• Посилання скопійовано

Коментар Нацбанку щодо рівня інфляції в квітні 2018 року

У квітні 2018 р. споживча інфляція продовжила сповільнюватися третій місяць поспіль та становила 13,1% у річному вимірі (порівняно з 13,2% у березні)

 Коментар Нацбанку щодо рівня інфляції в квітні 2018 року

У квітні 2018 року споживча інфляція продовжила сповільнюватися третій місяць поспіль і становила 13,1% у річному вимірі (порівняно з 13,2% у березні). Інфляція у місячному вимірі знизилася з 1,1% у березні до 0,8% у квітні. Про це свідчать дані, опубліковані Держслужбою статистики, - йдеться у повідомленні на офіційному сайті відомства.

Хоча Нацбанк очікував на подальше зниження інфляції в річному вимірі, її квітневий показник дещо перевищив прогноз, опублікований у "Інфляційному звіті" за квітень 2018 року, переважно за рахунок впливу найбільш волатильних компонент.

Як і в попередні місяці, на високих показниках інфляції позначилося подальше зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також швидке відновлення споживчого попиту. Крім того, на цінах на окремі імпортовані непродовольчі товари відобразилося послаблення курсу гривні наприкінці 2017 – початку 2018 року, оскільки ці товари закуповуються роздрібними мережами з випередженням, наприклад, весняно-літні колекції одягу та взуття. Також підтримували значний інфляційний тиск і високі інфляційні очікування окремих груп економічних агентів.

Водночас проведення Нацбанком жорсткої монетарної політики продовжувало стримувати зростання цін. Найвідчутніше її вплив проявився через канал обмінного курсу гривні, сприяючи його зміцненню з кінця січня 2018 року. Це, в свою чергу, позначилося насамперед на цінах на імпортовані товари з коротшим терміном реалізації.

  • Базова інфляція в квітні залишилася незмінною (9,4% у річному вимірі) та відповідала прогнозу Нацбанку.
    Під впливом суттєвого послаблення курсу гривні наприкінці 2017 – початку 2018 року та пожвавлення споживчого попиту прискорилося зростання цін на непродовольчі товари (до 4,2% р/р), зокрема на одяг та взуття, фармацевтичні та медичні товари, меблі, товари для особистого догляду тощо.
    Водночас зміцнення курсу гривні, що триває з кінця січня, позначилося на цінах на товари з коротшим терміном реалізації. Так, зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки трохи уповільнилося (до 11,7% р/р). Додатковим чинником виступило також повільніше зростання цін на сировину, насамперед завдяки розширенню імпортної пропозиції. Зокрема дещо уповільнилося зростання цін на вироби з м’яса та молочні продукти.
    Темпи зростання вартості послуг, що входять до базової інфляції, також знизилися (до 14,5% р/р), у тому числі завдяки зміцненню обмінного курсу гривні. Зокрема, меншими темпами зростала вартість послуг закладів особистого догляду, кінотеатрів, медичних послуг. Крім того, знизилися темпи зростання тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій. Однак зростання вартості низки інших послуг (закладів громадського харчування, мобільного зв’язку, таксі тощо) пришвидшилось, що відображало подальший тиск з боку споживчого попиту та виробничих витрат, у тому числі на оплату праці. 
  • Темпи зростання цін на сирі продукти харчування в квітні дещо сповільнилися, але все ще залишилися суттєвими (22,6% у річному вимірі) та перевищували прогноз Нацбанку.
    Відхилення від прогнозу відбулося насамперед за рахунок цін на м’ясо, темпи зростання яких збільшилися. Зокрема суттєво підвищилися ціни на свинину, що серед інших чинників було зумовлено високим святковим попитом та обмеженою пропозицією. Також вищими темпами зростали ціни на яйця, що відбулося внаслідок збереження значного зовнішнього попиту.
    Водночас зменшилися темпи зростання цін на овочі та фрукти. Зокрема, нижчими темпами зростали ціни на овочі борщового набору, насамперед завдяки сприятливій базі порівняння. Також нижчими темпами зростали ціни на банани завдяки корекції світових цін на ці фрукти, а також цитрусові завдяки розширенню імпортної пропозиції. 
  • Адміністративно регульовані ціни зросли на 13,7% р/р у квітні. Таким чином, теми їх зростання залишилися майже без змін порівняно з березнем, однак перевищили показники, закладені у прогнозі Національного банку. Зокрема, попри сповільнення, ціни на тютюнові вироби зростали вищими темпами, ніж прогнозувалося, на тлі скорочення обсягів їх виробництва. Крім того, продовжували зростати вищими темпами тарифи на водопостачання та водовідведення, вартість залізничних та авіаційних перевезень, а також ціни на хліб. Водночас суттєво знизився внесок вартості поштових послуг завдяки ефекту бази порівняння (у березні-квітні минулого року відбулося підвищення тарифів на ці послуги загалом на 67%).
  • Зростання цін на паливо суттєво уповільнилося (до 16,7% р/р), насамперед завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку, що дозволило суттєво знизити податкове навантаження на вартість палива (акцизи на паливо розраховуються у євро).

За оцінками Нацбанку, відхилення фактичної інфляції у квітні від прогнозу є незначним та може бути нівельоване у наступні місяці. До того ж, монетарні умови є наразі достатньо жорсткими, щоб забезпечити поступове зниження споживчої інфляції у відповідності до прогнозу Нацбанку (8,9% р/р на кінець 2018 року) та її повернення до цільового діапазону у середині 2019 року.

***

Читайте також: Індекс інфляції за квітень — 100,8%, з початку року — 104,4%

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»