• Посилання скопійовано

Національний банк переходить на новий формат договорів про надання послуг

Нацбанк запроваджує новий спосіб укладання договорів щодо послуг, які він надає в межах своєї компетенції

 Національний банк переходить на новий формат договорів про надання послуг

Замість індивідуальних договорів з клієнтами про надання послуг центральний банк має намір використовувати таку правову конструкцію, яка поєднує в собі публічну пропозицію як засіб укладення договору та договір приєднання як засіб прийняття оголошеної пропозиції.

Публічна пропозиція – це адресована необмеженому колу осіб пропозиція укласти договір, яка містить всі істотні умови договору. "Національний банк  оголошує публічну пропозицію щодо укладення договору, а особа, яка відповідає вимогам чинного законодавства України та розпорядчим актам Національного банку, акцептує  її шляхом підписання заяви про приєднання до умов договору", - пояснив директор юридичного департаменту Національного банку Олег Заморський. 

При цьому така конструкція матиме сучасний електронний формат на відміну від індивідуальних договорів, які укладалися в паперовій формі

Укладання договорів шляхом приєднання до Публічної пропозиції застосовуватиметься до таких послуг, що надає Національний банк, як:

- розрахунково-інформаційне  обслуговування,

- обслуговування в депозитарії НБУ,  

- використання електронної пошти НБУ,

- послуги з розміщення депозитних сертифікатів та інші.

У якості першого кроку Національний банк публікує Публічну пропозицію щодо укладання депозитарного договору, приєднатися до якої запропоновано депозитарним установам-клієнтам депозитарія НБУ.

Важливим наслідком цього стане спрощення документарних процедур, прискорення процесів та покращення якості обслуговування в цілому з майбутнім зниженням вартості цих послуг, а також підвищення прозорості взаємодії з клієнтами.

Перший договір в оновленому форматі вже був затверджений рішенням Правління Національного банку від 13 вересня 2016 року № 272-рш.

У подальшому планується застосувати подібну практику для більшості видів договорів щодо послуг, які надає Національний банк в межах своєї компетенції. Згодом буде створена глобальна система єдиного договору.

Ознайомитися з Публічною пропозицією та інформацією про умови приєднання можна у підрозділі "Умови надання послуг депозитарію НБУ" розділу "Фінансові ринки" на сторінці офіційного інтернет представництва Національного банку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»