• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 23 жовтня

Добровільність військового обліку жінок (крім медиків); зміни у веденні е-трудових та скасування №10-ПОІ; оновлення методрекомендацій з бухобліку та декларації з прибутку, а НБУ дозволив купувати долари за офіційним курсом без обмежень (за певних умов!)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17 – 23 жовтня

Президент підтримав добровільність військового обліку жінок (крім медиків)
21 жовтня В. Зеленський підписав Закон №2664-IX щодо добровільності військового обліку жінок (законопроєкт №6482). За ним, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням.

Водночас жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

Тобто законом встановлено добровільну постановку на військовий облік для жінок, за винятком медиків.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Станом на 23.10.2022 р. цього не відбулося.

 

Змінено порядок призову на військову службу
Минулого вівторка, 18 жовтня, ВРУ прийняла в цілому президентський законопроєкт №8109. Ним Закон «Про військовий обов'язок і військову службу» доповнено новою ст. 18-1, згідно з якою під час воєнного стану:

1) призов на строкову військову службу не проводиться;

2) призовні комісії створюються для розгляду питань щодо:

  • організації медогляду осіб, які перебувають на обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на облік військовозобов'язаних або виключення з обліку;
  • направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

 

Незабаром відбудуться зміни у веденні е-трудових та скасування №10-ПОІ
18 жовтня ВРУ прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №7433. Ним, зокрема, пропонуються такі зміни до Закону про ЄСВ:

  • в частині, що стосується передання інформації з Держреєстру на запити Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю;
  • з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальником або представником страхувальника, якому керівним органом страхувальника делеговані відповідні повноваження, подаються відомості про працівника щодо переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду чи роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання, належності або неналежності осіб, які працюють, забезпечують себе роботою самостійно або навчаються, до членів професійних спілок та інші відомості. Ці відомості подаються через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення вказаних відомостей;
  • для ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески в період воєнного стану в Україні на підставі пунктів 9-19 – 9-23 розділу VIII Закону про ЄСВ, такий період включається до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

 

Ще три новоприйняті закони

  1. Деяких суб’єктів первинного фінмоніторингу звільнять від штрафів. 19 жовтня ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №8008. За ним СПФМ мають звільнити від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів у разі їх знаходження на території бойових дій та/або ТОТ.
  2. Включення благодійників–фізосіб до Реєстру волонтерів планують спростити. 18 жовтня нардепи прийняли за основу законопроєкт №8076 щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф.
  3. ВРУ підтримала в цілому Закон про Митний тариф. Прийнятий в цілому 19 жовтня законопроєкт №7737 передбачає приведення товарної номенклатури України у відповідність до вимог сучасної, сьомої редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2022 року.

 

Мінфін підкоригував деякі методрекомендації з бухобліку
Мінфін наказом від 18.10.2022 р. №337 затвердив зміни до деяких методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку (завантажити) Їх привели у відповідність до НП(С)БО та інших нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку.

Зокрема, зміни стосуються обліку багаторічних насаджень, строку корисного використання (експлуатації) та ліквідаційної вартості об'єкта основних засобів, амортизації основних засобів та обліку запасів. Докладніше читайте тут.

Наказ почав діяти з 19 жовтня (дня офіційного розміщення на сайті Мінфіну).

 

Затверджено Звіт про КІК та оновлено декларацію з податку на прибуток
Мінфін наказом від 25.08.2022 р. №254 (зареєстрований в Мін’юсті 11.10.2022 р. за №1219/38555) затвердив форми Звіту про контрольовані іноземні компанії та скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії, а також Порядок їх заповнення.

Також внесено зміни до декларації з податку на прибуток. А саме:

  • викладено у новій редакції додаток КІК до рядка 06.1 КІК Податкової декларації з податку на прибуток підприємств;
  • виключаються додатки КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, КІК-ТЦ додатка КІК до рядка 06.1 КІК податкової декларації з податку на прибуток підприємств, КІК-ЦП до рядка 1.2 КІК-ЦП додатка 1.3 КІК-ЦП до рядка 02.1 КІК-К Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

 

НБУ дозволив купувати долари за офіційним курсом без обмежень. Але є умови!
Нацбанк з 21 жовтня дозволив громадянам купувати долари США за офіційним курсом НБУ з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку та обов’язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту. Сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються. Відсоткова ставка за депозитом встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, строк депозиту – від шести місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання.

 

Ще три важливі новини від банків
По-перше, НБУ залишив облікову ставку на рівні 25% річних (такою вона є з червня 2022 року). Оновлений прогноз, як і попередній, передбачає збереження облікової ставки на рівні 25% щонайменше до ІІ кварталу 2024 року. Проте Нацбанк готовий за потреби підвищити ключову ставку понад прогноз, а також надалі вживатиме додаткових заходів для захисту міжнародних резервів і збереження керованості інфляційних процесів.

