• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 – 26 червня

Індексація зарплати у липні; скасування військового збору та пільг на ввезення авто; законопроєкт про заборону на виїзд чоловіків під час війни; що потрібно знати про військовий облік жінок та вручення повісток. Про це і не тільки ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 – 26 червня

У липні індексувати зарплату будемо у нових розмірах
Вже цієї п’ятниці, 1 липня, прожитковий мінімум для працездатних осіб зросте до 2600 грн. А це означає, що індексувати зарплату потрібно буде в межах цієї суми.

Нараховувати індексацію при збільшенні окладів у квітні 2022 р. ще буде не потрібно і на коефіцієнти для інших місяців індекс інфляції за травень не вплинув.

Про все це докладно (і на прикладах) ми розповіли у статті від редакції.

 

Скасовано ВЗ для захисників України та пільги на ввезення авто для громадян
Минулого тижня ВРУ прийняла два важливі закони:

  • по-перше, на період воєнного стану скасовано військовий збір для захисників України (прийнято законопроєкт №7432). А саме для ЗСУ, Нацгварії, працівників правоохоронних органів, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонної служби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління державної охорони України, Держспецзв’язку, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії рф;
  • по-друге, з 1 липня скасовуються пільги на імпортні товари та авто. Прийнято законопроєкт №7418, яким Рада повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто. До речі, Нацбанк повідомив, що прийняття цього закону створює передумови для скасування обмежень НБУ на купівлю валюти та транскордонні перекази для імпорту товарів.

Наразі обидва закони перебувають на підписі в Президента.

 

Обов’язковий військовий облік жінок з 1 жовтня: які нюанси під час війни?
З 1 жовтня стартує військовий облік жінок. Беруть жінок, які молодше 60 років, не мають протипоказань через здоров'я та професія чи спеціальність якої є у Наказі Міноборони. Проте граничного строку взяття на облік поки не встановлено.

Докладніше про те:

  • Як діє наказ про військовий облік жінок в умовах воєнного стану?
  • Якщо жінка стане на облік, чи означає це миттєву мобілізацію?
  • Чи можуть призвати на військову службу жінку, яка має неповнолітніх дітей?
  • Чи може жінка, яка стала на облік, виїхати за кордон?
  • Які обов'язки у військовозобов’язаних жінок?
  • Яке покарання передбачене за порушення правил військового обліку?

Читайте у цій статті.

Зауважимо також, що перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації, пропонують розширити. Законопроєктом №7481 пропонується надавати відстрочку від мобілізації близьким родичам загиблих та зниклих безвісти під час війни.

 

Військові повістки: які бувають та порядок вручення
На сьогодні існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка»:

  • повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних;
  • повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК);
  • повістка-призов на строкову військову службу;
  • мобілізаційне розпорядження.

Детальніше про кожну з них читайте тут.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами має бути складений акт про відмову від отримання повістки з підписами цих осіб та свідків.

 

Заборону на виїзд чоловіків під час воєнного стану пропишуть у законі
22 червня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7484 «Про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України"».

Зокрема, у Законі «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» окремою статтею 3-1 пропонують прописати:

  • що громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі України під час дії воєнного стану;
  • порядок виїзду з України громадян чоловічої статі під час дії воєнного стану. Перелік винятків, хто все-таки матиме право виїзду, дивіться у новині.

 

Знову оновлено перелік окупованих територій для виплат переселенцям
Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Загалом перелік оновлювався вже дев’ять разів.

І ось Наказом Мінреінтеграції від 21.06.2022 р. №125 знову затверджено оновлений перелік (станом на 17.06.2022 року).

Станом на 17.06.2022 року до нього входить 8 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (51), Дніпропетровської (7), Луганської (37), Запорізької (51), Херсонської (49), Миколаївської (23), Сумської (18) областей. Загалом у переліку наразі 303 громади.

 

Реєстрація ПН та РК за лютий-травень та коригування ПК: інформаційний лист ДПС
ДПСУ опублікувала інформаційний лист №3/2022. У ньому йдеться про окремі особливості подання податкової звітності, сплати податкових зобов’язань з податку на прибуток та ПДВ, формування податкового кредиту у зв’язку зі змінами, які запроваджені Законом №2260-ІХ.

