• Посилання скопійовано

Правила заокруглення суми покупки у разі відсутності монет - у запитаннях та відповідях від Нацбанку

Фахівці НБУ надали відповіді на актуальні питання щодо запропонованих правил заокруглення

 Правила заокруглення суми покупки у разі відсутності монет - у запитаннях та відповідях від Нацбанку

Нагадаємо, що минулого тижня Нацбанк оприлюднив  проект Постанови “Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів”, яким передбачається  припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5, 25 копійок та  встановити певні правила заокруглення загальної (у чеку) суми покупки, у разі відсутності таких монет і у покупця, і у продавця. Докладно про це тут>>

Тепер же фахівці НБУ надали відповіді на актуальні питання щодо запропонованих правил заокруглення.

 

Чому НБУ пропонує застосовувати правила заокруглення?

Монети дрібних номіналів (1 – 5 коп.) майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Вони не повною мірою забезпечують функцію обігу, тобто фактично припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

Інші учасники готівкового обігу щорічно несуть витрати на оброблення, транспортування, зберігання цих монет. Разом із тим, монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи.

Позитивний ефект від заокруглення також підтверджується міжнародним досвідом.

 

Чи заокруглюватиметься кожна ціна товару?

Пропоновані правила заокруглення передбачають закруглення лише загальної (у чеку) суми розрахунків.

 

Чи зможуть підприємства встановлювати ціни, які закінчуються на 99 копійок?

Так. Підприємства й надалі зможуть встановлювати ціни, які закінчуються на 99 копійок.

 

Як саме заокруглюватиметься сума розрахунку до 10 копійок?

Заокруглення відбуватиметься простим арифметичним методом. Якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки – вона заокруглюється до 0 у сторону зменшення (вигода покупця). Якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок – вона заокруглюється до 0 у сторону збільшення (вигода продавця).

 

З якої дати діятимуть правила заокруглення?

Національний банк пропонує обговорити з громадськістю правила заокруглення до 18 грудня 2017 року. І вже після отримання та узагальнення відгуків громадськості прийматиме рішення про встановлення таких правил та їх терміни.

 

Чи вплине заокруглення на інфляцію?

Запровадження правил заокруглення не матиме жодного впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів. З огляду на це, прямого впливу на показники інфляції запропоноване рішення не спричинить. Це також підтверджує досвід таких країн як Данія, Швеція, Норвегія, Угорщина та Чехія.

 

Чи припинить НБУ карбувати дрібні монети?

Так. НБУ припинить карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок (через втрату ними купівельної спроможності) та монет номіналом 25 копійок (оскільки у разі відсутності монет номіналами 1, 2 та 5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10 копійками).

 

Чи зможуть українці й надалі використовувати монети дрібних номіналів для купівлі товарів та послуг?

Безумовно. Ці монети (1, 2, 5, 25 копійок) залишаються в обігу необмежений період часу. Таким чином, громадяни зможуть розраховуватися ними або обмінювати накопичені монети у банківських установах.

 

Чи будуть підприємства заокруглювати ціни якщо у споживачів буде з собою точна сума?

У разі наявності монет відповідних номіналів у покупця, чи у продавця, споживачі зможуть використовувати їх у розрахунках.

 

Чи зобов'язані підприємства відображати в чеках суми до заокруглення та після нього? Чи потрібно буде їм перепрограмовувати РРО?

Підприємства повинні зазначати в чеках загальні суми покупки до заокруглення та після нього, зокрема, використовуючи механізм надбавок/знижок. Це не потребуватиме додаткових витрат на переналаштування РРО.

 

Чи будуть підприємства заокруглювати ціни під час безготівкових розрахунків?

Ні. При безготівкових розрахунках заокруглення не повинно здійснюватися, оскільки копійки залишаться законною платіжною грошовою одиницею в Україні.

 

Де можна обміняти копійки на інші (більших номіналів) або на банкноти ?

Усі накопичені монети можна обміняти на банкноти або на інші (більших номіналів) монети у відділеннях банків чи безпосередньо у регіональних підрозділах Національного банку України.

 

Чи зобов'язані фінансові установи приймати копійки?

Копійки залишаються дійсним платіжним засобом в Україні. Усі фінансові установи (а також підприємства торгівлі/сфери послуг) зобов’язані приймати їх до розрахунків або для зарахування на рахунки.

 

Як довго можна здавати копійки?

Монети номіналами 1, 2, 5, 25 копійок залишаються в обігу необмежений період часу. Отже, часового ліміту для обміну не встановлено, їх не потрібно спеціально обмінювати і ними можна продовжувати розраховуватися.

 

Як Національний банк забезпечить справедливість округлення остаточних сум підприємствами?

Національний банку України очікує, що підприємства діятимуть справедливо і прозоро.

Досвід інших країн, які вводили подібні правила розрахунків, зокрема, наших сусідів − Угорщини та Чехії, свідчать про дотримання принципу справедливості при заокругленні.

 

Чи зобов'язані будуть підприємства приймати дрібні копійки?

Так. Копійки залишаються дійсним платіжним засобом в Україні. У разі наявності монет відповідних номіналів у покупця, підприємства повинні прийняти їх для розрахунків.

 

Чи можуть підприємства давати дрібні копійки на здачу?

Звісно. Підприємства, у разі наявності у них відповідних монет, даватимуть їх на здачу.

 

Чи зобов'язані підприємства дотримуватися правил щодо заокруглення, запропонованих НБУ?

Так. Підприємства заокруглюватимуть остаточні суми (решту) за будь-якими готівковими платежами відповідно до встановлених постановою Правління Національного банку правил.

 

Чи потрібно заокруглювати суму, коли клієнт вимагає повернення платежу?

Якщо відшкодування виплачується готівкою, а монети не використовуються, підприємства будуть заокруглювати остаточні суми відповідно до встановлених правил.

 

Чи зможуть підприємства і надалі здавати монети дрібних номіналів у свої банки?

Звичайно. Підприємства зможуть продовжувати здавати монети на рахунки у своїх банках.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»