По-друге, ПриватБанк включив подання фінансової звітності з M.E.Doc. Відтепер можна подавати до ПриватБанку фінзвітність та інші документи для обслуговування клієнтських рахунків і кредитів напряму з M.E.Doc. Інтеграція системи з банком дає можливість миттєво передавати фінансові, інші документи та підписати їх ЕЦП. Уся передана клієнтом звітність автоматично завантажується у банківську систему для здійснення необхідних розрахунків фінансових показників.

По-третє, ФОПи – клієнти Приватбанку можуть сплачувати податки у «Приват24». Для цього треба зайти у меню «Бізнес» – «Платіж до бюджету», вибрати отримувача та номер рахунку одержувача. Далі в блоці «Дані платежу» слід обрати код сплати податку, вказати суму податку та рахунок, з якого будуть списані кошти. Після перевірки даних залишається підписати платіж за допомогою SmartID.

 

Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці на 2023 рік до 1 грудня!
Держпраці наголошує, що попри війну медичні огляди працівників проводити необхідно. Зокрема, до 1 грудня поточного року потрібно скласти і погодити Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду на наступний рік, та протягом місяця надати поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам.

 

Відпустки для працівників, які виїхали за кордон: як бути?
Минулого тижня Держпраці надала два нові роз’яснення, а саме:

  • що робити, якщо працівник використав 90 днів неоплачуваної відпустки через виїзд за кордон під час війни? У такому разі надалі можуть бути надані інші види відпусток без збереження зарплати або оформлено призупинення трудового договору;
  • чи надавати відпустку за графіком працівниці, яка перебуває за кордоном і працює дистанційно? Так, необхідно. У період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.

 

Як призупинення трудового договору впливає на розрахунок лікарняних та декретних?
Фахівці Мінсоцполітики у листі від 07.07.2022 р. №53/0/248-22 роз’яснили, як враховувати період призупинення дії трудового договору при обчисленні середньої зарплати для розрахунку лікарняних (декретних).

Зокрема, через об'єктивну поважну причину, чим є військова агресія проти України, сторони трудового договору позбавлені можливості виконувати взаємні зобов'язання (роботодавець щодо забезпечення працівника роботою, а працівник щодо виконання роботи). З огляду на це, період призупинення дії трудового договору у зв'язку з військовою агресією може вважатися періодом, не відпрацьованим з поважних причин.

Звертаємо також увагу, що Мінсоцполітики ініціювало спрямування додаткових понад 700 млн грн на погашення заборгованостей за виплатами ФСС. Уряд підтримав це рішення. Тож незабаром ФСС погасить борг з лікарняних і декретних.

 

Якщо роботодавець – ФОП помер: як звільнитися?
Документально оформити припинення трудових відносин із фізособою-роботодавцем у разі його смерті завжди було проблемою для працівників. Тепер, здається, цю проблему вирішено. 20 жовтня набрав чинності Порядок припинення трудового договору у разі смерті роботодавця - фізособи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою.

Докладно його норми ми розглянули в окремій статті від редакції.

 

Ще три свіжі аналітики від редакції

  1. Мінімальний ЄСВ за працівників. Коли роботодавець має нарахувати на зарплату працівника ЄСВ не нижче від мінімального страхового внеску? Як виконувати це правило під час війни? Як зазначити донарахування ЄСВ у єдиній «зарплатній» звітності? Про це читайте тут.
  2. Форма №1-ОПП: чи треба повідомляти, хто на підприємстві веде бухоблік? Як заповнити ф. №1-ОПП залежно від того, хто займається веденням бухобліку на підприємстві? Чи це обов’язково і яка відповідальність встановлена за це під час війни? Читайте тут (для передплатників).
  3. Спрощені трудові відносини під час та після війни. Чи можна неповністю розрахуватися, якщо звільнення відбувається під час війни? Чи можна не видавати працівнику копію наказу про звільнення? Що робити з працівником, з яким під час війни укладено строковий трудовий договір, після закінчення дії воєнного стану? Про це розповіло Мінекономіки у листі №4706-06/67810-09, а ми його прокоментували тут.

 

Інші новини

  1. У межах обов’язкової евакуації українці отримують окрему допомогу. Люди, які виїжджають у межах обов’язкової евакуації з Донеччини, отримують кеш-підтримку від Уряду в сумі 2200 грн на людину, незалежно від віку та кількості членів родини.
  2. Федерація профспілок просить Президента ветувати закон про об'єднання ПФУ та ФСС, а бізнес закликає продовжити чинні бронювання та все ж запустити механізм «е-Відрядження».
  3. У «Дії» можна буде змінити місце проживання ВПО та скасувати статус. Незабаром розпочнеться бета-тестування двох нових послуг у «Дії» для внутрішньо переміщених осіб – зміна фактичного місця проживання та скасування статусу ВПО.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»