• Посилання скопійовано

Нацбанк дозволив банкам оформляти кредити з використанням ЕЦП позичальника

Внесено зміни до Положення про визначення банками розміру кредитного ризику

Нацбанк дозволив банкам оформляти кредити з використанням ЕЦП позичальника

Національний банк України передбачив право банків формувати кредитну документацію (справу) боржника з електронних документів, які створені та підписані банком і боржником із застосуванням електронного цифрового підпису. Ці нововведення запроваджені у контексті законодавчих змін, зокрема Закону "Про споживче кредитування", яким передбачено право укладати в електронному вигляді договори про споживче кредитування.

Відповідні зміни внесені до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику, затвердженого постановою Правління НБУ від 30.06.2016 року № 351  (далі – Положення № 351).

Зміни до Положення № 351 також передбачають:

  • узгодженість підходів до врахування банками під час розрахунку розміру кредитного ризику вартості заставного майна, стягнення/реалізація якого обмежена на законодавчому рівні;
  • визначення банками сторони у зобов’язанні за факторинговими операціями з регресом;
  • уточнення вимог у частині засвідчення банками акта щодо контролю наявності та стану заставного майна у вигляді нерухомості та земельних ділянок;
  • порядок оцінки житлово-будівельних кооперативів.

Зазначені зміни є результатом постійної співпраці Національного банку із банківською спільнотою у процесі здійснення моніторингу впровадження та застосування банками вимог Положення № 351.

Зміни до Положення № 351 затверджено Постановою НБУ від 04.08.2017 р. № 75.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»