• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 червня – 3 липня

Як підтвердити неможливість виконання податкових обов’язків? Кого з жінок можуть мобілізувати? Які трудові правила запровадила Рада? Як змінився Порядок подання ПФУ е-відомостей? Кого перевірятиме Фонд соцстраху? …І ще понад два десятки змін та подій липня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 червня – 3 липня

Що нас чекає у липні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У липні це, зокрема:

  • новий розмір прожиткового мінімуму (та усіх показників, з ним пов’язаних);
  • нюанси індексації зарплати;
  • скасування пільг на імпортні товари, авто та лімітів відпуску палива;
  • нова форма повідомлення про вакансії №3-ПН;
  • граничний строк подання інформації про бенефіціарів – вже 11 липня;
  • реєстрація ПН та РК за лютий-травень 2022 року (до 15 липня).

Про ці та ще 15 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за червень, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Мобілізація жінок в Україні під час війни: роз’яснює РНБО
В Україні все ще триває мобілізація населення через запроваджений воєнний стан і повномасштабну війну з рф. Наразі багатьох турбує, чи будуть забирати до армії жінок; адже уже з 1 жовтня 2022 року усіх українок ставитимуть на військовий облік.

Тож у Центрі протидії дезінформації РНБО спростували найпоширеніші фейки про призов на службу жінок України.

 

Як підтвердити неможливість виконання податкових обов’язків під час війни?
Мінфін оприлюднив проєкт Наказу, яким пропонує затвердити:

  • Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків своїх обов’язків;
  • Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи та її відокремленого підрозділу своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента;
  • Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – фізичної особи, зокрема самозайнятої особи, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента.

Для підтвердження неможливості потрібно буде подавати заяву до ДПС разом з переліком відповідних документів.

Як це зробити? Якими будуть підстави неможливості виконання обов’язків? Який граничний строк подання такої заяви? Читайте тут.

 

Реєстрація ПН та РК за лютий-травень та коригування ПК: що нового?
Податківці продовжують надавати роз’яснення щодо реєстрації ПН/РК за лютий-травень 2022 р. Зокрема, минулого тижня вони розповіли про таке:

  • Чи є право на ПК за лютий-травень 2022 року у разі неможливості постачальника зареєструвати ПН? ДПС відповіла, що у випадку неможливості своєчасно зареєструвати ПН/РК з лютого 2022 року така реєстрація має бути здійснена протягом 60 к.дн. за місяцем відновлення такої можливості або протягом шести місяців після припинення війни.
  • В якому періоді показувати зменшення ПЗ з ПДВ на підставі РК за лютий-травень 2022 року? За роз’ясненням ДПСУ, у разі реєстрації РК, датованого лютим-травнем, в ЄРПН до 15 липня 2022 року зменшення ПЗ слід зазначити у декларації з ПДВ за місяць складання такого РК.
  • В яких випадках ПК потрібно буде виключити з декларації за лютий-травень? Черкаські податківці зазначили, що у разі відсутності факту реєстрації в ЄРПН ПН/РК після завершення 60 к.дн. з першого дня місяця за місяцем відновлення такої можливості або шести місяців після припинення війни ПК за первинкою має бути виключений з декларації.
  • Не подавали декларації з ПДВ за лютий-травень 2022 року: що буде з ПК за зареєстрованими ПН? Якщо не було сформовано ПК на підставі первинки за лютий– травня 2022 року та не були подані декларації, то сума ПДВ за зареєстрованими до 15 липня ПН може бути включена до складу ПН протягом 365 к.дн. з дати складання ПН.

 

Що ще нового у податківців?
По-перше, оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 29.06.2022 р.). До нової версії 1.30.9.0 додано форми декларацій з рентної плати (квартальну та місячну з відповідними додатками), а також статзвіт №37-сг.

По-друге, оприлюднено нові довідники податкових пільг: 109/1 та 109/2 (станом на 01.07.2022 р.).

 

Запроваджено додаткові трудові правила на час війни
1 липня ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №7251 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин».

