• Посилання скопійовано

Як буде проводитися нагляд за валютними операціями за новими правилами? – черговий проект від Нацбанку

Нацбанк оприлюднив проект своєї постанови щодо аналізу та перевірки документів про валютні операції. Він спрямований на спрощення процедур нагляду і впровадження ризик-орієнтованого підходу

Як буде проводитися нагляд за валютними операціями за новими правилами? – черговий проект від Нацбанку

Національний банк повідомляє, що оприлюднив ще один проект нормативно-правового акту, розроблений на виконання норм Закону України «Про валюту і валютні операції» і спрямований на спрощення процедур нагляду за валютними операціями і впровадження ефективного ризик-орієнтованого підходу в цій сфері.

Розроблений проект Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції є одним з ключових в переході від системи тотального валютного контролю за кожною операцією до валютного нагляду, побудованого за принципом «більше ризиків – більше уваги, менше ризиків – менше уваги».

Документом визначаються ознаки валютних операцій, які вказують на необхідність проведення банками/небанківськими фінансовими установами/ операторами поштового зв'язку додаткового аналізу транзакцій. Це, зокрема, неспівпадіння обсягів операцій з обсягами звичайної ділової активності, невідповідність суті операції змісту діяльності клієнта, значна розбіжність у заявлених цінах товарів і їх справедливій вартості, використання в розрахунках компаній-оболонок тощо.

За відсутності окреслених індикаторів уповноважені агенти зможуть здійснювати нагляд на свій розсуд, використовуючи власні індикатори. Окрім того, з веденням в дію Закону «Про валюту та валютні операції» з 7 лютого 2019 року з-під валютного нагляду будуть виведені дрібні платежі за кордон на суми до 150 тис. грн. Таким чином, значна частина клієнтських операцій буде звільнена від додаткових перевірок і вимог щодо надання документів.

Водночас зазначеним проектом Положення Національний банк скасовує низку процедурних вимог до уповноважених агентів. Зокрема, пропонується скасувати двоетапний аналіз клієнтських операцій з залучення кредитів від нерезидентів (пропонується перевірка лише на етапі повернення кредиту), а також вимогу щодо складання банками обов’язкового письмового висновку про результати аналізу клієнтської операції.

Після ухвалення і введення в дію зазначеного документу з 7 лютого 2019 року діюче Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників, затверджене постановою Правління НБУ від 15.08.2016 р. №369, втратить свою чинність.

Коментарі та зауваження до оприлюдненого проекту документу можна надсилати на адресу: Oksana.Karpenko@bank.gov.ua до 22 грудня 2018 року включно.

За підсумками публічного обговорення остаточна та схвалена Правлінням Національного банку версія нормативно-правового акту буде оприлюднена не пізніше ніж за 30 днів до набуття чинності Законом «Про валюту і валютні операції», тобто до 7 січня 2019 року.

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»