• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 13 листопада

Нові мінімальні зарплати та розміри ЄСВ з 1 грудня; розширення переліку професій для обов’язкового COVID-щеплення; оновлений порядок проведення індексації зарплати та інших доходів; індекс інфляції за жовтень; можливі зміни в правилах надання різних видів відпусток і нові роз’яснення від Держпраці

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 13 листопада

МОЗ розширило перелік професій для обов’язкового COVID-щеплення
З минулого вівторка, 9 грудня, до переліку професій, які підлягають обов'язковій вакцинації від COVID-19 включать працівників підприємств, установ та організацій сфери управління центральних органів виконавчої влади, а також установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей і реабілітаційних закладів.

Також МОЗ затвердило ще два документи:

  • форму довідки, яку лікарі видаватимуть пацієнтам, що мають тимчасові або постійні протипоказання до вакцинації проти COVID-19;
  • інструкцію про заповнення висновку щодо наявності протипоказань до вакцинації.

 

Ще більше новин про карантин

  1. Київ та область посилює карантин. З суботи, 13 листопада, громадський транспорт у Київській області закрили для невакцінованих (можна їздити з сертифікатом про вакцинацію, негативним тестом чи справкою про одужання). А у столиці посилено контроль за дотриманням карантину та продовжено дистанційне навчання у школах.
  2. КМУ змінив правила використання ковідного сертифіката перехворілого. Раніше такий сертифікат припиняв дію через 180 діб від дати забору матеріалів, що дали позитивний результат тестування на COVID-19. З 6-го листопада це 105 днів з дати встановлення відповідного діагнозу.
  3. ВРУ планує виділити 3 млрд грн «карантинної» допомоги. Нардепи від «Слуги народу» зареєстрували законопроект, яким пропонується виділити 3 млрд гривень допомоги для «червоних» зон адаптивного карантину. Йдеться про допомогу бізнесу та найманим працівникам.

 

Не пропустіть! 19 листопада – граничний строк сплати податків за ІII кв. 2021 року
Податок на прибуток, туристичний збір, екологічний податок та загалом більше десятка податків і зборів за ІII квартал слід сплати до 19 листопада (включно).

Нагадуємо, що до кінця грудня діє карантин. Тому фінансових штрафів за несвоєчасне звітування та несплату податків – не буде. Але це правило не поширюється на ПДВ, рентну плату та акциз. До того ж діють адмінштрафи за ці порушення.

 

Індекс інфляції за жовтень – 100,9%
Інфляція на споживчому ринку в жовтні 2021 р. порівняно із вереснем 2021 р. становила 0,9%, з початку року – 8,5%.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1%; алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 0,6%; ціни на транспорт зросли на 1,1%. А от на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зниження цін становило 0,9%.

 

МОЗ розробив проєкт змін щодо формування та видачі е-лікарняних
Проєктом наказу вносяться зміни до двох нормативних актів:

  • Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 р. №1066;
  • Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 р. №1234.

Зокрема, в Порядку № 1066 планується уточнити правила оформлення медичного висновку для тих фізосіб, яким е-лікарняний видається через догляд за хворою дитиною.

 

Ще три законодавчі ініціативи

По-перше, податківців зобов’яжуть повідомляти про корупцію та фінансування тероризму. Контроль за напрямком платежів, які здійснюють суб’єкти господарювання, джерелом походження їх коштів наразі має багато рівнів. Фінансовий моніторинг проводять банки, небанківські фінустанови і навіть незалежні бухгалтери та юристи.

Згідно законопроєкту №6301, обов’язок повідомляти Держфінмоніторинг про порушення пропонують покласти ще і на ДПСУ.

По-друге, депутати хочуть змінити правила надання різних видів відпусток. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №6171-2, яким пропонується внести багато змін до Закону про відпустки. Зокрема, працівникам планують надавати основну відпустку тривалістю не менш як 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік,  з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

По-третє, зміни в порядок перевірок Держпраці: знайомимось із проєктом. Попри карантин Держпраці бажає продовжувати виїзні інспектування дотримання трудового законодавства. Проте на заваді стає навіть не пандемія, а відсутність потрібної для цього нормативної бази.

Про ще одну спробу розв'язати цю проблему, читайте у матеріалі.

 

Нова мінімальна зарплата з 1 грудня: зростання трудових штрафів та інші зміни для бізнесу!
Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток прив’язані до мінімальної зарплати на 1 січня. Тому вони залишаються незмінними до кінця 2021 року. А от фінансові штрафи за порушення трудового законодавства з 1 грудня збільшаться!

