• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 28 серпня

Змінено інструкцію щодо нарахування ЄСВ; коли вперше подавати оновлену єдину звітність; Мінфін просять вирішити проблеми з блокуванням ПН/РК; Уряд запропонував скасувати 17 дозвільних документів, а Нацбанк радить не приймати пошкоджені банкноти гривні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 28 серпня

Оновлену єдину звітність з ЄСВ, ПДФО, ВЗ вперше будемо подавати за IV квартал
Нагадаємо, що наказом Мінфіну від 04.07.2022 р. №189 викладено у новій редакції єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Що саме змінилося – ми розповідали у статті від редакції.

Оскільки Наказ №189 (враховуючи зміни, внесені Наказом №215) набрав чинності 9 серпня 2022 року (з дня його офіційного опублікування), то звітувати за новою формою Розрахунку необхідно буде з 01.01.2023 р. за IV квартал 2022 року.

Про це повідомили дніпропетровські податківці.

 

Мінфін змінив інструкцію щодо нарахування ЄСВ
Наказом Мінфіну від 28.07.2022 р. №216 затверджено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Стосуються вони:

  • нарахування та сплати ЄСВ платниками, які призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, на весь строк їх військової служби та передбачення для зазначених платників подання заяви після звільнення з військової служби. З огляду на це, оновлено й форму Заяви, додаток 1 до Інструкції;
  • відображення особливостей визначення бази нарахування ЄСВ для платників єдиного внеску резидента Дія.Сіті.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 27.08.2022 р. не опублікований.

 

30 серпня – останній день сплати податків за липень
Податківці нагадують, що до 30 серпня включно платники податків мають сплатити податки за липень. Які саме –  дивіться тут.

Зверніть увагу, що з 1 серпня за несплату податків на платників, які мають можливість виконувати свої обов’язки, чекатимуть штрафи.

 

Що ще нового в ДПС?

  1. З 23 серпня безнадійний податковий борг списують за новим порядком. Набрав чинності наказ Мінфіну від 28.07.2022 р. №220, яким затверджено новий Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків. Списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі штрафні санкції, пеня, нараховані на такий податковий борг. Водночас норми Порядку не поширюються на грошові зобов'язання або податковий борг, що залишаються непогашеними після ліквідації платника податків, не пов'язаної з банкрутством.
  2. Нова форма повідомлення про прийняття на роботу доступна в «Єдиному вікні». Податківці оновили «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.30.11.0 станом на 11.08.2022 р. Зокрема, додано нову форму Повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту (F/J 3001003).
  3. З 25 серпня діє нова форма довідки про подану декларацію про доходи. Запрацював наказ Мінфіну від 16.06.2022 р. №174, яким внесено зміни до форми довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов'язань) та Порядку її оформлення і видачі. Що саме змінилося – читайте тут.
  4. 23 та 24 серпня всі сервіси ДПС не працювали. Зроблено це було з метою захисту прав платників податків в умовах воєнного стану та забезпечення кіберзахисту критичної інформаційної інфраструктури напередодні Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України.
  5. Як заповнювати платіжку на сплату ЄСВ? Податківці нагадали, що оскільки ЄСВ не належить до доходів бюджету, то код бюджетної класифікації не вказується, а у полі «Отримувач» платіжки зазначаються найменування ДПС та його код за ЄДРПОУ.

 

Гетманцев звернувся до Мінфіну для вирішення проблеми з блокуванням ПН/РК
Д. Гетманцев просить Мінфін та ДПС усунути прогалини в системі блокування податкових накладних, які подекуди використовуються податківцями з порушенням прав платників. Зокрема, він звернув увагу на:

  • проблему неврахування податківцями Таблиці платника. Зазвичай таке неврахування приймається через значний проміжок часу, навіть більше чим півроку, коли платник на постійній основі здійснював діяльність та реєстрував ПН за врахованими згідно з таблицею кодами видів діяльності та кодами товарів або послуг. При цьому у рішенні про неврахування Таблиці податківці не вказують, на підставі якої інформації було прийняте таке рішення;
  • неправильне формулювання висновків ДПС щодо критеріїв ризиковості. У своїх рішеннях ДПС не наводить чітких даних, а тільки говорить про наявність відповідної інформації.
    Через це Гетманцев чекає від ДПС та Мінфіну внесення відповідних змін до Постанови №1165. Строк для розробки та відповіді – 5 вересня.

