• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 вересня – 2 жовтня

За ІІІ квартал подаємо оновлену єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а з 2022 року вона й зовсім може стати щомісячною (урядовий законопроєкт). А ще – зміни у правилах оформлення ТТН; нюанси індексації зарплати у жовтні; нові довідники податкових пільг та повноцінний старт роботи е-лікарняних. Загалом 20 змін та подій, які відбудуться цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 вересня – 2 жовтня

Що нас чекає у жовтні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У жовтні це:

  • нові довідники податкових пільг №105/1 та №105/2 (станом на 01.10.2021 р.);
  • виключення трьох кодів з Довідника умовних кодів причин коригування для РК до ПН;
  • нові вимоги до реквізитів у фіскальному чеку РРО;
  • повноцінний старт роботи е-лікарняних;
  • граничний термін інформування держреєстраторів про бенефіціарів;
  • додаткові вихідні (з 14 по 17 жовтня, з відпрацюванням у суботу 23 жовтня);
  • а в останній день жовтня – переведення годинників на «зимовий час».

Про всі 20 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів вересня – ось тут.

 

Нюанси індексації у жовтні
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за серпень 2021 р. становив 99,8%. Він не вплинув на коефіцієнти індексації. Тому у жовтні всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами на рівні липня 2021 року. Як саме треба було індексувати у липні, ми розповідали тут.

Більше про нюанси індексації зарплати у жовтні (на прикладах) читайте у статті від редакції.

 

Карантинні зони та вакцинація: яка ситуація?
Щодня МОЗ оновлює дані про карантинні зони в Україні. Станом на 1 жовтня, всі регіони України перебувають у «жовтій» зоні. Лише Чернівецька область за деякими показниками відповідає «помаранчевій» зоні (хоча протягом тижня ситуація змінювалася, на початку тижня їх було п’ять).

Тим часом МОЗ підготувало проєкт Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням. Згідно з ним, обов'язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину підлягатимуть працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;
  • місцевих державних адміністрацій;
  • закладів професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних закладів освіти.

Згодом проєкт Переліку був доопрацьований. Його доповнено працівниками закладів вищої освіти, спеціалізованої освіти та наукових установ.

Зверніть увагу: у пояснювальній записці до проєкту зазначено, що у разі відмови або ухилення від вакцинації ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

 

З 2022 року єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ стане щомісячною
У середу, 29 вересня, Уряд підтримав законопроєкт щодо надання щомісячного статусу єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

30 вересня цей законопроєкт був зареєстрований у ВРУ під №6120. Ним пропонується змінити податковий період з квартального на місячний для подання платниками податків, у тому числі податковими агентами, платниками ЄСВ, контролюючим органам Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, сум утриманого з них податку та сум нарахованого єдиного внеску.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року. Відповідно вперше звітувати за новими правилами потрібно буде з 2022 року.

 

Тим часом за ІІІ квартал подаємо оновлену єдину звітність!
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 19.05.2021 р. №278 виклав у новій редакції Додаток 4ДФ до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

У Наказі №278 додатково було прописано, що єдину звітність за новою формою вперше потрібно подавати за ІІ квартал 2021 року. Проте податківці вирішили, що вперше звітувати за новою формою потрібно буде тільки зі звіту за ІІІ квартал.

Зауважимо, що 29 вересня з'явився електронний формат оновленої єдиної звітності. Про нього читайте тут.

 

Коли вперше звітувати за новою декларацією з податку на прибуток?
ДПСУ видала офіційний лист №21953/7/99-00-21-02-01-07 для всіх своїх територіальних органів щодо змін у декларації з податку на прибуток та першого застосування оновленої її форми.

Спираючись на ч. 1 п. 46.6 ПКУ, платникам податку на прибуток підприємств необхідно подавати декларацію за оновленою формою починаючи з 01.01.2022 р. за звітний (податковий) період 2021 року. Наразі електронного формату оновленої форми декларації ще немає.

 

Яку стат- та фінзвітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2022 році?
Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022 році. Переглянути його можна тут.

Станом на 01.10.2021 р. він налічує лише 11 статзвітів та 11 форм фінзвітності. Проте фахівці Держстату зауважують, що перелік ще може доповнюватися по мірі реалізації форм в електронному вигляді. Наприклад, у 2021 році цей перелік налічує 87 форм.

 

Кабмін змінив строки подання фінансової звітності: поради бухгалтеру
Нагадаємо, що Уряд постановою №998 вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності в частині збільшення строків подання фінансової звітності. Також Нацбанк врегулював деякі питання подання фінансової звітності небанківськими фінустановами. 
З огляду на це, в окремій аналітиці ми розповіли:

  • коли запрацює постанова КМУ №998?
  • кому подається фінансова звітність?
  • які нові строки подання фінансової звітності для різних підприємств (у таблиці)?