 

Нові розміри ЄСВ для роботодавців та ФОП з 1 грудня: готуємось вже зараз!
Згідно із Законом про Держбюджет на 2021 рік, мінімальний страховий внесок з ЄСВ з січня по листопад 2021 року становить 1320 грн, а от за грудень буде вже 1430 грн (6500х22%). Максимальна база для нарахування ЄСВ з січня по листопад 2021 року становить 90 000 грн, у грудні буде 97 500 грн. Як ці показники слід застосовувати на практиці – читайте у статті.

 

Три нових роз’яснення Держпраці, Мінфіну і Мін'юсту

  • Чи треба відстороняти невакцинованих працівників, які працюють дистанційно? В Держпраці зазначили, що дистанційна, надомна робота або робота в режимі гнучкого часу – це лише режими роботи. Тому роботодавці мають в обов'язковому порядку відсторонити від роботи таких працівників, якщо вони відмовляються від обов'язкової вакцинації.
  • Як зазначати одиницю виміру у первинному документі після 10 серпня? З цієї дати, згідно з оновленим Положенням №88, у первинному документі реквізит «одиниця виміру господарської операції» слід вказувати у грошовому та, за можливості, у натуральному вимірниках. Що означає ця норма – у роз’ясненні.
  • Коли вперше підтверджувати відомості про бенефіціарів? Для юросіб, створених до 28.04.2020 р., вперше підтверджувати відомості про бенефіціарів слід у такі строки: якщо відомості подано у період з 11.07.2021 р. по 31.12.2021 р. – у 2022 році; якщо відомості подано після 01.01.2022 р. – у 2023 році.

 

З 9 листопада діє оновлений порядок проведення індексації зарплати та інших доходів
Уряд привів Порядок нарахування індексації у відповідність до норм Закону щодо резидентів «Дія Сіті».

Зокрема, підтримка купівельної спроможності винагород, компенсаційних та інших виплат, що сплачуються резидентами «Дія Сіті» працівникам, забезпечуватиметься шляхом перегляду їх розміру.

 

Свіжа аналітика від редакції

  • Премія під час розрахунку компенсації за невикористану відпустку: лист Мінекономіки. Як врахувати премію під час розрахунку середньої зарплати при звільненні? Як застосовуються при цьому нові норми Порядку № 100, які діють з 4 вересня 2021 року? Відповіді на ці та інші питання у редакційному матеріалі.
  • До 1 грудня до військкомату слід подати списки допризовників, а до 20 грудня – дані про автотранспорт. Чи на всіх роботодавців поширюється обов'язок подавати списки допризовників і чи подавати щось, якщо працівників-допризовників у вас немає? Кому з суб’єктів господарювання слід повідомляти військкомати про наявний в них автотранспорт, а кому цього не треба робити?
  • Річна інвентаризація запасів: правила та облік. Які правила та особливості має процедура інвентаризації запасів? Як відобразити в бухобліку нестачі та надлишки, пересортицю? Які податкові наслідки можуть виникнути у підприємства за результатами інвентаризації запасів? Детальніше – у матеріалі.

 

Інші новини

  • Поліція буде перевіряти авто підприємств і ФОПів на відповідність технічному стану. З 12 листопада патрульні поліцейські використовуватимуть спеціалізовані автомобілі – мобільні діагностичні станції. Вони контролюватимуть відповідність технічного стану авто, які підлягають обов'язковому технічному контролю.
  • Чому виникають проблеми в оформленні е-лікарняних через апостроф у ПІБ? База даних ПФУ і база даних е-лікарняних медзакладів містить один тип апострофа, а база даних ФСС не підтягує такі лікарняні тому, що у них іншій тип апострофу. В підсумку всі особи, в прізвищі яких є апостроф, фактично не в змозі користуватись е-лікарняними.
  • Затверджено порядок ведення обліку товарних запасів для ФОПів. Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на ФОПів, у тому числі платників єдиного податку (!), які зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, а також осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу такого ФОП.

НОВИЙ товарний облік у ФОП. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «РРО та новий товарний облік у ФОП», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 22 листопада. Кому потрібен РРО вже через 2 місяці, коли ФОП може надавати послуги без РРО, а також розглянемо огляд роз'яснень податкової та судової практики щодо застосування розрахункових операцій.
  • 23 листопада. Кого торкнулися зміни в новому порядку ведення товарного обліку, як вести товарний облік при роботі з РРО/ПРРО, а також розберемо, які штрафи за відсутність первинних документів у єдинника.
  • 24 листопада. Кого торкнулися зміни у нових реквізитах фіскального чека 2021 року, яка відповідальність за неправильну форму чек РРО/ПРРО, а також розберемо перереєстрацію РРО/ПРРО та внесення змін до ліцензії.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»