Також з питань неправомірного блокування ПН/РК можна звертатися до нардепа Я. Железняка.

 

Нові ініціативи та зміни від Уряду
По-перше, Уряд пропонує скасувати 17 дозвільних документів. Д. Шмигаль зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7689. Ним передбачено зменшення кількості документів дозвільного характеру та врегулювання проблеми правової невизначеності щодо забезпечення оприлюднення інформації про такі документи.

По-друге, внесено зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО (постанова КМУ від 19.08.2022 р. №923). Зокрема, уточнено, що допомога призначається органом соціального захисту населення протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

По-третє, Уряд скасував дозвіл на імпорт харчових продуктів з етикеткою не державною мовою. Постановою від 19.08.2022 р. №922 з Постанови КМУ №234 виключено норму щодо тимчасової можливості на період дії воєнного стану реалізації харчових продуктів на митній території України, інформація про які викладена мовою, відмінною від державної. Більше читайте тут.

 

Спрощений режим регулювання трудових відносин: реформа та її зміст
Як ми повідомляли раніше, 19 серпня набрав чинності Закон №2434 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

Завдяки йому в КЗпП з’явилася нова глава ІІІ-Б, присвячена спрощеному режиму регулювання трудових відносин.

Про те, які права надає цей новий режим роботодавцю і що в результаті зміниться для працівника, читайте у статті від редакції.

 

Якщо працівник – фрілансер: три нові роз’яснення від Держпраці

  1. Чи потрібно під час війни укладати трудовий договір з фрілансером? У період війни письмова форма такого договору не є обов’язковою. Водночас у змісті трудового договору з нефіксованим робочим часом мають бути прописані умови, які є обов’язковими.
  2. Чи може працівник-фрілансер мати декілька місць роботи? У трудовому договорі з нефіксованим робочим часом забороняється встановлювати умову щодо заборони працівникові виконувати роботу за іншими трудовими договорами.
  3. Чи можна не нараховувати зарплату фрілансеру у разі відсутності обсягу робіт? Якщо працівник протягом місяця виконував роботу менше ніж 32 години, йому повинна бути виплачена зарплата не менше ніж за 32 години робочого часу.

 

Припинення трудового договору у разі смерті роботодавця: з'явився проєкт порядку
СПО профспілок оприлюднило проєкт Постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою.

Порядком визначається детальна процедура та алгоритм дій працівника, який бажає припинити трудовий договір у зв’язку зі смертю роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою, встановлюються обов’язки та повноваження центрів зайнятості у разі подання працівником заяви про припинення трудового договору, регламентуються особливості взаємодії з ПФУ та ДПСУ.

 

Наявність правильно оформленої первинки не може свідчити про реальність операції, – ВС
Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтримано висновок судів попередніх інстанцій та позицію контролюючого органу про те, що відсутність у платника податку (покупця та його контрагента) необхідних умов для досягнення результатів діяльності в силу фактичної відсутності управлінського або технічного персоналу, основних засобів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів, може свідчити на користь неможливості поставити відповідний товар та фактичного нездійснення операцій, за умови підтвердження таких обставин відповідними доказами.

 

Інші новини

  1. Продовження карантину до 31 грудня. 23 серпня опублікована та набрала чинності Постанова КМУ №928, якою продовжено до 31 грудня 2022 року на всій території України карантин через COVID-19 та режим НС. Крім того, внесено зміни щодо самоізоляції.
  2. Нацбанк радить українцям не приймати пошкоджені банкноти. НБУ попереджає про небезпеку потрапляння в готівковий обіг банкнот гривні, навмисно пошкоджених банками під час дії воєнного стану, з ТОТ.
  3. Як поповнити карту ПриватБанку за кордоном? ПриватБанк розповів, що українці можуть поповнити картку ПриватБанку за кордоном. Однак поповнення буде здійснюватися як іноземний переказ грошей.
  4. У «Дії» запустили автоматичну реєстрацію ТОВ. Нагадаємо, що Порядком №2933 Мін’юст та Мінцифри визначили порядок автоматичної реєстрації бізнесу через портал «Дія». З 24 серпня почала діяти послуга для ТОВ та ФОПів.
  5. Держстат оновив чотири форми звітності щодо робочої сили. Оновлено форму звіту №1-РС (один раз на чотири роки) «Звіт про витрати на утримання робочої сили». А також затверджено три нові форми державного статистичного спостереження «Обстеження робочої сили». Про це тут.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»