• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 16 жовтня

Блокувати ПН та РК будуть ще більше; новий порядок перевірки банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати; рахунок-фактура замість актів виконаних робіт (новий законопроєкт); оновлене Положення про ведення касових операцій у нацвалюті та індекс інфляції за вересень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10 – 16 жовтня

Масований ракетний обстріл 10 жовтня: наслідки
Минулий робочий тиждень розпочався з масованого ракетного обстрілу практично всієї території України. Внаслідок ударів було пошкоджено об'єкти інфраструктури у 8 регіонах та Києві. Через це:

  • у деяких містах і населених пунктах відбулися перебої з електропостачанням, інтернетом і подекуди з мобільним зв'язком;
  • Е-кабінет та всі інші сервіси ДПСУ не працювали 10 та 11 жовтня. Податківці тимчасово обмежили доступ до електронних сервісів для збереження даних платників. Робота сервісів була відновлена 12 жовтня;
  • а от банківська система працювала в звичайному режимі.

 

Блокувати ПН та РК будуть ще більше
Постановою від 12.10.2022 р. №1154 Кабмін затвердив зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Вони набрали чинності 14 жовтня у зв’язку з опублікуванням в «Урядовому кур’єрі» №221/2022.

Завдяки змінам зупинення реєстрації ПН та РК буде відбуватися не тільки щодо складених ПН та РК, а й поданих на реєстрацію. Також розширено коло «мінусових» РК, які підлягають моніторингу на відповідність критеріям ризиковості. Більше читайте в аналітиці від редакції.

 

Перевірка банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати – за новим порядком
Мінфін наказом від 16.09.2022 р. №291 затвердив новий Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати. Зокрема, зміниться межа ЄСВ з 1/3 на 1/5 від суми у платіжці для дозволу банків виплачувати зарплату.

Також цим наказом затверджені нові форми довідок. Зокрема, Довідки-розрахунку та Довідки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати ЄСВ.

 

19 жовтня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІІІ квартал 2022 року
Нагадуємо, що цієї середи, 19 жовтня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІІ квартал.  Сума для сплати становить 4290 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Чинні правила можна пригадати, прочитавши цю статтю від редакції.

 

Що нового розповіла ДПС?

  1. ЄСВ за мобілізованих – платити чи ні? ДПСУ розповіла, чи треба сплачувати ЄСВ роботодавцям – платникам ЄП, які нараховують заробітну плату за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення.
  2. Яка відповідальність чекає ФОПів за неведення обліку товарних запасів під час війни? Податківці зазначили, що до ФОПів, які не здійснюють реалізацію підакцизних товарів, під час перевірок у період воєнного стану за порушення ведення обліку товарних запасів застосовується лише адміністративна відповідальність.
  3. Фізособа-«єдинник» виїхала за кордон через війну та отримує там дохід: що з оподаткуванням? Якщо кошти, отримані від нерезидента на рахунок, відкритий в іноземному банку, не зараховані на підприємницький рахунок в Україні, то такі кошти не включаються до доходу фізособи-«єдинника», але оподатковуються ПДФО та ВЗ. Про це йдеться в листі ДПС від 04.07.2022 р. №5064/Г/99-00-24-03-03-09.

 

Оподаткування майбутньої нерухомості: що нового?
Новим Законом №2600 встановлюються особливості оподаткування майбутнього об’єкта нерухомості і неподільного об’єкта незавершеного будівництва тощо. Що це за об’єкти і яким буде оподаткування операцій з ними – читайте в аналітиці.

 

Замість актів виконаних робіт – тільки рахунки-фактури: законопроєкт
13 жовтня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №8125 «Про використання рахунків-фактур в операціях з виконання робіт (надання послуг)».

Цей Закон регулюватиме відносини, пов’язані з обігом рахунків-фактур у сфері виконання робіт (надання послуг). Як зазначив один з його авторів, Я. Железняк, ним пропонується запровадити єдиний зрозумілий підхід, за яким рахунків-фактур буде достатньо, щоби підтвердити виконання робіт та вести облік.

А саме законопроєктом пропонується:

  • сформувати новий понятійний апарат, затвердивши поняття рахунку-фактури, принципу мовчазної згоди, конклюдентних дій тощо;
  • закріпити принцип диспозитивності під час обігу рахунків-фактур;
  • визнати, що за певних умов рахунок-фактура може виступати договором;
  • затвердити обов’язкові реквізити рахунку-фактури;
  • передбачити способи прийняття (акцепту) рахунку-фактури та визнання його первинним документом.

 

З 15 жовтня діють нові правила працевлаштування іноземців в Україні
12 жовтня В. Зеленський підписав Закон №2623-IX щодо удосконалення процедури працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні. 14 жовтня його було опубліковано в «Голосі України». Відповідно наступного дня, 15 жовтня, він набрав чинності.  Законом, зокрема, передбачено:

  • удосконалення підстав видачі або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства; відмови у видачі або продовженні дії таких дозволів;
  • встановлення рівних умов оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах;
  • удосконалення норм щодо переліку документів, які подаються роботодавцями для отримання або продовження дії дозволів на застосування праці окремих категорій іноземних працівників та розміру плати за продовження таких дозволів;
  • спрощення доступу до зазначеної адміністративної послуги та можливість її отримання будь-яким зручним для роботодавця способом, у тому числі через ЦНАП тощо.

 

Три важливі новини від банків
По-перше, оновлено Положення про ведення касових операцій у нацвалюті. 8 жовтня набрала чинності Постанова НБУ від 19.09.2022 р. №205, якою внесено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. НБУ уточнив порядок ведення небанківськими надавачами платіжних послуг касових операцій з урахуванням загального порядку виконання платіжних операцій. Всі інші правила ведення касових операцій залишаються незмінними.

По-друге, банкноти 5, 10, 20 та 100 грн попереднього покоління поступово замінюватимуть на нові. З 1 січня 2023 року Національний банк розпочне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років.

По-третє, ПриватБанк відновив видачу міжнародних переказів через термінали. У терміналах самообслуговування тепер можна отримати термінові перекази Western Union, MoneyGram, PrivatMoney, RIA.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за вересень – 101,9%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у вересні 2022 р. порівняно зі серпнем 2022 р. становила 1,9%, з початку року – 21,8%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищилися на 1,9%, на алкогольні напої та тютюнові вироби – на 1,1%, одяг і взуття подорожчали на 9,8%.
  2. З 14 жовтня забронювати працівників можна тільки в е-формі. З цього часу бронювання військовозобов'язаних аграріїв відбуватиметься виключно через електронний кабінет. Електронний сервіс (кабінет запитів на бронювання військовозобов’язаних) почав працювати в штатному режимі.
  3. Уряд змінив порядок роботи СЕА РП та СЕ. За затвердженими змінами до Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового оновлено норми в частині застосування посилання на КОАТТГ (замість Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України).
  4. Затверджено порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця. Кабмін затвердив Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця - фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою.
  5. В ЄС запустили портал з пошуку роботи для українців, а також розширили терміни дії захисту для українських біженців. Біженці отримають захист у ЄС ще на рік. Відповідні правила будуть продовжені принаймні до березня 2024 року. Про це заявила в понеділок у Брюсселі єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Йоханссон.

Велика знижка чи грошовий сертифікат?

Передплачуйте «Дебет-Кредит» разом з сертифікатами Розетка чи Епіцентр номіналом до 6000 грн.

Хутчіш зробіть свій вибір та біжіть обирати собі подарунок!

Ця пропозиція діятиме лише у жовтні!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»