• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 11 грудня

Єдине джерело переліку ТОТ – Мінреінтеграції; відстрочку від мобілізації заброньованих продовжено; закон про мобінг на роботі, влада визначається з ліцензією на зберігання пального. А ще – норми тривалості робочого часу на 2023-й та індекс інфляції за листопад

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 11 грудня

Відтепер єдиним джерелом переліку ТОТ та районів бойових дій є наказ Мінреінтеграції
На час війни і протягом деякого часу після її завершення платники можуть бути звільнені від нарахування податку на нерухоме майно, на землю та екологічного податку. Проте ці норми застосовуються лише до підприємств, які розміщені на територіях, на яких ведуться або велися раніше бойові дії, та/або тимчасово окупованих територіях. Перелік таких територій мав затвердити Кабмін.

І ось 6 грудня це рішення нарешті було прийняте. Але не так, як всі чекали. Замість окремого документа КМУ вирішив прийняти постанову, якою визначено механізм формування єдиного для всіх переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією.
Тож відтепер єдиним джерелом інформації про такі території буде наказ Мінреінтеграції, погоджений Міноборони та сформований на підставі пропозицій обласних військових адміністрацій.

Нагадаємо, що наразі діє перелік, затверджений Наказом Мінреінтеграції №75. Востаннє його оновлено станом на 10.11.2022 р.

 

Ще три свіжі урядові рішення

  1. Продовжено відстрочку від мобілізації заброньованих працівників. 2 грудня Уряд затвердив постанову, якою передбачено можливість продовження на один місяць чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час війни. Про нюанси продовження бронювання також розповіло Мінекономіки.
  2. Для погашення боргів ФСС з лікарняних та декретних Уряд виділив додаткові кошти. КМУ ухвалив постанову, що дозволить протягом грудня 2022 року спрямувати на ці виплати понад 3,5 млрд грн додаткового ресурсу, і повністю вирішити проблему цієї заборгованості у поточному році.
  3. Які нові функції виконуватиме ПФУ з 2023 року? З 2023 року фінансування витрат, пов'язаних зі здійсненням страхових виплат потерпілому у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, у т. ч. на перерахування (переказ) грошових сум за межі України, буде провадитися за рахунок ПФУ. З огляду на це, Кабмін вніс зміни до деяких своїх постанов щодо забезпечення реалізації окремих функцій ПФУ.

 

Президент підписав три важливі закони
7 грудня В. Зеленський підписав три важливі закони:

  1. Щодо мобінгу на роботі. Законом від 16.11.2022 р. №2759-IX внесено зміни до трудового законодавства у частині врегулювання питання протидії мобінгу. Зокрема, у КЗпП з’явилася нова ст. 2-2 «Заборона мобінгу (цькування)». Більше про зміни – у новині.
  2. Зміни до КпАП через нові правила подання інформації про бенефеціарів. Законом від 16.11.2022 р. №2756 внесено зміни до ст. 166-11 КпАП у зв'язку зі змінами у порядку подання держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи. Які саме – читайте тут.
  3. Зменшення штрафу за неправдиві відомості у митній декларації. Законом від 16.11.2022 р. №2760 за заявлення в митній декларації неправдивих та/або надання митному органу документів, що містять такі відомості, або несплату митних платежів у строк, встановлений законом, або інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використання товарів, щодо яких надано пільги зі сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги, передбачено штраф у розмірі від 50 до 150% несплаченої суми митних платежів (раніше було 300%).

 

Скасування процесу блокування ПН на час війни не буде
5 грудня за ініціативою Д. Гетманцева зібрано групу експертів і представників виконавчої влади для обговорення пропозиції Н. Южаніної щодо зупинення блокування ПН/РК.

За словами Южаніної, нарада полягала у питаннях Гетманцева до податкової служби, Мінфіну, зверненнях до експертів щодо вдосконалення чинної системи СМКОР. Дискусія тривала декілька годин, але виключно в парадигмі, як покращити чи зробити менш вразливим реальний бізнес перед СМКОР.