Зокрема, зазначено, що ПК, починаючи з червня 2022 року, формується виключно на підставі зареєстрованих ПН/РК. ПК, сформований на підставі первинки, має бути виключений з декларації за лютий-травень 2022 року шляхом подання уточнюючого розрахунку.

 

Порядок перевірки банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати оновлять
Нарешті ДПС вирішила оновити порядок перевірки банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати. Зокрема, зміниться межа ЄСВ з 1/3 на 1/5 від суми у платіжці для дозволу банків виплачувати зарплату.

Це передбачено проєктом Наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати» (завантажити).

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Знову хочуть оновити декларацію з прибутку. Цього разу через звіт КІК. ДПСУ оприлюднила проєкти форм Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії, а також відповідні зміни до декларації з податку на прибуток. Докладніше про них читайте у новині.
  2. Чи будуть штрафувати платників податку на прибуток за незвітування за 2021 рік та І квартал 2022 року? ДПС в інформаційному листі навела особливості звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2021 рік та І квартал 2022 року.
  3. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 17.06.2022 р.). Зокрема, додано форму Запиту на отримання інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

 

Кабмін дозволив на час війни деякі позапланові перевірки бізнесу
Постановою від 17.06.2022 р. №697 Уряд дозволив здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері:

  • за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;
  • з метою виконання міжнародних зобов’язань України.
    Зверніть увагу, що це стосується лише перевірок органами держнагляду (контролю). ДПСУ до них не належить.

 

Інформування про бенефеціарів: штрафів поки не буде, а більшість підприємств можуть зовсім звільнити
Нагадаємо, що оновлення інформації про бенефіціарів у ЄДР розпочалося 11 липня 2021 року та триватиме до 11 липня 2022 року (включно).

Але триває війна. У зв’язку з цим Мінюст у свіжому листі вирішив наголосити: передбачені законодавством штрафи за неінформування про бенефіціарів у розмірі від 17000 до 51000 грн під час війни та протягом 3 місяців після застосовуватися не будуть. Про це читайте тут.

Більше того, на сайті ВРУ з’явився проєкт постанови ВРУ щодо прийняття за основу законопроєкту №6131-2. Ним передбачається виключити обов’язок щорічного підтвердження відомостей про бенефіціара та звільнити окремих юросіб від інформування про бенефіціарів.

 

З 24 червня діє порядок щодо отримання допомоги по частковому безробіттю під час війни
Нагадаємо, що нещодавно КМУ затвердив новий Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. І ось 24 червня він набрав чинності.

Проаналізуємо, що потрібно буде зробити, щоби отримати цю допомогу від держави. А також читайте в аналітиці від редакції:

  • Хто платить допомогу?
  • Хто може отримати допомогу, а хто ні?
  • Як її отримати та у якому розмірі?

Також на цю тему надала роз’яснення Державний центр зайнятості.

 

Інші новини

  1. У День Конституції банківська система буде працювати у звичайному режимі. Нагадуємо, що цього вівторка маємо свято – День Конституції. У мирні часи це завжди був вихідний день. Проте під час війни 27 та 28 червня 2022 року будуть робочими днями, у тому числі для банківської системи України.
  2. Довідку-підтвердження статусу резидента можна буде отримати онлайн та в будь-якій ДПС. Мінфін оприлюднив проєкт форми Довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів та Порядку підтвердження цього статусу.
  3. Затверджено порядки відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки». З 1 січня 2023 року запрацюють порядки встановлення відповідності умов контрольованих операцій із сировинними товарами принципу «витягнутої руки».
  4. Хто зможе отримати держдопомогу на підтримку підприємництва? Оприлюднено проєкт нових критеріїв оцінки допустимості держдопомоги суб'єктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів та підтримки середнього та малого підприємництва.
  5. Окупанти нанесли збитки підприємству: які дії керівництва? Яка процедура фіксації збитків, нанесених окупантами, підприємцям на фактично окупованій території? Як провести оцінку збитків? Куди подавати докази та заяви? Про це читайте тут.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»