• Посилання скопійовано

Розмежовано поняття «проблемного» та «неплатоспроможного» банку

Про приведення нормативно-правових актів Національного банку України у відповідність до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»

На виконання вимог Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23.02.2012 р. №4452-VI, що набрав чинності 22.09.2012 р., Правління НБУ затвердило Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства.
Зазначене положення затверджено постановою Правління Національного банку України від 17.08.2012 р. №346 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 17.09.2012 р. за №1590/21902 (далі — Положення №346).
Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та відповідно Положенням №346 збережено діючі підходи до застосування Національним банком України заходів впливу, визначених Законом України «Про банки і банківську діяльність», які були встановлені у Положенні про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, затвердженому постановою Правління НБУ від 28.08.2001 р. №369.
Зокрема, Положення №346 визначає підстави та порядок застосування заходів впливу, а також фінансових санкцій за порушення банками, філіями іноземних банків та іншими особами, які охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку України, банківського законодавства та нормативно-правових актів Національного банку України.
Разом із тим Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» запроваджуються концептуально нові підходи щодо процедури виведення з ринку неплатоспроможних банків шляхом запровадження тимчасової адміністрації та ліквідації банків. Повноваження щодо цього покладено на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
З метою удосконалення банківського нагляду в цьому законі розмежовано поняття «проблемного» та «неплатоспроможного» банку. У зв’язку з цим Національний банк визначив порядок віднесення банку до категорії проблемних або неплатоспроможних.
Зазначені зміни сприятимуть стабілізації роботи банків, прискоренню їх фінансового оздоровлення, зменшенню ризиків їх діяльності та, як наслідок, підвищенню захисту законних інтересів вкладників і кредиторів банків та зміцненню довіри до банківської системи України.
Довідково
З дня набрання чинності Положенням №346 втрачає чинність Положення №369 (постанова Правління НБУ від 28.08.2001 р. №369). Згідно з вимогами пункту 3 розділу Х прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» процедура ліквідації банку, ініційована до набрання чинності цим законом, здійснюватиметься відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності зазначеним законом.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»