Гетманцев ідею Южаніної не підтримав та наголосив, що у разі скасування блокування на час війни в бюджеті не вистачить коштів для фінансування армії.

Тож скоріш за все блокування так й залишиться на час війни, ніякі аргументи не змінять думки ні Комітету ВРУ, ні Мінфіну. Залишається сподіватися, що хоч зміни до Порядку блокування ПН та послаблення щодо реєстрації будуть незабаром прийняті.

Всі новини на тему блокування ПН читайте за посиланням.

 

Перевірки ДПС під час війни: що нового?
По-перше, податківці нагадують, що з 24 листопада дозволено проводити документальні позапланові перевірки, що проводяться з окремих підстав, а також з питань оподаткування юридичними особами або іншими нерезидентами, які здійснюють господарську діяльність через постійне представництво.

По-друге, ДПС підкоригувала методрекомендації щодо організації та проведення перевірок. Зокрема, у новій редакції викладено пункт 1.2.3 Рекомендацій про особливості призначення документальних позапланових перевірок з окремих підстав.

По-третє, податківці наголосили, що ДПС не позбавлена права проводити перевірки СГ, як під час дії воєнного стану, так і після його завершення. При цьому період їх господарської діяльності з 24 лютого 2022 року по день закінчення воєнного стану перевіряється у загальному порядку.

 

Зберігання пального для роботи генераторів: чи потрібна ліцензія?
Нагадаємо, що Уряд звільнив від сплати ПДВ і ввізного мита товари для енергетики та забезпечення тепла. Детально про податкові наслідки у разі купівлі генераторів ми розповідали тут.

Але для роботи генераторів потрібно пальне, а при його зберіганні для власних потреб –ліцензія. Звісно, що всі СГ цю процедуру не проходили.

6 грудня ДПС надала роз’яснення, у якому ніяких винятків для СГ, що придбали генератор та мусять зберігати пальне, аби вмикати його, коли немає світла, немає. Тобто можна було б вважати, що думка ДПС така: зберігаєте пальне – отримайте ліцензію Проте згодом оприлюднено ще одне роз’яснення, вже не таке загальне. За ним зберігання пального у баку генератора, у т.ч. при отриманні пального в бак генератора з акцизного складу пересувного постачальника, не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального.

Своєю чергою, Гетманцев заспокоїв, що «зради зі штрафами за зберігання пального без ліцензії не буде. Жодного штрафу на суб’єктів господарювання (крім, звичайно, АЗС, НПЗ та оптовиків) у період зими накладено не буде».

Крім того, 9 грудня Робоча група Комітету ВРУ підтримала ідею зберігання пального без ліцензії. Та Уряд наполягає на зберіганні до 2000 літрів, а все що більше - треба буде повідомити по декларативному принципу податкову.

 

Що ще розповіла ДПС?

  1. Які фіноперації з 1 грудня підлягають фінансовому моніторингу? Податківці назвали фінансові операції, які підлягають фінмоніторингу з 1 грудня 2022 року.
  2. Чи штрафуватиме ДПС за нестворення Z-звіту через блекаут під час війни? У випадку нестворення щоденних Z-звітів з причин потенційного/аварійного відключення електроенергії, СГ не нестимуть відповідальності за умови підтвердження такого факту належними доказами. Про ці докази читайте у новині.
  3. Не можете подати заяву та документи щодо неможливості виконання податкових обов'язків – чи буде штраф? До платників, які не мають можливості подати заяву і всі підтверджуючі документи про неможливість виконання податкових обов’язків, ДПС не застосовує відповідальність.
  4. Як визначити валютний курс для складання ПН на експорт? Податківці навели правила встановлення валютного курсу для визначення вартості товарів для складання ПН при експорті товару.
  5. 30 грудня – останній день для сплати податків за листопад. За календарем ДПС, за листопад 2022 року слід сплатити податки до 30 грудня 2022 року включно. Які саме – дивіться тут.

