• Посилання скопійовано

НБУ зобов’язав банки письмово повідомляти фізичних і юридичних осіб про визнання їх пов’язаними з банком особами

Банк повинен робити це письмово та не пізніше наступного робочого дня після визначення особи пов’язаною з банком і внесення інформації про неї до переліку таких осіб

 НБУ зобов’язав банки письмово повідомляти фізичних і юридичних осіб про визнання їх пов’язаними з банком особами

"Ця вимога дозволить фізичним і юридичним особам у повній мірі усвідомити перспективи та наслідки набуття ними статусу пов’язаної з банком особи. Це важливо з точки зору розвитку банківської системи, адже дасть змогу банкам та пов’язаним з ними особам будувати прозорі, зрозумілі для обох сторін відносини, що базуватимуться на взаємній повазі та відповідальності", - зазначив начальник Управління моніторингу пов'язаних з банками осіб НБУ Олексій Рудий.

Окрім того, Національний банк уточнив ознаки визначення пов’язаних із банком осіб для вдосконалення механізму контролю за операціями банків із пов’язаними особами. Зокрема, після уточнення не вважаються пов’язаними з банком за ознакою афілійованості:

  • держава Україна (в особі відповідного органу державної влади або управління та/або суб’єктів, що діють на основі лише державної власності);
  • територіальна громада (в особі відповідного органу місцевого самоврядування);
  • міжнародна фінансова установа, з якою Уряд України уклав договір про співробітництво та для якої згідно із законами України встановлені привілеї та імунітети.

Також не вважаються пов’язаними з банком за ознакою спорідненості юридичні особи через наявність істотної участі держави, територіальної громади чи міжнародної фінансової установи, для якої встановлені привілеї та імунітети.

Відповідні зміни внесені до Положення про визначення пов’язаних із банком осіб постановою НБУ від 15.09.2017 р. № 91, яка набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»