопрацьовані їх виробниками.

 

Що ще нового у податківців?

  1. З 4 серпня запрацювали зміни до порядку блокування ПН/РК. Набрала чинності постанова КМУ від 28.07.2021 р. №774, якою внесено зміни до п. 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Стосуються вони формули для визначення загального податкового навантаження (D= S/T, а саме показника T). Про це читайте тут.
  2. З серпня звітувати про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари слід за новою формою. ДПСУ звертає увагу, що починаючи з серпня 2021 року Декларації про максимальні роздрібні ціни на товари (продукцію) будуть прийматися за новими формами.
  3. Нюанси «нульового» декларування. ДПС розробила інформаційний лист №22 та окремо розмістила на своєму сайті детальну презентацію щодо «нульового» декларування.

 

Операції з сільгосптоварами з 1 серпня: коли ставка ПДВ 14% змінюється на 20%?
Тиждень назад набрав чинності Закон №1600-IX зі змінами до ПКУ щодо ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції. Про це ми повідомляли тут.

Тож минулого тижня податківці в окремому роз’ясненні розповіли про особливості оподаткування ПДВ у зв’язку з відновленням ставки ПДВ 20% на окремі види с/г продукції.

 

Три закони, які підписав Президент минулого тижня

  1. Держпослуги без паперів запрацюють восени. Зеленський підписав Закон №1689-ІХ про особливості надання електронних публічних послуг. За ним з осені 2021 року державні органи не матимуть права вимагати паперові документи для надання послуг, якщо ця інформація вже є в реєстрі.
  2. Виводити банки з ринку та задовольняти вимоги кредиторів будуть по-новому. Президент підписав Закон №1588-ІХ щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів. Документ сприятиме збереженню активів банку та запобіганню втрати його майна, дасть змогу задовольнити вимоги якомога більшої кількості кредиторів та зменшить витрати держави на неплатоспроможні банки.
  3. Президент підтримав штрафи за руйнування доріг перевантаженим транспортом. Закон №1582-ІХ запроваджує штрафи для водіїв за невиконання вимог про зупинку від представників Укртрансбезпеки, внесення недостовірних відомостей про масу або габарити вантажу до товарно-транспортної накладної чи іншого документа тощо.

 

Уряд спростив процедуру реєстрації бізнесу
Постановою від 04.08.2021 р. №808 Кабмін запровадив експериментальний, на 2021-2022 роки проєкт спрощення реєстрації та ведення підприємницької діяльності через Портал Дія. 
За допомогою комплексної публічної послуги «е-Підприємець» можна буде отримати 24 послуги. Весь перелік дивіться тут.

 

Оновлення до форми Балансу й ф. №2-мс та зміни до одиниці виміру госпоперацій первинки
Мінфін наказом від 09.07.2021 р. №385 затвердив чергові зміни до НП(С)БО та до інших нормативних актів, що стосуються бухгалтерського обліку.

Зокрема, у первинному документі реквізит «одиниця виміру господарської операції» слід буде вказувати у грошовому та за можливості у натуральних вимірниках. У формі Балансу та ф. №2-мс змінили код КОАТТУ на КАТОТТГ. Більше читайте тут.

 

Як правильно оформити копію або витяг з кадрового документа?
Багато запитань виникло через зміни, внесені до КЗпП щодо видачі копії наказу про звільнення усім працівникам.

  • Що таке копія або витяг з кадрового документа?
  • Що таке дублікат кадрового документа?
  • Як оформити копію наказу про звільнення?
  • Чи можна видати замість копії витяг з наказу про звільнення?

Відповіді на ці та інші питання – у матеріалі від редакції.

 

Інші новини

  1. Як будуть індексувати та підвищувати пенсії у 2022 році? У рамках підготовки проєкту Державного бюджету на 2022 рік Мінсоцполітики опрацьовує пропозиції до календаря підвищення пенсій. Зокрема, у 2022 році планується провести п’ять етапів індексацій та підвищення пенсій.
  2. До 25 серпня всі лікарні забезпечать паперовими листками непрацездатності. Протягом 4-6 серпня понад 1,2 млн бланків отримають Вінниччина, Рівненщина, Сумщина, Закарпаття, Хмельниччина, Черкащина та Чернігівщина.
  3. Як виплачуватимуть 2000 грн на дітей для підготовки до навчального року? 6 серпня набрала чинності Постанова КМУ №803, якою запроваджено виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 2000 грн на дітей з багатодітних малозабезпечених сімей для підготовки до навчального року. Нею також затверджено Порядок виплати одноразової грошової допомоги на дітей з багатодітних малозабезпечених сімей для підготовки до навчального року. Більше подробиць у новині.
  4. Ціни на бензин зростуть майже до 32 гривень. Мінекономіки встановило середню вартість 1 літра дизельного палива на рівні 22,24 грн, а 1 літра бензину – 26,86 грн. Отже, середня ціна дизпалива знизилася на 1 копійку, а от бензину збільшилася на 22 копійки.

ТОП-3 помилки в кадровому обліку. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП-3 помилки в кадровому обліку: електронні трудові книжки, лікарняні та відпустки», яку проведе Вікторія Ліпчанська (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 16 серпня. Основні зміни обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, які складові державного реєстру соціального страхування, що таке електронна трудова книжка, алгоритм подання скан-копій до ПФУ, а також розглянемо особливості ведення паперових трудових книжок.
  • 17 серпня. Що змінилося з листком о непрацездатності з 1 травня, які особливості обліку страхового стажу з 10 червня 2021 року, розглянемо електронний реєстр листків о непрацездатності, а також розберемо дії роботодавця при отриманні е-листка непрацездатності.
  • 18 серпня. Які є строки давності для різних видів відпусток, скільки днів відпустки можна накопичити, чи можна перебувати у відпустці цілий рік, скільки максимальних днів тривалості відпустки за робочий рік, а також розглянемо безперервну частину щорічної відпустки.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»