• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 січня – 5 лютого

Як змінився порядок бронювання працівників з 31 січня, які податкові пільги планують скасувати з 1 липня, чи скасують механізм блокування ПН/РК (відповідь Президента), чи звільнять бізнес від токенів. Про це, а також 12 змін та подій, які чекають нас у лютому

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 січня – 5 лютого

Що нас чекає у лютому?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих днів. У лютому це:

  • нові рахунки для сплати ЄСВ для Києва;
  • подання звітності та сплата податків за IV квартал 2022 року;
  • скасування необхідності звітувати щодо квот з праці (раніше було до 1 лютого);
  • впровадження е-ТТН у тестовому доступі;
  • спрощення держреєстрації актів цивільного стану для українців за кордоном тощо.

Загалом про 12 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за січень, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Як змінився порядок бронювання працівників?
31 січня була опублікована та набрала чинності Постанова КМУ №76, якою затверджено:

  • Порядок бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану. На кого поширюється новий порядок бронювання? Кому та як подавати списки працівників, які не підлягатимуть мобілізації? Які звіти буде потрібно подавати щодо заброньованих працівників? Читайте в аналітиці від редакції та роз’ясненні Мінекономіки;
  • Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Як отримати такий статус – читайте у цій статті (для передплатників).

Тим часом бізнес уже навів проблемні питання у новому порядку бронювання працівників. Це, зокрема, відсутність термінів розгляду документів на кожному етапі проходження документів та питання взаємодії з ДПС під час отримання довідки про сплату податків.

 

Які податкові пільги пропонують скасувати з 1 липня?
Ми вже повідомляли про ухвалення Урядом законопроєкту щодо скасування з 1 липня 2023 року мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи за порушення норм ПКУ, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами.

31 січня відповідний законопроєкт №8401 зареєстровано Д. Шмигалем у ВРУ.

Шляхом внесення змін до ПКУ, Закону про ЄСВ та Закону про РРО ним запропоновано встановити, що окремі норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року, зокрема:

  • можливість для ФОП та юросіб бути платниками ЄП ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;
  • можливість для ФОП - платників ЄП І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • зупинення проведення документальних перевірок;
  • зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

Також законопроєктом запропоновано у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов’язання, нарахованого за результатами  документальних перевірок, які було відновлено або розпочато з 1 липня 2023 року та завершено до дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов’язання, скасувати, а пеню не нараховувати. Водночас сума сплаченого ПЗ не підлягатиме оскарженню.

 

Комітет ВРУ підтримує звільнення бізнесу від токенів
2 лютого Комітет з податкової політики ВРУ рекомендував ухвалити у другому читанні законопроєкти щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг:

  • №6085 зі змінами до ПКУ;
  • №6086 зі змінами до МКУ.

Основна мета – замінити використання токенів на удосконалений е-підпис. Більше подробиць за посиланням.

 

Які ще зміни пропонують нардепи?

  1. Повернення пені за несвоєчасне відшкодування ПДВ та скорочення строку перевірок.  У ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8390 зі змінами до ПКУ, якими запропоновано скасувати подвоєння терміну перевірок на відшкодування ПДВ та повернути пеню за несвоєчасне відшкодування ПДВ з бюджету. Вже 2 лютого Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував підтримати норму про скорочення строків перевірок відшкодування ПДВ з 60 до 30 днів.
  2. Зменшення витрат для бізнесу на генератори і пальне до них. У ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8391 зі змінами до ПКУ щодо особливостей врахування витрат на придбання інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок платниками податків.
  3. Презумпція невинуватості платника податків у ПКУ. Законопроєктом №8387 запропоновано закріпити презумпцію невинуватості платника податків у податковому законодавстві, а також встановити додаткові запобіжники проти перешкоджання госпдіяльності суб'єкта господарювання контролюючими органами під час перевірки.

 

Скасування механізму блокування ПН та РК не буде, – Президент
В. Зеленський відповів на петицію, яку підписував бізнес, що постраждав від блокувань податкових накладних. Президент вважає, що ЄРПН та СЕА ПДВ має важливе значення для забезпечення прозорості процедур та автоматизованого контролю. Але Д. Шмигалю запропоновано удосконалити процедуру реєстрації ПН/РК для поліпшення умов реалізації платниками податків своїх обов’язків.

 

Отримали другу квитанцію щодо єдиної звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ зі смайликом: які наслідки?
Останнім часом при поданні нової форми звітності J/F0500108 «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» за IV квартал 2022 року деякі користувачі зіткнулися з проблемою тривалої обробки звітності у контролюючому органі, та надалі отриманням квитанція №2, яка містить у тексті значення «:)».

Звертаємо увагу, що це може означати помилку під час обробки єдиної звітності у ДПС і такий звіт не прийнято. Тож треба уточнити у ДПС про її долю.

