• Посилання скопійовано

Підвищення облікової ставки: як це вплине на банківську систему та гаманці українців?

Різка зміна облікової ставки в ту чи іншу сторону завжди свідчить про кризу в економіці

Підвищення облікової ставки: як це вплине на банківську систему та гаманці українців?

З 6 лютого Національний банк України підвищив облікову ставку із 14% до 19,5%.

Торік НБУ збільшував цей показник тричі:

  • із 15 квітня – із 6,5% до 9,5%,
  • із 17 липня – до 12,5%,
  • із 13 листопада – до 14,0%.

Найвищою облікова ставка була у кризовий 1994 рік, коли вона сягнула 300 відсотків, а найнижчою – 2013-го – 6,5%.

Різка зміна облікової (ключової) ставки в ту чи іншу сторону завжди свідчить про кризу в економіці, зазначає meduza.io. "Звичайним" кроком для ключової ставки вважається 0,25 або 0,5 відсоткового пункту.

Що таке облікова ставка?

Це відсоток, під який Нацбанк видає кредити комерційним банкам. При низькій обліковій ставці та швидкому ослабленні гривні у банків є виграшна стратегія: вони можуть брати гроші у НБУ, переводити їх у валюту і за рахунок знецінення гривні отримувати дохід, який покриває ставку. Висока облікова ставка робить такі операції ризикованішими. При цьому не виключено, що під такий високий відсоток банки просто не захочуть брати гроші у НБУ і, отже, не будуть видавати нові кредити клієнтам. Це вдарить по економічної активності в країні: люди стануть менше купувати і перестануть вкладати в нові бізнес-проекти.

Навіщо НБУ підвищувати ставку?

Підвищуючи ставку, центробанки всього світу хочуть стримати інфляцію.

Влаштовано це так: при високій обліковій ставці ростуть ставки за кредитами бізнесу. Він на таких умовах брати кредити не хоче, через що в економіку надходить менше грошей. Мала кількість грошей в обороті веде до їхнього подорожчання, а не знецінювання. Тобто, гривня має зміцнитися. Що станеться з кредитами?

Вони стануть менш доступними. Коли банкам доводиться брати в борг у НБУ під більш високий відсоток, вони, природно, перекладають витрати на своїх клієнтів. Ставки за новими кредитами зростуть - так відбувається завжди, коли зростає облікова ставка. Експерти прогнозують, що протягом кількох місяців відсоткові ставки по кредитах в Україні зростуть на 2-3%. Це призведе до проблем не лише у нових позичальників, а й у старих, які часто беруть нові кредити, аби погасити старі. За даними НБУ станом на 1 січня 2015-го частка простроченої заборгованості українським банкам за кредитами у загальній сумі кредитів склала 13,5%. Рік тому цей показник був майже вдвічі меншим - 7,7%. З урахуванням підвищення облікової ставки брати кредити стане складніше, тому що виросте ставка, а банки, побоюючись неплатежів, будуть частіше відмовляти в позиках.

Що станеться з вкладами?

Ставки за вкладами в гривні можуть зрости на 1-2%, але відбуватися це буде поступово. Бо нині відсоткові ставки щодо гривневих вкладів і так вищі від облікової ставки. Коли НБУ все ж повністю перейде до реального інфляційного таргетування, облікова ставка буде впливати на ціну позик і ставки за вкладами фізосіб. За старими вкладами ставка переглядатися не буде, тому якщо ви все ж вирішили тримати заощадження в гривнях, то найвигідніше - розірвати договір про вклад (якщо це не передбачає істотної втрати відсотків) і укласти новий за більш вигідною ставкою.

Що робити, якщо у вас кредит у валюті, а доходи в гривнях?

По-перше, сподіватися на стабілізацію економіки та припинення зростання курсів долара і євро. По-друге, спробувати домовитися з банком - у багатьох з них є досвід реструктуризації валютних кредитів. Не завжди такі переговори проходять успішно - іпотечні позичальники деяких банків виходили на акції протесту, НБУ анонсував підписання меморандуму про реструктуризацію таких кредитів, проте документ поки й досі не набрав чинності. Також немає відповідного закону, який би сприяв реструктуризації валютних кредитів і фіксації курсу на певному рівні. Чи може банк підвищити ставку за старим кредитом? Може. Право підняти вам кредитну ставку в банкірів є, якщо така можливість була прописана в договорі. В інших випадках – потрібна згода позичальника. Для того, щоб банк міг переглянути ставку кредитування в односторонньому порядку, він повинен не тільки письмово сповістити клієнта заздалегідь, а й укласти з ним новий договір або додаткову угоду. Якщо клієнт не згоден на нові умови, він має право не підписувати новий договір. А від виконання умов старого договору банк не може відмовитися, а тільки лише може розірвати їх через суд. У такому випадку банк повинен аргументовано довести суду, що виникли дійсно екстрені обставини. Якщо ж банк просто сповіщає вас про підвищення ставки, без пропозиції укласти новий договір, то це просто незаконно, і можна сміливо подавати до суду. Щоправда, українці досі не вірять Феміді та мовчки задовольняють незаконні підвищені апетити банківських установ.

