• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 серпня – 4 вересня

Визнання неможливості виконання податкових обов’язків під час війни; військовий облік жінок може стати добровільним; ФОПи не зможуть скористатися єВідрядженням; заповнення платіжок для сплати податків суттєво спростять. Про це та ще 18 змін та подій вересня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 серпня – 4 вересня

Що нас чекає у вересні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У вересні це, зокрема:

  • нюанси індексації зарплати;
  • початок навчання (та його особливості під час війни);
  • зміни до інструкції щодо нарахування ЄСВ;
  • доступ військкоматів до інформації про транспорт підприємств;
  • граничний термін подання заяви для переходу на «спрощенку» з ІV кварталу (або відмови від неї);
  • низькі зарплати під час війни не впливатимуть на пенсії;
  • звітування за оновленою формою декларації акцизного податку тощо.

Загалом про 18 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за серпень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Військовий облік жінок: що нового?
Для ЗСУ залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. Але в Наказ №313 не внесено змін щодо переліку спеціальностей та професій. Тому він поки так і налічує 14 професій, у т.ч. бухгалтерів.

Водночас 31 серпня Міноборони розробило та передало до ВРУ пропозиції змін до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо добровільності військового обліку жінок. Тільки у разі прийняття змін до цього закону Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби.

Чекаємо від народних депутатів позитивного рішення, адже 1 жовтня вже зовсім близько.

 

Військовозобов’язані ФОПи та працівники не зможуть скористатися єВідрядженням
Нагадаємо, що 19 серпня Уряд затвердив постанову щодо запровадження послуги «єВідрядження». Та досі текст постанови не оприлюднено на сайті КМУ. І ось чому.

1 вересня Д. Гетманцев розповів, що через критику від українців та бізнесу умов та строку дії «єВідрядження» Д. Шмигаль вирішив не давати старт цій послузі. Відповідну постанову КМУ він не став підписувати.

Тож наразі ніхто з військовозобов’язаних ФОПів та працівників так і не може поїхати під час війни в закордонне відрядження. Чекаємо на появу нових правил та умов.

 

Підприємцям-біженцям за кордоном не загрожує подвійне оподаткування
Вирішено одну з ключових проблем ризику подвійного оподаткування підприємців за кордоном. Наказом від 19.08.2022 р. №248 Мінфін затвердив:

  • форму довідки-підтвердження резидентства для уникнення подвійного резиденства згідно міжнародних стандартів;
  • процедуру видачі відповідної довідки, зокрема, у електронній формі. Передбачено її видачу з транслітерацією англійською мовою.

 

Перелік окупованих територій для виплат переселенцям знову оновили
До оновленого переліку (станом на 23.08.2022 р.) ввійшли 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (9), Луганської (37), Запорізької (60), Херсонської (49), Миколаївської (26), Сумської (22), Чернігівської (5) областей. Загалом у переліку наразі 330 громад.

Зверніть увагу: прийом повторних заявок на виплати від ВПО триває до 1 жовтня. Всі внутрішні переселенці, які намагалися оформити державну допомогу до 30 квітня через застосунок «Дія», але не отримали її, мають можливість все ж таки отримати належну допомогу.

 

З’явився порядок визнання неможливості виконання податкових обов’язків під час війни
Ще у травні Мінфін уповноважили створити Порядок визнання можливості та неможливості виконувати податкові обов’язки під час війни. І ось зараз наказом від 29.07.2022 р. №225 Мінфін затвердив його.

У Порядку прописані підстави неможливості виконання обов’язків окремо для юросіб та фізособ. Переглянути їх можна тут.

Для підтвердження неможливості потрібно буде подати заяву до ДПС разом з переліком документів. Граничний строк – 30 вересня.

ДПС повідомила, що Наказ №225 буде опубліковано 6 вересня та цього ж дня набере чинності.

 

Правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ суттєво спростять
ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції при сплаті (стягненні) податків, зборів, платежів та сплаті (стягненні), поверненні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Мета – максимальне спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції шляхом мінімізації кількості обов’язкових полів, які заповнюються платниками при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску, а також органами виконавчої влади при стягненні податків, зборів, платежів, списанні коштів передоплати (доплати) митних платежів та при стягненні, поверненні ЄСВ.

Про нові правила заповнення платіжок, передбачені цим проєктом, читайте у новині.

 

Немає ТТН – немає й витрат та податкового кредиту з ПДВ: незмінна позиція ДПС
СГ не мав жодних ТТН, при тому, що укладеними між ним та його контрагентами договорами прямо передбачено складання відповідних ТТН після переходу права власності на товар до СГ. Це стало причиною зняття витрат та податкового кредиту з ПДВ.

Детальніше цю ситуацію ми розглянули тут.

 

Що ще нового розповіла ДПС?