 

Ще три свіжі аналітики від редакції

  1. Коли при інформуванні про бенефіціарів слід подавати нотаріально засвідчену копію паспорта? При інформуванні про бенефіціарів нотаріально засвідчена копія паспорта потрібна для паспорта-книжечки бенефіціара або паспортного документа бенефіціара-іноземця. Більше про це тут.
  2. Річна винагорода у розрахунку відпускних. Мінекономіки продовжує надавати консультації щодо врахування винагород, які сплачуються працівникам за два і більше місяців, у розрахунку середньої зарплати. Нові правила діють з 4 вересня. І цього разу міністерство навело приклад, як їх застосовувати.
  3. Продаж основних засобів – як правильно відобразити у бухобліку? Розглянемо, як обліковувати ОЗ, які підприємство планує продавати, за правилами НП(С)БО 27. Коли визнавати, як оцінювати, як обліковувати продаж тощо? Читайте тут.

 

Змінилися правила оформлення ТТН: на що звернути увагу?
З 1 жовтня в Україні запроваджуються зміни до порядку оформлення Товарно-транспортної накладної (ТТН).

Завдяки Закону №1534 форма ТТН має отримати нові відомості. Зокрема, щодо опису транспортного засобу, де має бути вказано, крім марки, моделі, типу, реєстраційного номера автомобіля, причепа/напівпричепа, також його параметри зі зазначенням довжини, ширини, висоти, загальної ваги, у тому числі з вантажем, та маси брутто.

І ще один важливий момент – відомості про параметри автомобіля та його вага, у т.ч. з вантажем, та маси брутто, визнані обов’язковими реквізитами, які при оформленні ТТН має зазначити саме вантажовідправник.

Зверніть увагу, що до форми самої ТТН, наведеної у дод. 7 до Правил №363, зміни ще не внесені. Але вимога зазначати нові відомості у ТТН діє вже з 1 жовтня 2021 року. Більше читайте у коментарі від нашого юриста.

 

Що нового у ДПСУ?
По-перше, затверджено  Реєстр великих платників податків на 2022 рік. Завантажити його можна тут. Кількість великих платників на наступний рік становить 1341. Порівняно з Реєстром на 2021 рік кількість скоротилася на 30 платників.

По-друге, двічі оновлено «Єдине вікно». До версії 1.29.20.0 станом на 22.09.2021 р. додано нові форми заяв про реєстрацію РРО/ПРРО, а також змінене нещодавно Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. А у версії 1.29.21.0 станом на 24.09.2021 р. міститься електронний формат оновленої єдиної звітності для податкових агентів.

По-третє, податківці розповіли, чи штрафуватимуть за відсутність QR-коду акцизної марки у фіскальних чеках. За їхнім роз’ясненням, з 1 жовтня підстав для застосування до СГ штрафів за видачу розрахункового документа без зазначення цифрового значення штрихового коду акцизних марок у ДПС не виникне.

 

Інші новини

  1. Відміна токенів: з'явилися тексти трьох урядових законопроєктів щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг (зміни до ПКУ, МКУ, КУпАП та КПКУ). Основна мета – замінити використання токенів на удосконалений е-підпис. Більше читайте у цій новині.
  2. В е-лікарняному помилка «Особа не ідентифікується в Реєстрі застрахованих осіб» – які дії? У ПФУ пояснили, що працівнику слід подати до Сервісного центру Пенсійного фонду Анкету застрахованої особи і документи, що ідентифікують особу.
  3. Поліція перевірятиме COVID-сертифікати по QR-коду. Нацполіція спільно з Мінцифрою розробили та розпочали інтеграцію ПЗ на планшети поліцейських для перевірки COVID-сертифікатів по QR-коду.

ТОП-3 помилки в обліку BAS Бухгалтерія. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ТОП-3 помилки в обліку BAS Бухгалтерія», яку проведе Світлана Шанайда (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 11 жовтня. Визначення первісної вартості, відображенні додаткових витрат, формування ОЗ з декількох комплектуючих, а також розглянемо модернізацію орендованих ОЗ.
  • 12 жовтня. Як впливає на облік ПДВ взаєморозрахунків із контрагентами «за договором у цілому» і «за документами розрахунків», проведення ВМД при імпорті, нарахування податкового кредиту за касовим методом, а також розберемо проведення ПН в уточнюючій ПДВ.
  • 13 жовтня. Налаштування виробництва послуг, номенклатурні групи, розподіл 91 рахунку, а також розглянемо розрахунок собівартості послуг.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 3 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»