• Посилання скопійовано

Запрацювала модернізована Система електронних платежів НБУ

Нацбанк 3 листопада 2017 року впровадив у експлуатацію нове модернізоване покоління державної системи електронних міжбанківських розрахунків – Системи електронних платежів Національного банку України

 Запрацювала модернізована Система електронних платежів НБУ

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Впровадження нового третього покоління СЕП (далі – СЕП-3) пройшло успішно та не вплинуло на якість обслуговування банками своїх клієнтів. Протягом банківського дня 3 листопада 2017 року в СЕП-3 було оброблено 1,22 млн. платежів на загальну суму понад 79,7 млрд. грн.

“Впровадження СЕП-3 є однією зі складових Стратегічної програми розвитку інформаційних технологій Національного банку України, яка спрямована на розвиток і удосконалення сервісів та ІТ-інфраструктури як для внутрішніх завдань Національного банку, так і насамперед для тих послуг, що Національний банк надає банківській спільноті Україниˮ, – прокоментував директор Департаменту інформаційних технологій НБУ Володимир Нагорнюк.

Також він розповів, що сутність інноваційної СЕП-3 полягає в її істотному оновленні на базі провідних сучасних інформаційних технологій. Архітектуру СЕП перебудовано на засадах промислового середовища серверів додатків IBM WebSphere, промислових стандартів JEE та транспортної системи Національного банку України на базі WebSphere MQ.

Характерними її рисами єː

  •  підвищена продуктивність роботи, яка досягається за допомогою горизонтальної та вертикальної масштабованості;
  • сучасні промислові рішення для резервування та відновлення роботи;
  • висока відмовостійкість та катастрофостійкість на базі використання віртуального середовища та хмарних технологій Національного банку;
  • висока безпека;
  • цілісність даних та коду;
  • підтримка транзакційності на рівні серверів застосувань.

“Завдяки цьому принципово підвищено якість роботи, продуктивність і рівень надійності функціонування СЕП, створено підґрунтя для подальшого її розвитку, а саме переведення її на міжнародні стандарти обміну фінансовими повідомленнями і впровадження нових інноваційних інструментів безготівкового переказу коштівˮ, – зазначив  Володимир Нагорнюк.

 

Довідково

СЕП −  єдина системно важлива платіжна система в Україні, яка  на сьогодні повністю задовольняє потреби вітчизняної банківської системи в міжбанківських переказах у національній валюті та стабільно виконує свої  функції уже понад 20 років.

Станом на 01 жовтня 2017 року учасниками СЕП були 187 установ, із них 93 – банки України; 66 – філії банків України; 27 – Державна казначейська служба України та її органи; 1 – Національний банк України.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»