• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 20 листопада

План комплексних перевірок на 2022 рік та план-графік перевірок ДПС на 2021 рік для юросіб; кожному вакцинованому обіцяють по 1000 грн (але не грошима); порядок ведення товарного обліку для ФОП з 26 листопада; збільшення кількості податкових боржників та штраф за неподання податкової звітності чи помилки в ній

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 20 листопада

Повністю щеплені від COVID-19 отримують по 1000 грн
ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №6297 щодо надання допомоги застрахованим особам на період карантинних обмежень.

Законопроектом пропонується збільшити на 3 млрд грн доходи Дербюджету, при цьому джерелом фінансування пропонується визначити додаткові надходження від податків на прибуток підприємств та ПДВ з вироблених в Україні товарів з урахуванням бюджетного відшкодування, рентних плат за спецвикористання лісових ресурсів та води.

Ініціатором даної програми підтримки є президент Володимир Зеленський. За його словами, програма стартує 19 грудня. До кінця 2021 року на неї буде виділено близько 3 млрд грн і стільки ж – на початку 2022 року.

«Кошти в розмірі 1000 гривень будуть виплачені на віртуальні платіжні картки через «Дію». Їх можна буде витратити на покупку квитків в кіно, театри, концерти, заняття спортом, подорожі по Україні поїздом або літаком», – зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Ще більше новини про карантин

  1. В «червону» зону відправили ще одну область. Держкомісія з ТЕБ та НС вирішила розширити «червону» зону карантину в Україні. З 18 листопада у ній опинилася Вінницька область. Станом на 20 листопада у «червоній» зоні перебувають Київ та 18 областей. У «помаранчевій» – Закарпатська, Полтавська та Харківська області. Ще три області – Кіровоградська, Тернопільська та Чернівецька – наразі «жовті».
  2. У школах Києва закінчується карантин. Місцева влада прийняла рішення повернути учнів за парти з 22 листопада. Відновлять освітній процес у приміщеннях закладів освіти всіх типів та форм власності: спеціалізованої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, а також закладів фізичної культури та спорту, мистецьких шкіл і закладів мистецької освіти. Відновити очне навчання заклади можуть за умови дотримання протиепідемічних вимог «червоної» зони».
  3. МОЗ планує посилити правила вакцинації для «жовтої» зони. Голова міністерства Віктор Ляшко повідомив, що МОЗ працює над змінами до постанови про адаптивний карантин. Вони передбачають, що і працівникам, і відвідувачам закладів в «жовтому» рівні епідемічної небезпеки необхідно буде мати повний курс вакцинації. Зараз такі обмеження діють лише у «червоній» зоні.
  4. У «Дії» з'явився сертифікат для тих, хто перехворів COVID-19. Згенерувати сертифікат в «Дії» можна через 15 днів після того, як лікар внесе відповідні дані в електронну систему охорони здоров'я. Сертифікат діє протягом 90 днів. При цьому документ можна буде отримувати не частіше, ніж два рази на рік.
  5. Чи виплатять декретні відстороненим через відмову від COVID-вакцинації? Фонд соціального страхування України здійснить фінансування допомоги по вагітності та пологах незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи через відмову від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

 

Зустрічайте! План комплексних перевірок на 2022 рік
Згідно з планом, у 2022 році контролюючими органами (не ДПС) буде проведено 38704 перевірок підприємств та підприємців. А от план перевірок ДПСУ на 2022 рік ще не затверджений (це повинні зробити до 25 грудня).

Важливо! В жовтні цього року контролюючі органи оприлюднили проєкти планів перевірок на 2022 рік. Про це читайте тут. Але затверджених наказів щодо їх проведення ще немає.

В свою чергу ДПС оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб. Станом на 18 листопада оновлено перші два розділи плану-графіка перевірок, які стосуються юросіб та фінустанов, постійних представництв та представництв нерезидентів.

 

Не пропустіть! 22 листопада – останній день подання декларацій за жовтень
Понеділок, 22 листопада 2021 року є граничним терміном подання наступної податкової звітності за жовтень 2021 року:

  • податкової декларації з ПДВ;
  • декларації акцизного податку;
  • податкової декларації рентної плати (за користування надрами, радіочастотним ресурсом тощо);
  • податкової декларації з плати за землю.

Зауважимо, що через дію карантину до 31 грудня ДПС не може застосовувати фінштрафи за несвоєчасне подання декларацій. Але це не стосується ПДВ, акцизу та ренти.

 

У тих , хто не отримав карантинні 8000 грн через помилку, з’явиться ще один шанс
У 2021 та 2020 року державою надавалась допомога застрахованим особам, робота яких була тимчасово зупинена внаслідок локдауну. Однак через помилки у банківських реквізитах не всі особи змогли отримати кошти.

Сьогодні пропонується внести зміни до Порядку надання такої допомоги (Порядок №328), якими передбачити можливість застрахованим особам подати повідомлення про актуальні реквізити банківського рахунка (за стандартом IBAN) для отримання допомог відповідно закону.

 

Три роз’яснення від податківців та ФСС

  1. Скорочення строків тимчасової непрацездатності у е-лікарняних. ФСС навів правила скорочення періодів тимчасової непрацездатності у листках непрацездатності. Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності (затверджений наказом МОЗ №1234) було доповнено Правилами скорочення періодів тимчасової непрацездатності у листках непрацездатності згідно наказу МОЗ №2086.
  2. В якому випадку працюючий ФОП може сплачувати ЄСВ? Податківці роз'яснили, що працюючий ФОП може сплачувати за себе ЄСВ лише у місяцях, за які роботодавцем за нього було сплачено ЄСВ у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок. Розглянемо такі випадки детальніше у матеріалі.
  3. Чи буде штраф від ФСС за порушення терміну прийняття рішення про оплату лікарняного? Відповідальності за порушення роботодавцем строку призначення матеріального забезпечення застрахованим особам, а також неподання у 5-денний термін заяви-розрахунку, ні Законом №1105, ні Порядком №12 не передбачено.

