• Посилання скопійовано

НБУ підтримує консолідацію держполітики у сфері запровадження безготівкових розрахунків

Нацбанк підтримує проект постанови КМУ "Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)

НБУ підтримує консолідацію держполітики у сфері запровадження безготівкових розрахунків

Цей документ, на думку Нацбанку, сприятиме забезпеченню права українців на вільний вибір способу оплати та широкому розвитку платіжної інфраструктури.

Його норми зобов’язують продавців товарів та постачальників послуг надавати клієнтам можливість роздрібних безготівкових розрахунків за товари чи послуги.

Безготівкова оплата забезпечує зручність, швидкість та надійність обслуговування. Крім того, для клієнта безготівкові розрахунки є безпечними, а для держави – прозорими, а також дають змогу оптимізувати витрати на готівковий обіг.

Національний банк упевнений, що консолідована та послідовна державна політика дасть можливість збільшити частку безготівкових розрахунків та розширити інфраструктуру обслуговування електронних платіжних засобів в Україні.

Це наблизить нашу державу до стандартів життя розвинених країн, спонукатиме до активного розвитку сучасних сервісів та технологій, прискорить зниження масштабів тіньової економіки, сприятиме забезпеченню стабільної роботи банківської системи.

Як зазначив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Олександр Яблунівський, останніми роками суттєво збільшилась кількість українців, які надають перевагу здійсненню безготівкових розрахунків.

"Безготівкові платежі стали невід’ємною частиною повсякденного життя, українці поступово звикають платити платіжною карткою в магазинах, аптеках, кафе, на автозаправних станціях. У великих містах ця послуга більш доступна, тоді як в невеликих населених пунктах може взагалі не бути торгових точок, оснащених платіжними терміналами. Тому ми всебічно підтримуємо прийняття проекту цієї постанови", – наголосив він.

Також Олександр Яблунівський підкреслив, що важливим фактором для успішної реалізації норм цієї постанови є можливість використання суб’єктами господарювання у майбутньому не тільки платіжних терміналів, але й альтернативних інноваційних платіжних сервісів: "На світовому та українському платіжних ринках існують нові технологічні рішення, які дозволяють безпечно здійснювати платежі без фізичної присутності картки та спеціалізованого платіжного терміналу. У додаток до вже традиційних карткових платіжних інструментів в Україні слід активно розвивати та популяризувати нові та більш доступні методи оплати, що буде спряти заміщенню готівки в сегментах, де вона ще традиційно превалює - в невеликих крамницях, закладах торгівлі/послуг тощо".

 

Довідково

Національний банк ставить перед собою амбітну ціль – побудувати в Україні Cashless economy. Запровадження безготівкових розрахунків є пріоритетом для Національного банку України та одним із основних стратегічних напрямів розвитку банківської системи України.

Саме тому Національний банк України взяв на себе лідерство у проекті Cashless economy, який передбачає тісну взаємодію між Національним банком та іншими державними органами, банками, платіжними системами і учасниками фінансового ринку.

На ринку України спостерігається стабільний позитивний тренд зростання частки безготівкових операцій та платіжної інфраструктури. Водночас в Україні на одну тисячу населення припадає близько 5.7 платіжних терміналі[1], тоді як у європейських країнах цей показник в середньому становить більше 10 шт. на одну тисячу населення. Відповідно до Комплексної програми розвитку фінансового сектору в Україні, до 2020 року цей показник в нашій країні має досягти 11 шт. на одну тисячу населення.

____________

[1] Станом на кінець третього кварталу 2017 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»