Остаточного тексту закону наразі немає, але законопроєктом, зокрема, передбачалося:

  • врегулювання  окремих питань виплати грошової компенсації за невикористані працівником дні щорічних відпусток;
  • запровадження додаткових підстав для звільнення працівника;
  • те, що усі повідомлення та документи з питань трудових відносин можуть здійснюватися та вестися в електронній формі;
  • введення додаткової підстави для розірвання трудового договору – відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

 

Нюанси оформлення відпусток під час війни
Держпраці розповіла:

  1. у разі надання відпустки не на весь час війни, а на конкретний період працівник зазначає у заяві конкретні дати надання відпустки. Відповідно й у наказі роботодавець також вказує конкретний період надання відпустки;
  2. відпустка без збереження заробітної плати, яка надається протягом війни, включається до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку;
  3. працівник після демобілізації має право на щорічну основну відпустку на підприємстві, на якому він працював на час призову або укладання контракту. Цим правом працівник може скористатися у будь-який зручний для нього час.

Більше відповідей на запитання щодо відпусток ви зможете знайти у спецвипуску від редакції.

 

Оновлено Порядок подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність
Постановою від 02.06.2022 р. №8-3 Пенсійний фонд затвердив зміни до Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі. Зокрема, запроваджено:

  • черговість подання даних про трудову діяльність працівників в е-формі;
  • зміни до правил передачі е-трудових до порталу послуг;
  • необхідність подання тільки заповнених сторінок трудової книжки;
  • порядок повторного подання трудових книжок;
  • можливість подання відомостей про трудову діяльність особисто працівниками до ПФУ;
  • порядок подання даних у разі відсутності інформації в реєстрі застрахованих осіб.

 

Затверджено плани перевірок ФСС на ІІІ квартал 2022 року
Станом на 28 червня регіональні відділення ФСС всіх областей (крім Херсонської, Луганської, Донецької областей) оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІІ кв. 2022 року. Переглянути їх можна за цим посиланням.

 

Комітет ВР підтримав штрафи за недостовірну інформацію про бенефіціарів
За результатами засідання 30 червня Комітет ВР України з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти за основу законопроєкт №6003 щодо вдосконалення механізмів валідації інформації про кінцевих бенефіціарів та структуру власності юросіб.

У разі прийняття штраф за недостовірність даних буде накладатися на юрособу і становитиме від 17000 до 51000 грн.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. З 2024 року пропонується запровадити відсоткове відрахування для підтримки неприбутківців. У Раді зареєстровано два законопроєкти щодо запровадження з 1 січня 2024 року механізму відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій.
  2. У ПКУ підкоригують норми про звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами. Законопроєктом №7492 пропонується розширити напрямки витрат осіб з Реєстру волонтерів з урахуванням повномасштабної збройної агресії рф, а також уточнити питання щодо поширення податкової пільги на попередні правовідносини.
  3. Маркування продукції за допомогою QR-коду. Законопроєктом №7497 пропонується встановити на законодавчому рівні можливість маркування шляхом нанесення на продукції позначення QR-коду, що забезпечує отримання інформації в електронному вигляді.

 

Інші новини

  1. Уряд запустив програму для охочих перейти в IT-сферу. Це програма стипендій у розмірі до 30 тисяч грн для навчання та отримання навичок молодшого розробника, дата-аналітика або графічного дизайнера. Крім того, Мінцифри спільно з біржою Binance та Львівським IT Кластером запустили освітній проєкт IT Generation.
  2. Президент вніс зміни до Положення про військовий квиток. Зокрема, за зіпсуття або недбале зберігання військового квитка, яке спричинило його втрату, військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) несе відповідальність відповідно до закону.
  3. Заборгованість з виплат ВПО незабаром погасять. Мінсоцполітики спрямувало ще понад 6 млрд грн допомоги для ВПО. Крім того, в черговий раз оновлено перелік окупованих територій для виплат переселенцям. Наразі він налічує 305 громад (станом на 23.06.2022 р.).
  4. Оновлено Інструкцію про ведення касових операцій банками в Україні. НБУ визначив суть платіжної операції як касової операції, яка передбачає будь-яке внесення або зняття готівки на підставі платіжної інструкції, також змінено назви та реквізити окремих касових документів.
  5. Уряд рекомендував розпочати навчальний рік у школах із 1 вересня. Зі слів Дениса Шмигаля, навчальний рік у школах розпочнеться 1 вересня в очному режимі (а в університетах — з 15 серпня, за винятком перших курсів). На прифронтових територіях повернутися до очного навчання неможливо, тому там продовжиться онлайн-формат.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»