• Посилання скопійовано

Електронні гроші в Україні: спірні моменти

В одному з подкастів на FINANCE.UA, а конкретно у 36 випуску його ведучі серед інших тем обговорювали роботу електронних грошей в Україні, а також те, що люди зазвичай помиляються, називаючи WebMoney системою електронних грошей

Позиція WebMoney

У відповідь на зауваження ведучого, президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, який висловив свою позицію з цього питання, глава департаменту зв’язків з громадськістю WebMoney Україна Маргарита Ормоцадзе вирішила висловити позицію компанії з цих питань.

“Ваш експерт наводить таку фразу, що обсяг грошей на електронних гаманцях обмежений сумою в 8 тисяч гривень, і що це потрібно для того, щоб у людей не вкрали гроші. Взагалі, обмеження в 8 тис. гривень прописані в постановах Національного банку, і це пов’язано тільки з ФАТФ. Тому що є рекомендації ФАТФ з мінімальних обмежень для грошових переказів. Вони діють у світі взагалі.

Що стосується закону, який в тому числі регулює питання електронних грошей. Зараз він набув чинності, і ми будемо бачити на ринку електронних платежів тенденцію з появи нових гравців. Сам ринок цікавий багатьом компаніям. На жаль, у нас через відсутність до останнього часу закону Національний банк не погоджував правила систем електронних грошей. На погодження свої правила подавало багато гравців, в тому числі ми, в тому числі великі українські банки, але офіційно ця процедура була заморожена, саме тому що не було закону. Зараз ця проблема вирішена, і в Україні з’явиться багато систем електронних грошей”, – зазначила Ормоцадзе.

Позиція експерта

Олександр Охріменко на прохання редакції FINANCE.UA прокоментував зауваження прес-служби WebMoney.

За його словами, внесення змін в законодавчу базу України, які були зроблені в результаті ухвалення закону № 10658 дійсно істотні. Фактично, цей закон заклав основи нової платіжної системи в Україні, багато в чому скопіювавши зарубіжний досвід. Хоча реальні результати цього закону буде помітні тільки через 3-5 років, коли дійсно більш активно населення буде використовувати платіжні картки для розрахунків в торгових мережах, і з’являться нові методи платежів за допомогою Інтернету і мобільних пристроїв. Ніщо не стоїть на місці. І якщо раніше платіжна картка була екзотикою, то мине час, і розрахунок готівкою в магазині буде екзотикою.

“Але в даній ситуації необхідно внести невелику ясність. У новій платіжній системі України немає місця для WebMoney в такому вигляді, в якому вона існує зараз. Що таке WebMoney? Згідно з інформацією сайту “WebMoney Transfer – система миттєвих інтернет-розрахунків, створена в 1998 році”. Але в новій редакції Закону України “Про платіжні системи та переказ грошей в Україні” немає такого поняття як моментальні інтернет-розрахунки. Правда, є поняття “платіжна система”. В Україні може бути два види платіжної системи: внутрішньоукраїнська і міжнародна. На сьогодні в Україні є внутрішньоукраїнські платіжні системи, типу “Приватмані”, “Аваль-Експрес”, або ГлобалМані, створена Ощадбанком. Всього 15 зареєстрованих платіжних систем в Україні. Міжнародні платіжні системи – це Visa і MasterCard “, – зазначив Охріменко.

Він також сказав, що в майбутньому кількість цих платіжних систем може збільшитися, оскільки тепер багато операцій з переказу грошей за допомогою Інтернету на території України підлягають обов’язковому ліцензуванню. Якщо раніше агенти, які надавали агентські послуги різним платіжним системам працювали самостійно, тепер всі ці агенти зобов’язані бути зареєстровані в НБУ та включені до спеціального реєстру. І можливо, за словами експерта, з часом WebMoney або стане таким агентом, який буде працювати з українськими платіжними системами, або самостійно спробує стати платіжною системою.

“Але це в майбутньому. А зараз WebMoney – це і не платіжна система і не агент платіжної системи – це просто програмний продукт який дозволяє через Інтернет здійснювати платежі. При цьому підставою платежу грошей є переуступка прав вимоги, згідно зі ст. 512 Цивільного кодексу України. В Україні існує ТОВ “Українське гарантійне агентство”, яке є українським підприємством. Перераховуючи гроші WebMoney клієнт фактично отримує право вимоги до третьої особи, резидента України за дійсною дебіторською заборгованістю, вираженою в національній валюті. Надалі, коли гроші перераховуються за допомогою системи WebMoney іншій особі, ТОВ “Українське гарантійне агентство” викуповує право вимоги і перераховує гроші іншій особі. У даній ситуації це все в рамках чинного законодавства. Будь-яка особа має право поступатися правом вимоги, і будь-яка особа може погоджуватися віддавати свої гроші за це право вимоги. Інша справа, що це нічого спільного не має з роботою платіжної системи”, – сказав він.

Охріменко також відзначив, що згідно українського законодавства “платіжна система” – платіжна організація, учасники платіжної системи та сукупність відносин, які виникають між ними при проведенні переказу грошей. Водночас “перерахування грошей” – це рух певної суми грошей з метою її зарахування на рахунок отримувача або отримання її в готівковій формі. Все дуже чітко і дуже зрозуміло. Немає жодних прав вимоги до третіх осіб, а просто перерахування грошей, але виключно структурами і компаніями, які отримали ліцензії і перебувають під контролем НБУ.

У висновку Охріменко додав, що згідно нормативних документів НБУ один платіж, який здійснюється за допомогою електронних грошей, обмежений лімітом в 8 тис. грн. Чинна система ФАТФ рекомендує встановлювати ліміти з контролю за рухом грошей у країні. Раніше у нас обов’язковий фінмоніторинг був від суми, яка перевищує 80 тис. грн, а тепер – 150 тис. грн. За словами експерта, це не означає, що не можна перераховувати більше ніж 150 тис. грн. Це тільки означає, що перерахування грошей більше 150 тис. грн вимагає ідентифікації платника, і повідомлення про цю операцію до Держфінмоніторингу.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»