• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 14 серпня

Воєнний стан та мобілізацію продовжать; запрацювали договір з нефіксованим робочим часом, звільнення від відповідальності за порушення строків фінзвітності, зміни в е-первинці; оновлено форму єдиної звітності (можлива зміна періоду з квартального на місячний)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 14 серпня

Воєнний стан та мобілізацію незабаром знову продовжать
12 серпня В. Зеленський зареєстрував у ВРУ два законопроєкти:

  • законопроєкт №7664 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні"». За ним воєнний стан буде продовжений з 05:30 23 серпня строком на 90 діб (тобто до 21 листопада 2022 р.);
  • законопроєкт №7665 «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації"». Вона також триватиме щонайменше ще 90 днів – до 21 листопада.

Очікуємо цього тижня прийняття законопроєктів ВРУ та підписання Президентом (про що повідомимо додатково).

 

З 9 серпня діє оновлена форма єдиної звітності
9 серпня офіційного опубліковано та цього ж дня набрав чинності наказ Мінфіну від 04.07.2022 р. №189, яким викладено у новій редакції єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Зміни, зокрема, стосуються відображення:

  • середнього заробітку працівників, яких було мобілізовано з 24 лютого та які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення;
  • допомоги жінкам-військовослужбовцям;
  • нарахування грошового забезпечення та ЄСВ за патронатних вихователів, батьків-вихователів та прийомних батьків у розрізі місяців звітного кварталу;
  • доходів від продажу сільгосппродукції;
  • нових категорій застрахованих осіб у Додатку 1.

Докладно про усі зміни ми розповіли в окремій аналітиці.
Також звертаємо увагу, що Комітет Гетманцева розглянув законопроєкт №6120 та рекомендував ВРУ підтримати зміну податкового періоду з квартального на місячний для подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

 

З 10 серпня запрацювали три важливі закони
9 серпня опубліковано, а 10 серпня набрали чинності:

  • Закон від 18.07.2022 р. №2421-IX щодо запровадження особливої форми трудового договору – з нефіксованим робочим часом (про це тут). Як укладати такий договір? Чи будуть штрафи за порушення його умов? Як нараховувати ЄСВ на зарплату за таким договором? Читайте у нашій статті;
  • Закон від 19.07.2022 р. №2435-IX, яким уточнюються норми щодо формування е-первинки та подання консолідованої фінзвітності. Про це ми повідомляли тут, а ще більше подробиць – в аналітиці від редакції;
  • Закон від 19.07.2022 р. №2436-IX щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану. Про це читайте тут.

 

Увага! Завершується строк сплати податків за ІІ квартал 2022 року
Нагадуємо, що цієї п’ятниці, 19 серпня, закінчується строк сплати податку на прибуток, екологічного податку, єдиного податку для III групи, турзбору... Загалом з десяток податків та зборів. Весь перелік дивіться тут.

Звертаємо увагу! У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Це стосується, зокрема, й дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ.

 

Нараховували мобілізованому працівнику заробіток тільки до 18 липня: що з ЄСВ?
Податківці зазначили, що роботодавцю необхідно донарахувати ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску, якщо середній заробіток, нарахований мобілізованому працівнику за 18 днів липня 2022 року, менший від мінзарплати.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Оновлено декларацію екологічного податку. Зроблено це наказом Мінфіну від 21.07.2022 р. №206. В оновленій формі декларації можна буде вказувати інформацію щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, що використовуються такими платниками, з використанням КАТОТТГ, який передбачає зазначення 19 символів.
  2. Нові е-формати повідомлення про прийняття на роботу – вже в Е-кабінеті ДПС. 10 серпня нові формати повідомлення про прийняття на роботу з’явилися в Електронному кабінеті ДПС. Тож вже є змога скористатися ними й в Е-кабінеті.
  3. З 9 серпня ДПС має направляти податкові вимоги за новим порядком. Нагадаємо, що Порядок привели у відповідність до Закону №1914-IX. Зокрема, уточнено, що податкові вимоги будуть направлятись платникам податків разом з детальним розрахунком суми податкового боргу. А самі форми доповнено цим розрахунком.
  4. ДПС перевіряє факти відмови споживачам у розрахунках POS-терміналом. За результатами проведених перевірок очікується застосування штрафів до порушників на суму понад 9,5 млн грн. Під час проведення перевірок встановлено 463 випадки неправомірної відмови від проведення розрахунків за допомогою POS-терміналів.
  5. Чому було оновлено реєстр РРО під час війни? ДПС пояснила, що деякі моделі РРО не були доопрацьовані їх виробниками для відображення у фіскальних чеках цифрового значення штрихового коду акцизної марки. Саме їх було вилучено з реєстру.

 

З 10 серпня за дискримінацію у вакансіях – штраф 65000 грн
Ми вже розповідали про затвердження Урядом Порядку сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону «Про рекламу» щодо реклами послуг із працевлаштування. 10 серпня його офіційно опубліковано та набрав чинності.

Зокрема, встановлено, що штраф у розмірі 10 МЗП (наразі 65000 грн) буде сплачуватися в 15-денний термін з для отримання розпорядчого документа Держпраці.

Більше подробиць читайте тут.

 

Чергова спроба влади скасувати КЗпП: законопроєкт від Мінекономіки
На сайті СПО профспілок опубліковано текст нового законопроєкту «Про працю». Він має замінити собою КЗпП, який законотворці вважають «радянським як за змістом, так і за духом» та сумішшю правових норм, більшість з яких є застарілими і не можуть адекватно регулювати сучасні трудові відносини. Також у разі його прийняття будуть скасовані закони про відпустки та оплату праці.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у серпні 2022 року?
Наступного тижня у середу будемо мати свято – День незалежності (24 серпня). Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Щодо роботи банків, то наразі інформації від Нацбанку немає. Але скоріш за все банки 24 серпня будуть працювати в звичайному режимі.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за липень – 100,7 %. Інфляція на споживчому ринку в липні 2022 р. порівняно з червнем 2022 р. становила 0,7%, з початку року – 18,2%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищилися на 0,8%, на алкогольні напої та тютюнові вироби – на 1,3%, одяг і взуття подешевшали на 3,5%. Послуги зв’язку подорожчали на 2,1%, а ціни на транспорт знизилися на 0,3%.
  2. Податок 10% на купівлю валюти: у Нацбанку підтримали ідею. НБУ підтримав запровадження в Україні податку у розмірі 10% на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій. Про це йшлося у відповіді на запит «Економічної правди». Та бізнес просить владу не робити цього. Адже додатковий податок неминуче відобразиться на цінах для кінцевого споживача, призведе до подорожчання як імпортних, так і вітчизняних продуктів. Це, зокрема, вплине і на цінову ситуацію з паливом.
  3. БЕБ перевіряє законність отримання бюджетного відшкодування з ПДВ. У результаті аналізу БЕБ встановлено, що підприємство задекларувало суму податкового кредиту, яка перевищила їх ПЗ та сформували від’ємне значення ПДВ за рахунок залишків, імпортованих протягом 2021 року товарів.
  4. В Україні запускають безоплатне навчання IT-фахівців. За даними Мінцифри, скоро охочі зможуть подати заявку на IT Generation. Проєкт дозволить українцям здобути безкоштовну освіту та розпочати свою кар'єру в IT-сфері.
  5. Пільгове розмитнення авто пропонують повернути для деяких громадян. У Раді зареєстровано два законопроєкти №7652 та №7653. Ними пропонується залишити звільнення від оподаткування ПДВ, акцизним податком та мита операцій з ввезення транспортних засобів для деяких громадян.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»