• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 – 23 серпня

Індексація не буде враховуватися до розміру мінзарплати (урядовий законопроєкт); нові кваліфіковані ЕЦП ДПС для відправлення квитанцій з 21 серпня; оновлена декларація з прибутку з 17 серпня та норми тривалості робочого часу на 2022 рік. Про це (і не тільки) ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 – 23 серпня

Індексація не буде враховуватися до розміру мінзарплати
У минулу середу, 18 серпня, Уряд ухвалив законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці».

Ним пропонується внести зміни до КЗпП та Закону про оплату праці для вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати. Зокрема, передбачається врегулювання питання щодо складових заробітної плати, які не враховуються для визначення її мінімального розміру.

Так, у ст. 3-1 Закону про оплату праці з'являться нові складові: доплати за роботи працівникам, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров'я у відповідності до статті 100 КЗпП та суми індексації.

Таким чином, у разі прийняття законопроєкту вже буде не потрібно враховувати індексацію до складових гарантії оплати праці не менше мінзарплати. Докладніше про це читайте тут.

 

Знайомимося з нормами тривалості робочого часу на 2022 рік
Оскільки всі питання щодо сфери праці та зайнятості населення з 2020 року передано Мінекономіки, то саме воно надало роз'яснення щодо норм тривалості робочого часу на наступний, 2022 рік. Традиційно — з прикладом розрахунку такої норми, розрахованої за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю.

Згідно з розрахунком у 2022 році будемо працювати 250 к.дн, а відпочивати – 115 к.дн. Більше подробиць ви знайдете тут.

 

З 21 серпня діють нові кваліфіковані ЕЦП ДПС для відправлення квитанцій
ДПС повідомила, що з метою створення комфортних умов щодо обміну електронними документами з контролюючими органами з використанням «Єдиного вікна подання електронної звітності» та Електронного кабінету, з 12:00 21 серпня 2021 року змінюються кваліфіковані сертифікати, що використовуються для підписання повідомлень ДПС (квитанцій, інформаційних розсилок тощо) та шифрування повідомлень на ДПС (звітність тощо).

 

З 17 серпня – оновлена декларація з прибутку. Що змінилося цього разу?
Мінфін наказом від 04.06.2021 р. №317 вніс зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Коротко про це ми писали тут. А з 17 серпня ця форма набрала чинності!

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Оскільки наказ було затверджено та опубліковано у серпні 2021 року, то вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати за ІV квартал 2021 року.

Але це за законом, а ДПС свою думку щодо першого застосування цієї форми ще не наводила. Ажде ні для кого не таємниця, що якщо зміни, внесені до декларації, є дуже важливими та податківці бажають почати їх застосовувати вже зараз, то вони, всупереч закону, пришвидшують застосування нової форми. Тож чекаємо на їхнє роз’яснення. А поки що у статті від редакції читайте, які ж саме зміни були внесені.

 

Якщо оплату за послугу отримано частково готівкою, а частково через Liqpay – застосовуйте РРО/ПРРО. А якщо тільки Liqpay?..
ДПС в ІПК від 29.06.2021 р. №2541/ІПК/99-00-07-05-01-06 зазначила: якщо послуга цілком на 100% оплачена через Liqpay – то РРО/ПРРО повинно застосовуватися (хоча ми у редакції вважаємо інакше).

А от якщо клієнт оплатив послугу частково готівкою, а частково через Liqpay – тут без реєстратора не обійтися (і тут ми солідарні із ДПС). Докладніше читайте у коментарі від редакції.

 

Що ще нового в ДПС?
По-перше, ДПСУ повідомила про можливі затримки під час відправлення квитанцій за результатами обробки документів в Єдиному вікні е-звітності. Причина – проведення технічних робіт.

По-друге, у підкатегорії 132.01 «ЗІР» податківці вказали, що строки давності для подання уточнюючої податкової звітності продовжуються на період карантину.

По-третє, ДПС у підкатегорії 201.06 «ЗІР» розповіла, як виправити помилки у сумах ЄСВ в єдиній звітності. Так, заповнення уточнюючої єдиної звітності при коригуванні сум ЄСВ проводиться з використанням типів нарахувань 2 та 3. При цьому ознака «0» (якщо потрібно ввести рядок) чи ознака «1» (якщо потрібно вивести рядок) не застосовуються.

 

ФОП не платив ЄСВ через карантинну пільгу: чи має він право на лікарняні та декретні?
У листі від 01.07.2021 р. №3637/0/290-21/45 Мінсоцполітики розповіло про правила зарахування до страхового стажу періоду звільнення ФОП 1 групи від сплати ЄСВ у 2021 році.

На думку міністерства, з метою нарахування лікарняних та декретних такі місяці виключаються зі страхового стажу. А ФОП, який не платив ЄСВ, не є застрахованою особою у місяці несплати. Більше – у коментарі від редакції.

