• Посилання скопійовано

Нацбанк прокоментував рівень інфляції в березні 2018 року

У березні 2018 року споживча інфляція продовжила сповільнюватися другий місяць поспіль та становила 13,2% у річному вимірі (порівняно з 14,0% у лютому)

Нацбанк прокоментував рівень інфляції в березні 2018 року

У березні 2018 року споживча інфляція продовжила сповільнюватися другий місяць поспіль і становила 13,2% у річному вимірі (порівняно з 14,0% у лютому). У місячному вимірі індекс споживчих цін зріс на 1,1%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики, - повідомляє прес-служба НБУ.

Попри певне зниження фактична інфляція в річному вимірі залишилася дещо вищою за прогноз, опублікований у "Інфляційному звіті" за січень 2018 року, та за цілі НБУ.

Як і в попередньому місяці, основною причиною високої інфляції стало насамперед більш суттєве, ніж очікувалося, подорожчання продуктів харчування. Також підтримувало інфляційний тиск подальше зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці. На цінах позначилося і швидке відновлення споживчого попиту. Залишалися високими й інфляційні очікування окремих груп економічних агентів.

Водночас проведення НБУ жорсткої монетарної політики стримувало інфляційний тиск, зокрема через канал обмінного курсу. Як і очікувалося, попередні підвищення облікової ставки зробили більш привабливими фінансові інструменти в гривні, що сприяло припливу іноземного капіталу. Разом зі збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів це спричинило перехід від девальваційного тренду до зміцнення гривні з кінця січня 2018 року. Посилення гривні як відносно долара США, так і валют країн-торгівельних партнерів позначилося насамперед на цінах палива та імпортних товарів.

Додатковими факторами, що стримували інфляцію, було зменшення впливу від підвищення цін і тарифів, що регулюються адміністративно, а також корекція цін на нафту.

  • Базова інфляція в березні уповільнилася і становила 9,4% у річному вимірі (з 9,7% у попередньому місяці). Березневий рівень базової інфляції відповідав очікуванням Нацбанку, нівелювавши попередні відхилення.
    Зниження базової інфляції відбулося насамперед завдяки суттєвому послабленню імпортованої інфляції. Зокрема, сповільнилося зростання цін на одяг та взуття (до 0,5% р/р), темпи зростання яких і в попередні місяці були невисокими. Також дещо повільніше зростали цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (11,8% р/р), у тому числі через розширення пропозиції імпортної сировини.
    Натомість, практично не змінилися порівняно з попереднім місяцем темпи зростання вартості послуг, що входять до базової інфляції (14,9% р/р), хоча зміцнення обмінного курсу гривні також позначилося на динаміці цін в окремих видах послуг. Зокрема уповільнилося зростання вартості послуг закладів особистого догляду, комунікаційних послуг, послуг хімчисток. Однак зростання вартості низки інших послуг (закладів відпочинку та швидкого харчування, обслуговуванням автомобілів тощо) пришвидшилось під тиском з боку споживчого попиту та виробничих витрат. Зростання споживчого попиту також зумовило прискорення зростання цін на інші непродовольчі товари (до 5,2% р/р).
  • Ціни на сирі продукти харчування в березні під впливом обмеженої пропозиції продовжували зростати високими темпами (23,3% р/р), випереджаючи січневий прогноз НБУ. Високими темпами продовжували зростати ціни на м'ясо та молоко, а зростання цін на яйця, овочі борщового набору та яблука прискорилося. Основним джерелом тиску на ціни залишалися фактори пропозиції (зокрема подальше падіння у тваринництві та збереження значних обсягів експорту). Крім того, вагомий вплив мав і споживчий попит.
    Разом з тим, зростання цін на продукти харчування стримувала динаміка відповідних світових цін, а також розширення пропозиції за рахунок імпорту. Так, у березні тривало сповільнення зростання цін на тепличні овочі та тропічні фрукти.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 13,6% р/р), що відбулося у тому числі за рахунок бази порівняння (у березні минулого року було підвищено тарифи на електроенергію та акцизи на більшість алкогольних напоїв). Однак попри незначне сповільнення ціни на хліб та тютюнові вироби зростали високими темпами. Також тривало зростання тарифів на водопостачання та водовідведення.
  • Зростання цін на паливо суттєво уповільнилося (до 18,9% р/р), відображаючи зниження цін на нафту на початку 2018 року та сприятливу ситуацію на валютному ринку.

За оцінками НБУ, монетарні умови є наразі достатньо жорсткими, щоб забезпечити поступове зниження споживчої інфляції та її повернення в цільовий діапазон у середині 2019 року. Оновлений прогноз динаміки інфляції було оголошено під час прес-брифінгу щодо рішення з монетарної політики 12 квітня. Новий детальний макроекономічний прогноз буде оприлюднений в Інфляційному звіті (квітень 2018 року) 19 квітня 2018 року.

***

Читайте також: Індекс інфляції за березень — 101,1%, з початку року — 103,5%

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»