• Посилання скопійовано

Нацбанк розширює можливості бізнесу з репатріації дивідендів

Відтепер українські компанії зможуть сплачувати іноземним інвесторам дивіденди, нараховані не лише за 2014-2016 рр., як було досі, а й за період до 2013 року включно

Нацбанк розширює можливості бізнесу з репатріації дивідендів

Нацбанк постановою від 14.11.2017 р. №112 вніс зміни до постанови  НБУ від 13.12.2016 р. № 410 “Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України”. Зміни чинні уже відсьогодні, з 15 листопада 2017 року.

 

По-перше, розширено можливості бізнесу з репатріації дивідендів за кордон в іноземній валюті

Відтепер українські компанії зможуть сплачувати іноземним інвесторам дивіденди, нараховані не лише за 2014-2016 рр., як було досі, а й за період до 2013 року включно.

Щомісячний ліміт на такі операції становитиме не більше 2 млн дол. США на одну юридичну особу (емітента, депозитарну установу або іноземного інвестора).

Разом з тим репатріація дивідендів, нарахованих за 2014-2016 роки, відбуватиметься, як і раніше, в межах щомісячного ліміту на рівні 5 млн дол. США на одну юридичну особу.

 

По-друге, резиденти-позичальники, які перебувають в процесі ліквідації, зможуть здійснювати дострокове погашення зовнішніх запозичень від нерезидента-кредитора (за кредитним договором/договором позики згідно з порядком (черговістю) задоволення вимог кредиторів, визначеним законодавством України).

Відповідний пункт буде додано до переліку виключень із заборони на дострокове погашення зовнішніх запозичень резидентом на користь нерезидента.

За оцінками Національного банку, зазначені кроки не призведуть до значного зростання попиту на іноземну валюту (наразі купівля валюти з метою репатріації дивідендів, нарахованих за 2014-2016 рр., становить менше 4% попиту на валюту міжбанківському ринку). Відтак, вони не спричинять додаткового тиску на міжбанківському валютному ринку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»