 

Що нового у ДПС?

  1. З 25 січня – нові довідники податкових пільг. Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №113/1 та №113/2 (станом на 25.01.2023). Переглянути їх можна у розділі «Довідники» нашого порталу.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.31.2.0 станом на 26.01.2023. Зокрема, додано нові форми декларацій для «єдинників», декларацію з транспортного податку, розрахунок частки с/г товаровиробництва, звіт з праці та ще деякі статзвіти.
  3. ДПС наголосила на необхідності дотримання правил роботи з РРО та застосування платіжних терміналів. А саме: попередила платників податків про дотримання вимог чинного законодавства у частині забезпечення можливості здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням платіжних терміналів).

 

5 свіжих податкових роз’яснень

  1. Чи може ФОП з підприємницького рахунку сплачувати податки як фізособа? Черкаські податківці зазначили, що ФОП має право сплачувати податки та збори, нараховані такій особі як фізособі, з підприємницького рахунку за умови сплати податків, зборів та інших платежів.
  2. Як фізособам-«єдинникам» знайти в Е-кабінеті нові декларації для звітування? Як зазначила ДПС на ресурсі «ЗІР», для формування декларації у режимі «Введення звітності» слід натиснути кнопку «Створити», обрати тип форми «F01 Прибуток» та формати «F0103406/F0103308», зазначити відповідний територіальний орган ДПС й натиснути кнопку «Створити». А хто з юросіб-«єдинників» має звітувати за новими формами, – читайте у роз’ясненні ДПСУ тут.
  3. Чи є платниками акцизу роздрібні торговці тютюном? Податківці наголошують, що роздрібні торговці тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну у разі реалізації у 2023 році таких товарів, що вироблені до 1 квітня 2022 року, не є платниками акцизу.
  4. Чи може представник ФОПа надіслати документи про неможливість виконання податкових обов’язків? Уповноважена особа ФОПа має право підписати і подати заяву та документи щодо неможливості виконання податкових обов’язків у паперовій формі до ДПС за місцем податкової адреси або будь-якого ЦОПу.
  5. В який строк сплачувати ЄСВ за нараховану суму декретних? Податківці у підкатегорії 201.01.04 «ЗІР» наголосили: роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ з нарахованої за відповідний календарний місяць суми декретних не пізніше 20 числа наступного місяця.

 

Оподаткування коштів на відрядження та під звіт: що зміниться з 1 квітня?
30 січня Президент підписав, а 31 січня офіційно було опубліковано Закон №2888-IX щодо комплексного вдосконалення регулювання ринку платіжних послуг в Україні. Зокрема, впроваджено можливість сплати електронними грошима податків.

Також відбудуться зміни в частині оподаткування ПДФО та ВЗ коштів, виданих під звіт або на відрядження. Їх докладно ми розглянули у цій аналітиці.

Закон запрацює з 1 квітня 2023 року.

 

Формування та нарахування лікарняних: що нового?

  1. Коли ПФУ відхиляє заяви-розрахунки? Найпоширеніші помилки в електронних заявах-розрахунках за паперовими лікарняними стосуються даних, що вводяться вручну. У заявах-розрахунках зі статусом «не прийнято» причина відхилення відображається у вигляді коментаря.
  2. Нюанси нарахування лікарняних у разі зупинення трудових відносин. Під час розрахунку лікарняних з 1 січня 2023 р. із розрахункового періоду вилучаються календарні дні зупинення дії трудового договору. У разі розрахунку відповідної допомоги за страховими випадками, які розпочалися до 1 січня 2023 р., такі періоди не вилучаються.
  3. Тепер можна формувати електронні заяви-розрахунки за паперовими лікарняними. ПФУ доопрацював свій сервіс щодо подання заяв-розрахунків. Тепер з’явилася можливість формування електронної заяви-розрахунку за паперовими лікарняними.

 

Інші новини

  1. Боротися зі «зарплатними ФОП» під час війни не будуть. Одним із компенсаторів нової податкової реформи названо скасування зарплатних ФОПів. Але Гетманцев підкреслив, що воєнний час – не кращий момент, аби закручувати гайки «зарплатним ФОПам».
  2. Мінекономіки рекомендувало Уряду скасувати половину дозволів та ліцензій. Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів держрегулювання госпдіяльності рекомендувала КМУ скасувати значну частину інструментів державного регулювання (дозволів, ліцензій, декларацій погоджень).
  3. Мінфін підкоригує порядок складання типових форм з обліку та списання запасів. Оприлюднено проєкт змін до Порядку складання типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору.
  4. Уряд звільнив керівництво ДМС та Держпродспоживслужби. Тимчасово покладено виконання обов’язків голови ДМС на Звягінцева Сергія Борисовича та голови Держпродспоживслужби — на Шевченко Ольгу Петрівну.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»