 

Порядок ведення товарного обліку для ФОП з 26 листопада
Обов’язок ведення товарного обліку суб’єктами господарювання (в тому числі і підприємцями) існував давно, однак саме порядку такого обліку передбачено не було. І от Мінфін Наказом №496 затвердив відповідний порядок та форму для ведення такого обліку.

Наказ набере чинності з 26 листопада.

Кому та як потрібно вести товарний облік, і що буде, якщо цього не робити – у аналітиці редакції.

 

За неподання податкової звітності та помилки в ній – штраф 2550 грн
Уряд ухвалив законопроєкт про внесення змін до КпАП щодо посилення відповідальності за порушення порядку подання податкової звітності.

Зокрема, за неподання податкової звітності та за порушення порядку її подання буде застосовуватись адмінштраф у розмірі від 1700 до 2550 грн.

 

Рада ухвалила закон про медіацію
Закон №3504 визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою.

Медіація може бути проведена до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або під час досудового розслідування, судового, третейського, арбітражного провадження, або під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

 

Ще п’ять законодавчих ініціатив

  1. ВРУ підтримала осучаснення закону про страхування. Чинний ЗУ «Про страхування» було прийнято 25 років тому і наразі його положення не враховують тенденції розвитку світової фінансової інфраструктури, а закладені в ньому підходи до регулювання потребують осучаснення. В зв’язку з цим ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №5315, який має за кілька років вирішити цю проблему.
  2. Зеленський пропонує спростити подання відомостей про бенефіціарів. 18 листопада у ВРУ було зареєстровано два президентські законопроєкти №6320 та 6321 щодо змін порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи. Що планують змінити – у новині.
  3. ФСС та ПФУ об'єднають в одну структуру. Прийнятим у І читанні законопроєктом №3663 пропонується об’єднати адміністративні структури ПФУ та ФСС для скорочення адміністративних видатків та підвищення ефективності виконання ключових функцій фондів.
  4. ДПС оновить порядок списання безнадійного податкового боргу. Проєктом наказу Мінфіну пропонується встановити порядок списання податковими органами безнадійного податкового боргу платника податків, зокрема визначення суми безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню, прийняття рішення про списання безнадійного податкового боргу та запровадити форму рішення про списання безнадійного податкового боргу.
  5. Українцям видаватимуть офіційні електронні адреси. Законопроєктом №3860-д передбачено, що юридичні особи (у тому числі державні органи та органи місцевого самоврядування) та фізособи – підприємці в обов’язковому порядку упродовж шести місяців з дня набрання чинності цим законом зобов’язані подати державному реєстратору відомості про свою офіційну адресу електронної пошти.

 

В Україні збільшилась кількість податкових боржників
В Україні налічується 773264 підприємств та підприємців, які мають податковий борг перед державним або місцевим бюджетом (у жовтні 2021 року було 772371). Тобто кількість податкових боржників збільшилася з жовтня на 893.

Звертаємо увагу на те, що оприлюднення інформації про суб'єктів господарювання, які мають податковий борг, на сайті ДПСУ, не звільняє від необхідності отримувати довідку для підтвердження відсутності заборгованості. Адже сума податкового боргу може змінюватись щоденно.

 

Нагадуємо! З 27 листопада запрацює Порядок обміну інформацією з питань фінансового моніторингу
Мінфін наказом від 04.06.2021 р. №322 (зареєстрований в Мін'юсті 06.08.2021 р. за №1035/36657) затвердив:

  • Порядок створення особистого кабінету суб'єкта первинного фінмоніторингу та доступу до е-кабінету системи фінмоніторингу;
  • Порядок інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінмоніторингу та Державної служби фінмоніторингу України.

Наказ опубліковано в «Офіційному віснику» від 27.08.2021 №66. Відповідно він набере чинності з 27 листопада.

 

Інші новини

  1. Рада визначилася з функціями Бюро економбезпеки. ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №3959-1. У тексті доопрацьованого законопроєкту так й залишилася норма щодо встановлення у Кримінальному кодексі відповідальності за шахрайство з ПДВ, як окремого виду кримінального правопорушення.
  2. Мінекономіки впровадило е-документообіг в системі управління охороною праці. Мінекономіки наказом №839-21 затвердило порядок впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці. Тепер роботодавець має право вести документообіг щодо охорони праці в електронній формі.
  3. Для Facebook і Google затвердили окрему декларацію з ПДВ. Мінфін затвердив форму спрощеної декларації з ПДВ для електронних послуг нерезидентів, які надаються фізичним особам у сфері реклами та Порядок її заповнення. Звітувати нерезидентам за цією декларацією слід буде з 2022 року.

РРО у ФОП: новий порядок товарного обліку. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «РРО у ФОП: новий порядок товарного обліку», яку проведе Олександра Герасименко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 29 листопада. Кому потрібен РРО вже через 2 місяці, коли ФОП може надавати послуги без РРО, а також розглянемо огляд роз'яснень податкової та судової практики щодо застосування розрахункових операцій.
  • 30 листопада. Кого торкнулися зміни в новому порядку ведення товарного обліку, як вести товарний облік при роботі з РРО/ПРРО, а також розберемо, які штрафи за відсутність первинних документів у єдинника.
  • 1 грудня. Які нові види РРО та ПРРО доступні у 2021 році та отримаєте рекомендації при виборі програми або сканера для роботи з РРО/ПРРО.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»