  1. Чи можуть «єдинники» після відмови від спецгрупи одразу повернутися на 3 групу? Рівненські податківці наголосили, що «єдинники» ІІІ групи за ставкою 2% доходу не обмежені в праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3% або 5% доходу шляхом подання до ДПС заяви про зміну ставки. До речі, Гетманцев навів результати впровадження спецгрупи ЄП: загальна кількість платників на спецгрупі ЄП на сьогодні становить 252,9 тис. осіб, серед яких юросіб - 48,1 тис.
  2. Маєте борг з податків під час війни: чи анулюють реєстрацію платника ЄП? ДПС розповіла, що наявність податкового боргу, який виник в період з 24.02.2022 р. по 31.07.2022 р., не є підставою для анулювання реєстрації «єдинника» в період війни.
  3. Чи штрафуватимуть під час війни за неподання ф. 20-ОПП? Тимчасово, на період війни, відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (у т.ч. за неподання ф. № 20-ОПП, заяви за ф. № 1-ОПП) не застосовується. На цьому наголосили одеські податківці.
  4. Нова декларація акцизного податку – в оновленому «Єдиному вікні». Податківці оновили «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.30.12.0 станом на 30.08.2022 р. Зокрема, додано нову форму декларації акцизного податку (J/F 0209509) та одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (F0105003).

 

Три нові законодавчі ініціативи
По-перше, податкова реформа продовжується. Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7720 зі змінами до ПКУ та інших законів щодо забезпечення адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану. Зокрема, за реєстрацію ПН 15 липня пропонують не штрафувати, а від подання фінзвітності з аудиторським звітом звільнити.

По-друге, для власників знищеної чи постраждалої нерухомості пропонують скасувати військовий збір. Законопроєктом №7707 на період воєнного стану пропонується не оподатковувати ВЗ доходи осіб - власників нерухомого майна, пошкодженого або знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів та диверсій.

По-третє, Мін’юст запропонував нові зміни щодо трудових відносин у період воєнного стану. Зокрема, у Законі «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» пропонують прописати порядок, за яким працівникам доводитимуть інформацію або документи у період дії воєнного стану.

 

Працівник захворів під час відпустки без збереження зарплати: чи будуть лікарняні?
Держпраці відповіла: якщо період хвороби повністю припадає на час відпустки без збереження зарплати, незалежно від підстав надання такої відпустки, допомога з тимчасової непрацездатності за цей період не надається.

Зверніть увагу, якщо у вас е-лікарняний: дізнатись його номер  можна з повідомлення від Пенсійного фонду, яке надходить на мобільний номер застрахованої особи – SMS має надійти упродовж декількох хвилин після створення лікарняного.

 

Чи може роботодавець відмовити у відпустці через виїзд за кордон під час війни?
Законом не передбачено право роботодавця відмовити такому працівникові у наданні цієї відпустки, – зазначили фахівці Держпраці.

Водночас працівник має підтвердити, що він виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи. Спосіб підтвердження факту виїзду за межі України не визначений законом, а отже рішення щодо надання відпустки у цьому випадку прийматиметься роботодавцем на підставі наданих працівником доказів, які підтверджують цей факт.

У разі повернення працівника на територію України вважається, що особа втрачає право вимагати продовження такої відпустки.

 

На який строк надається відстрочка від призову: нове роз'яснення від Мінекономіки
За роз'ясненням Мінекономіки, строк дії відстрочки від призову (бронювання) починається з дати прийняття наказу Мінекономіки та закінчується відповідно до строку, зазначеного у такому наказі.

 

Інші новини

  1. Велике оновлення в «Дії». З 31 серпня через «Дію» можна отримати електронне пенсійне, посвідку на проживання, документи англійською та шеринг авто. Крім того, закордонний, техпаспорт та водійське посвідчення в «Дії» тепер доступні англійською.
  2. З 31 серпня діють зміни до постанови КМУ щодо заборони перевірок на час війни. Кабмін вніс зміни до Постанови №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».
  3. Президент ветував закон про примусове вилучення майна під час війни. Згідно з пропозиціями Президента, пропонується виключити зі законопроєкту №7605 пункт 2 розділі II «Прикінцеві положення». Ним заборонялися у період дії воєнного стану в Україні та протягом одного року з дня його припинення або скасування реорганізація, корпоратизація державних унітарних комерційних підприємств, які перебувають у сфері управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, а також реорганізація центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства.
  4. Уряд скасував обов’язок приклеювати на скло авто мітку про техконтроль. Кабмін на період воєнного стану та протягом 90 днів після припинення скасував вимогу щодо розміщення самоклейної мітки радіочастотної ідентифікації в правій верхній частині вітрового скла на ТЗ, що підлягає обов’язковому технічному контролю.
  5. Мін'юст змінив правила реєстрації нерухомості під час війни. Держреєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, місцезнаходженням якого є АРК, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, м. Севастополь, проводиться незалежно від місцезнаходження такого майна.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»