 

Зміни щодо перевірок бізнесу: чи буде це дійсно реформа?
Нагадаємо, що нещодавно Уряд анонсував повне перезавантаження системи перевірок бізнесу. Для цього у ВРУ зареєстровані два законопроєкти – №5837 та №5838. Ними пропонується врегулювати та змінити окремі нормативні акти щодо контролю за бізнесом, зокрема:

Саме на цих змінах ми й зупинилися у цій статті. Адже перезавантаження системи перевірок розпочнеться саме з них.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. Порядок призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-ФОПам, безробітним та ін. підкоригують. Мінсоцполітики оприлюднило проєкт змін до порядку призначення і виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
  2. До КЗпП внесуть зміни щодо вагітних жінок, матерів-годувальниць та батьків, які працюють. Мінекономіки оприлюднило законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників».
  3. Банки будуть ретельніше стежити за рахунками клієнтів в інвалюті. У Раді зареєстровано законопроєкт №5851. Ним, зокрема, пропонується встановити для банків обов’язок обмінюватись інформацією про належність рахунків їх клієнтів до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, з метою здійснення валютного нагляду за валютними операціями, що здійснюються їх клієнтами через ці банки.

 

Карантин в Україні: що нового?
Минулого тижня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко видав розпорядження для керівників робіт з ліквідації спалаху COVID-19 в Україні, яким запровадив добову норму вакцинації населення від коронавірусу. Мінімальна кількість зроблених щеплень на день має бути:

  • 50 і більше – для пункту щеплення;
  • 50 і більше – для одного центру вакцинації;
  • 100 і більше – для одної мобільної бригади.

Крім того, МОЗ вимагає посилити протиепідемічний контроль у всіх регіонах України. Відповідні листи направлені головам ОДА, керівництву Нацполіції, Держспоживслужби та регіональних департаментів охорони здоров'я. Повідомляється, що після аналізу епідемічної ситуації, стану тестування на COVID-19 і темпів вакцинації, а також для стримування поширення «ковіда» у всіх регіонах посилять контроль за протиепідемічними заходами.
Щодо початку навчального року, міністр освіти та науки Сергій Шкарлет розповів про три можливі варіанти, які планують міксувати:

  • найсприятливіший сценарій – «зелена» карантинна зона на карті України. За цих умов заклади освіти працюватимуть у звичайному режимі;
  • другий варіант – зовсім песимістичний. Це – високий рівень захворюваності. МОН наполягатиме, щоби 1-4 класи, тобто початкова школа і спеціальні заклади працювали у звичайному режимі. При цьому зміни передбачають, що має бути 80% вакцинованих у науково-педагогічних колективах;
  • третій сценарій – середній рівень захворюваності, «жовта» і «помаранчева» зони. Місцева влада може переводити навчання у змішану або дистанційну форму.

 

Держфінмоніторинг буде аналізувати фіноперації за новим порядком
Мінфін наказом від 02.08.2021 р. №440 затвердив нові Принципи опрацювання одержаної від суб'єктів первинного фінансового моніторингу інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, та критерії проведення аналізу таких операцій.

Тепер Держфінмоніторинг буде більше приділяти уваги додатковим даним для опрацювання інформації про фіноперації (будуть вивчатися дані про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарів за ЄДР та інформацією про кінцевих бенефіціарів від суб'єкта фінмоніторингу) та проводити операційний та стратегічний аналіз.

Крім того, наказом Мінфіну від 04.06.2021 р. №322 затверджено Порядок інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінансового моніторингу та Держфінмоніторингу, а також Порядок створення особистого кабінету суб'єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету. Про них читайте тут.

 

Інші новини

  1. Мінфін затвердив форму звіту для «нульового декларування», а НБУ розширив перелік операцій за рахунками фізосіб для «нульового» декларування. Таким чином, з 1 вересня фізособи, які приймають участь у «нульовому» декларуванні, зможуть зараховувати кошти з поточних рахунків зі спеціальним режимом на поточні рахунки в іноземній та національній валюті. Форма декларації та Порядок її заповнення також наберуть чинності з 1 вересня 2021 року (про це тут).
  2. Мінекономіки планує реформувати Держпраці. Ключове завдання Держпраці – це задекларована, безпечна та здорова праця, винагорода за яку гарантується. Також необхідно посилити роботу з виявлення та зменшення кількості незадекларованих працівників. Такі завдання були поставлені перед службою першим віце-прем'єр-міністром – міністром економіки України Олексієм Любченко під час наради 17 серпня.
  3. Інспекційна кампанія з легалізації праці набирає оберти. За даними Мінекономіки, станом на 19 серпня вже розпочато 2126 інспекційних відвідувань та виявлено 7021 працівник, допущений до роботи без трудових договорів.

ТОП-10 помилок в бухгалтерії 2021. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП-10 помилок в бухгалтерії 2021», яку проведуть Анастасія Волевач та Ірина Тимошенко (Експерти онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 30 серпня. Карантин продовжили до 1-го жовтня: що це значить для бухгалтера і керівника, в чому суть і як може вплинути на нашу роботу податкова амністія, а також розглянемо фінмоніторинг банку запитує документи: чи правомірно це.
  • 31 серпня. Використання особистої і корпоративної картки підприємцем, нові форми книг обліку у ФОП, а також розглянемо за що ФОП на єдиному податку позбавляють спрощеної системи оподаткування.
  • 1 вересня. Як оплачувати електронний лікарняний, як перейти з паперової на електронну трудову книжку, а також розглянемо нюанси прийому і звільнення з 10 червня.
  • 2 вересня. Подача відомостей про бенефіціарів, чи потрібно юр. особам подавати форму 20-ОПП, а також розглянемо, як змінити дані в формі 20-ОПП.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»