• Посилання скопійовано

Нацбанк планує у 2017 році створити централізований кредитний реєстр

Як повідомив НБУ в звіті щодо фінансової стабільності, регулятор планує протягом 2017 року створити централізований кредитний реєстр, покликаний акумулювати інформацію про позичальників - фізичних осіб з великими кредитами, а також юридичних осіб

Нацбанк планує у 2017 році створити централізований кредитний реєстр

Як зазначається в документі, ведення кредитних реєстрів є нормою для більшості розвинених країн, а дані таких реєстрів дають змогу банкам:

- усунути інформаційну асиметрію,

- якісніше оцінювати платоспроможність потенційних позичальників;

- приймати виважені кредитні рішення.

У той же час регулятор зазначив, що кредитний реєстр не замінить інформацію, яку збирають кредитні бюро про малі кредити фізичних осіб. Також повідомляється, що надання банкам доступу до кредитного реєстру потребує врегулювання на законодавчому рівні.

Довідка УНІАН

Створення кредитного реєстру Національного банку України є зобов'язанням України в рамках меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. При цьому даний процес не передбачає ліквідацію приватних бюро кредитних історій, що функціонують у країні.

За інформацією НБУ, така практика поширена як мінімум у 14 країнах єврозони, де державні кредитні реєстри плідно працюють одночасно з приватними кредитними бюро. Зокрема, це такі країни як Австрія, Болгарія, Чехія, Румунія, Португалія.

Джерело: УНІАН

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»