 

ДПС підготувала зміни до декларації з рентної плати
Проєктом Наказу Мінфіну пропонується оновити Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (додаток 8) та доповнити декларацію новим додатком 17 «Кодифікатор лісової породи деревини».  Більше подробиць – у новині.

 

Які статзвіти можна буде подавати в електронному вигляді у 2023 році?
Держстат оприлюднив перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2023 році.

Наразі він налічує 70 звітів (59 статистичних та 11 фінансових). Проте фахівці Держстату попереджають, що перелік ще може доповнюватися у міру реалізації форм в електронному вигляді.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у грудні під час війни?
Завдяки Різдву (за григоріанським календарем) 25 грудня українці мали б мати подовжені вихідні з 24 по 26 грудня. Але через війну працівники працюватимуть в понеділок 26 грудня 2022 р. з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Більше про це читайте тут.

Щодо роботи банків, то скоріш за все всі банки та банківська система буде працювати в звичайному режимі. Та поки що конкретної інформації ще немає від НБУ.

А от Держказначейство вже повідомило, що 30 грудня 2022 року його органи працюватимуть з клієнтами до 19.30. А починаючи з 3 січня 2023 року – у звичайному режимі.

 

Які норми тривалості робочого часу на 2023 рік?
Скоріш за все через війну та невідомі події у 2023 році щодо неї Мінекономіки вирішило не надавати показники для норм тривалості робочого часу. Принаймні, станом на початок грудня й досі не було оприлюднено звичного листа з цими показниками.

Тому цим питанням зайнялася редакція. В окремій статті ми розповіли, як ми працюватимемо у 2023 році за нормами воєнного законодавства.

 

Війна не звільняє від обов’язку виплати зарплати
ВС вирішив відійти від своїх позицій та визнав, що наявність активних бойових дій хоча й ускладнює облік трудових відносин, проте не є підставою для не виплати зарплати та інших належних виплат працівникові при звільненні. Про це розповіла юрист редакції у своїй статті.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за листопад – 100,7%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у листопаді 2022 р. порівняно з жовтнем 2022 р. становила 0,7%, з початку року – 25,7%.
  2. НБУ залишив облікову ставку на рівні 25% річних. З приходом нового голови НБУ рішення щодо облікової ставки не змінюються. НБУ знову вирішив продовжити дію розміру облікової ставки 25%, яка почала діяти ще з 3 червня 2022 року.
  3. Мінфін готує зміни до НП(С)БО з 1 січня. На сайті Мінфіну розміщено проєкт Наказу зі змінами до НП(С)БО, які мають набрати чинності з 01.01.2023 р., але не раніше дати опублікування. Докладно про ці зміни ми розповіли тут.
  4. ДМСУ затвердила перехідні таблиці до УКТ ЗЕД версії 2022 року. Зроблено це у зв'язку з набранням чинності з 1 січня 2023 року Закону «Про Митний тариф України», який побудовано на УКТ ЗЕД версії 2022 року. ДМСУ зауважує, що перехідні таблиці є допоміжним робочим матеріалом, які призначені для полегшення використання УКТ ЗЕД 2022 року, та не використовуються для юридичних цілей.
  5. НБУ впровадив нові вимоги до роботи банків у разі блекауту. У разі блекауту НБУ запропонував банкам збільшити ліміти в банкоматах та скасувати додаткові комісії з карток інших банків.

Даруємо Вам знижку 74% до Св. Миколая... Встигнете забрати?

Ви тільки уявіть — передплата на найкращу професійну систему Бухгалтерська Відеоплатформа №1 із такими смаколиками, як 1000+ відеоматеріалів, 2000+ шаблонів і зразків документів та унікальним сервісом «Особистий консультант» зараз ну ду-у-уже вигідна до свята!

Хіба Ви пропустите таку пропозицію?


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»