• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 19 червня

З 1 липня збільшується розмір прожиткового мінімуму; Мінфін хоче ще більше блокувань ПН та РК, розробив правила інвентаризації активів під час війни, вніс зміни до Інструкції з ЄСВ та оновив декларацію про доходи. Про це ( та інше) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 19 червня

Зміна прожиткового мінімуму з 1 липня: на що вона вплине?
За менше ніж два тижні прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Зокрема, для працездатних осіб він становитиме 2600 грн (зараз 2481 грн), а узагальнений показник – 2508 грн на місяць (зараз 2393 грн).

Що від цього зміниться? Це, наприклад, індексація заробітної плати, мінімальний розмір аліментів, допомога з безробіття і одиноким матерям, декретні непрацюючим.

А от ще 14 показників залишаться без змін. Зокрема, розміри ЄСВ, добових, єдиного податку тощо. Повний перелік ви знайдете у статті від редакції.

 

Блокувати ПН та РК будуть ще більше
Мінфін оприлюднив проєкт Постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації̈ податкової̈ накладної̈/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». З текстом змін можна ознайомитися тут.

Завдяки змінам зупинення реєстрації ПН та РК буде відбуватися не тільки щодо складених ПН та РК, а й поданих на реєстрацію.
Також планується розширити коло «мінусових» РК, які підлягають моніторингу на відповідність критеріїв ризиковості. Більше читайте тут.

 

Які ще зміни готує Мінфін?
По-перше, оприлюднено проєкт змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Стосуються вони нарахування та сплати ЄСВ платниками, які призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів, та відображення особливостей визначення бази нарахування ЄСВ для платників єдиного внеску резидента Дія Сіті.

По-друге, розроблено правила інвентаризації активів для воєнного часу. Мінфін планує ввести правила інвентаризації у разі встановлення фактів викрадення, нестачі, знищення майна. Зокрема, можна буде провести інвентаризацію окремо визначеного майна на день встановлення таких фактів.

По-третє, у Мінфіні знову заговорили про повернення податків. За словами міністра фінансів, фактичні видатки за травень становили 251 млрд гривень, а доходи без грантових коштів – 83 млрд гривень.

 

Три важливі новини щодо звітності

  1. Зустрічайте нову форму декларації про майновий стан і доходи. Мінфін виклав у новій редакції форму декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення. Наказ набере чинності з 1 січня 2023 року.
  2. Тепер декларацію зі спецгрупи ЄП можна подавати через «Дію». За словами Федорова, подання декларації через «Дію» займе не більше 1 хвилини. Потрібно ввести суму доходів в «Дії», а розмір податку розраховується автоматично. Далі декларація надходить до ДПС.
  3. Оновлено форму №1-Б (річна) та ще 10 форм статзвітності. Держстат продовжує оновлювати форми державних статистичних спостережень, за якими слід буде звітувати з 2023 року. Цього разу оновлено 11 форм. Весь перелік дивіться за посиланням.

 

Що нового розповіли податківці?

  1. Змінено коди бюджетної класифікації для сплати роздрібного акцизу. У ДПС повідомили, що наказом Держказначейства від 16.05.2022 р. №144 змінено коди бюджетної класифікації для перерахування 5% акцизного податку з роздрібного продажу. Переглянути їх можна тут.
  2. Через зруйнування офісу під час війни всі архіви та первинку неможливо відновити: які наслідки? Податківці роз’яснили, що підприємства зобов’язані провести інвентаризацію станом на 01 число місяця за місяцем зникнення перешкоди доступу до активів, первинки та відобразити результати інвентаризації в бухобліку.
  3. Чи штрафують за нереєстрацію АН в ЄРАН під час війни? Штрафи за нереєстрацію АН не застосовуються у разі відсутності можливості своєчасно виконати свій обов’язок із обов’язковим його виконанням протягом шести місяців після припинення війни.

 

Виплату 6500 грн та допомоги на проживання для ВПО відновлять: закон в дії
15 червня набрав чинності Закон від 31.05.2022 р. №2280-IX. Ним, зокрема, збільшено видатки на:

  • національну безпеку та оборону – 247769,9 млн грн;
  • поповнення резервного фонду – 1500 млн грн;
  • надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка» для громадян, які через війну втратили роботу (йдеться про 6500 грн для тих, хто подав відповідну заявку) – 5824,5 млн грн;
  • фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за різними пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду – 20063,1 млн грн;
  • надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житловокомунальних послуг – 12536,7 млн гривень.

Також звертаємо увагу, що Мінреінтеграції знову оновило Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) (станом на 07.06.2022 р.).

