• Посилання скопійовано

Нацбанк прокоментував рівень інфляції у січні 2018 року

Національний банк очікує, що більш жорстка монетарна політика сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції та її поверненню в цільовий діапазон у середині 2019 року

Нацбанк прокоментував рівень інфляції у січні 2018 року

У січні 2018 року споживча інфляція прискорилася до 14.1% у річному вимірі з 13.7% у грудні 2017 року. У місячному вимірі зростання споживчих цін становило 1.5%. Про це ми повідомляли тут>>

Як зазначають у Нацбанку, фактична інфляція була дещо вищою за траєкторію прогнозу, опублікованого в "Інфляційному звіті" за січень 2018 року, у зв’язку із швидшими, ніж очікувалося, темпами зростання цін на сирі продукти та паливо.

Базова інфляція у січні прискорилась до 9.8% р/р (становила 0.7% у місячному вимірі) та в цілому відповідала прогнозу. Це відбулося внаслідок більш суттєвого зростання цін на послуги, що враховуються у цьому показнику. Їх темпи зростання збільшилися до 15.2% р/р.

Зокрема, суттєво підвищилися тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій, кабельного телебачення та інтернету, а також вартість послуг охорони здоров’я. Це стало результатом дії низки факторів. По-перше, подальшого відображення зростання заробітних плат (у т.ч. через чергове збільшення мінімальної заробітної плати з початку 2018 року на 16.3%). По-друге, послаблення гривні в попередні кілька місяців. По-третє, значних темпів зростання споживчого попиту, про що свідчило стрімке збільшення роздрібного товарообороту в грудні 2017 року (на 16.1% р/р). По-четверте, початку нового бюджетного року, що часто супроводжується переглядом цінової політики.

Водночас, як і прогнозувалося, зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки уповільнилося внаслідок зниження темпів зростання цін на відповідні сирі продукти. Зокрема, у січні повільніше зростали ціни на молочні продукти завдяки зниженню закупівельних цін на молоко, а також на тлі низхідної динаміки світових цін на молоко та молочну продукцію.

Зростання цін на одяг та взуття, а також інші непродовольчі товари очікувано прискорилося, у тому числі внаслідок послаблення гривні у листопаді-січні.

Ціни на сирі продукти харчування в січні зросли на 23.6% р/р. Такі темпи зростання були вищими, ніж очікувалося. Зокрема, прискорилося зростання цін на більшість овочів борщового набору, а також вищими за очікування були темпи зростання цін на тепличні овочі, значна частина яких представлена імпортованою продукцією. Також тривало подальше зростання цін на м’ясо. Попри зниження світових цін на м’ясо протягом останніх кількох місяців переважав вплив внутрішніх факторів – скорочувалась пропозиція окремих видів м’яса після закінчення свят та зберігалися значні обсяги експорту. Також прискорилося зростання цін на яйця та фрукти.

Темпи зростання адміністративно регульованих цін становили 16.2% р/р та в цілому відповідали прогнозу. Драйвером їх зростання були послуги поштового зв’язку, а також місцевого телефонного зв’язку. Крім того, прискорилося зростання вартості перевезень у міському маршрутному транспорті на тлі підвищення цін на паливо. Натомість, зростання цін на алкогольні напої та тютюнові вироби уповільнилося.

Ціни на паливо підвищилися на 21.8% р/р через суттєвіше подорожчання нафти на світових ринках та послаблення гривні.

Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових свідчить про збереження значного інфляційного тиску, про що Національний банк попереджав в "Інфляційному звіті" (січень 2018 року). Національний банк очікує, що більш жорстка монетарна політика сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції та її поверненню в цільовий діапазон у середині 2019 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»