Чи варто достроково погашати кредит у гривнях?

Залежить від вашого фінансового стану і впевненості в джерелі доходу. Напевно, для кожного клієнта це досить привабливо, тому що з'являється можливість значно скоротити або навіть виключити оплату відсотків по кредиту. Проте все залежить від індивідуального договору з банком. Необхідно пам'ятати, що банківські установи не дуже люблять втрачати свій дохід. Тому якщо ви маєте намір погасити кредит достроково, то вже на стадії його укладення уточніть усі деталі кредитного договору. Банківська установа має право оформити заборону дострокового погашення на певний період, і ви будете змушені сплатити всі нараховані відсотки. Більш того, цілком можливі штрафні санкції за дострокове погашення, які також мають бути прописані в договорі, уточняє pozuka.in.ua. Юристи радять отримати в банку довідку про повне дострокове погашення кредиту, аби потім не опинися у списку "злісних неплатників" через підводні камені законодавства та банківських нюансів.

Як впливає облікова ставка на прострочення по кредиту?

Ще одна ситуація, в якій фізособа може безпосередньо зіткнутись з обліковою ставкою НБУ, - прострочення за кредитним або іншим договором, і необхідність сплатити пеню, уточняє prostobank.ua. Остання звичайно розраховується на основі облікової ставки. В Україні існує закон, яким встановлено відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань, за яким передбачено, що у разі невиконання або несвоєчасного виконання грошового зобов'язань боржник зобов'язаний сплатити на користь кредитора пеню, розмір якої не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України. Так, якщо ще вчора за прострочення по кредиту позичальник заплатив би не більше 28% річних, то відсьогодні пеня може нараховуватись уже за ставкою до 39% річних. Точний її розмір, зрозуміло, залежить від умов конкретного договору.

Як облікова ставка вплине на ціни і чи зупинить інфляцію?

Головна мета поточного підвищення облікової ставки - це перехід НБУ до політики інфляційного таргетування. Така вимога прописана в кредитному меморандумі, підписаному з Міжнародним валютним фондом. Згідно з ним, Нацбанк зобов'язався перейти до таргетування інфляції протягом року - до травня 2015-го. Інфляційне таргетування - звичний механізм для центробанків розвинених країн. Працює він таким чином. Облікова ставка впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики. Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари та послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит. Правда, в Україні цей механізм поки не працював. Справа в тому, що облікова ставка, по суті, не робила впливу на вартість кредитів для населення, адже ставки по них набагато вище облікової. Торік таргетування інфляції було запущено Нацбанком в "тестовому" режимі - механізми використовувалися, але щоб вони приносили потрібний результат, необхідно провести реформи, які збільшать вплив НБУ на ринкову вартість кредитів. Крім того, інфляція 2014 року в першу чергу обумовлена не факторами попиту (емісія грошей, підвищення доходів населення, зростання кредитування фізосіб), а факторами пропозиції - подорожчанням імпортних товарів через девальвацію гривні.

Як облікова ставка вплине на економіку?

Подорожчання кредитних ресурсів відіб'ється не тільки на позичальниках-фізособах - для підприємств позикові кошти також подорожчають. При цьому відновлення української економіки, розвиток виробництва і створення нових робочих місць вимагає якраз доступу виробників до дешевих кредитів. Так що чекати, що українська економіка почне семимильними кроками виходити з кризи, очевидно, поки не варто. З іншого боку, пріоритетне завдання НБУ на сьогодні - стабілізація фінансового ринку та приборкання інфляції. Це в свою чергу також важливо для інвестиційного клімату країни і, відповідно, зростання економіки в більш довгостроковій перспективі. А боротьба з інфляцією завжди супроводжується уповільненням зростання виробництва.

Джерело: ТСН

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»