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. Замість КУпАП – новий Кодекс України про адміністративні проступки. СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Кодексу України про адміністративні проступки. Складається він з 464 статті, які об'єднали у 9 розділів. З набранням чинності цього Кодексу втратить чинність Кодекс України про адміністративні правопорушення.
  2. Реформу платіжних послуг відтермінують до 1 грудня. Нагадаємо, що 1 серпня 2022 року має бути введений в дію Закон «Про платіжні послуги». Проте через воєнний стан було змінено пріоритети у діяльності держорганів, адже головною ціллю зараз є забезпечення обороноздатності держави у відсічі збройній агресії рф проти України. Тому у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7465. Серед іншого, ним пропонується перенести термін введення в дію Закону з 01.08.2022 р. на 01.12.2022 р.
  3. Як планують змінити правила розмитнення авто? Законопроєктом №7466 планують змінити чинну систему оподаткування легкових авто шляхом впровадження нової формули розмитнення. За нею не буде братись до уваги вартість транспортного засобу.

 

З 17 червня запрацював закон про національну кваліфікацію працівників
16 червня офіційно опубліковано, а наступного дня набрав чинності Закон від 01.04.2022 р. №2179-IX. Ним, зокрема, впроваджена можливість прийняття до уваги при укладенні трудового договору виду занять (професія), повної або часткової професійної кваліфікації, якою володіє особа.

 

Призупинення трудового договору на час війни: нове роз’яснення Мінекономіки
З 24 березня почали діяти нові правила трудового законодавства. Саме з цієї дати з’явилася можливість призупинення трудового договору. На підставі цих правил Мінекономіки зробило такі висновки щодо можливості впровадження призупинення:

  • у зв'язку з призупиненням дії трудового договору працівник звільняється від обов'язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов'язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. Ініціатором призупинення трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник;
  • головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи. Підкреслено, що ці дві умови мають виконуватися одночасно.

А от за умови, що працівник бажає та може виконувати роботу або роботодавець може надавати роботу, призупиняти дію трудового договору не можна. Про це читайте тут.

 

Що ще варто знати про трудові відносини у воєнний час?

  1. Працівник через бойові дії переїжджає до іншого міста: чи можна його звільнити? Держпраці наголосила, що звільнити працівника без його заяви через його невихід на роботу у зв’язку з бойовими діями роботодавець не має права.
  2. Зарплата в натуральній формі: правила виплати та облік. Роботодавець (підприємство, ФОП) під час війни вирішив виплачувати працівникам зарплату в натуральній формі. Які правові особливості такої виплати, обліку, оподаткування? Про це читайте у статті від редакції.
  3. Працівниця бажає вийти з відпустки для догляду за дитиною достроково: які наслідки? Держпраці зазначила, що у разі дострокового припинення відпустки для догляду за дитиною працівник має письмово повідомити роботодавця про таке рішення не пізніше як за 10 к.дн. до дня виходу на роботу.
  4. Немає можливості подати повідомлення про прийняття на роботу: чи буде штраф? Держпраці наголосила, що після відновлення інспекційних відвідувань, під час яких будуть розглядатися обставини неможливості подання повідомлень, буде надано достатньо часу на їх усунення.
  5. Як нарахувати компенсацію при звільненні, якщо протягом року був простій? За роз’ясненням Держпраці, пpи обчисленні середньої зарплати для нарахування компенсації з розрахункового періоду виключається час, протягом якого працівники перебували у простої не з вини працівника.

 

Чи буде 11 липня останнім днем для інформування про бенефіціарів без штрафів?
Нагадаємо, що граничний строк подання інформації про бенефіціарів – 11 липня 2022 р. Але через війну цей обов’язок можна виконати й після її закінчення – протягом місяця.

Тож з 12 липня Мін’юст ще не матиме права до закінчення війни штрафувати за неподання цієї інформації.

Докладніше читайте у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. Питання про мобілізацію жінок на сьогодні не виникає, а IT-спеціалістам можуть дозволити виїжджати за кордон. За словами заступника міністра оборони Ганни Маляр, мобілізація в Україні відбувається за відповідним Указом Президента. При цьому питання про мобілізацію жінок у країні зараз не постає. Тим часом Мінцифри спільно з Міноборони, Генштабом та Мінекономіки створюють механізм, за яким можна буде виїжджати на короткий термін IT-спеціалістам за умови гарантій, що людина повернеться, вирішивши робочі справи.
  2. За переміщення через кордон валюти понад 10 тис. євро – штраф. 16 червня набрав чинності Закон №2058-IX зі змінами до Митного кодексу України щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил.
  3. Держава надасть безповоротні гранти для створення тисяч нових мікробізнесів. Заявки будуть подаватися через «Дію» у формі бізнес-плану, який розглядають незалежні оцінювачі-підприємці. Крім того, під цей бізнес можна буде взяти пільговий кредит в межах «5-7-9».
  4. З 16 липня запрацюють окремі норми мовного закону: що слід враховувати бізнесу? Усі товари з комп’ютерними програмами мають бути оснащені українським інтерфейсом. До того ж усі інтернет-ресурси мусять впровадити україномовні версії. Більше – у новині.
  5. У День Конституції банківська система буде працювати у звичайному режимі. Нацбанк скасував перенесення роботи банківської системи з понеділка 27 червня на суботу 2 липня 2022 року. Таким чином, 27 та 28 червня 2022 року будуть робочими днями для банківської системи України.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»