• Посилання скопійовано

Нацбанк вперше оприлюднив графік планових перевірок банків

Нацбанк опублікував на своєму офіційному веб-сайті річний план інспекційних перевірок банків на 2019 рік

Нацбанк вперше оприлюднив графік планових перевірок банків

НБУ розповідає, що інспекційні перевірки банків здійснюються відповідно до затвердженого рішенням Правлінням Національного банку від 22 грудня 2018 року плану, складеного на підставі ризик-орієнтованого підходу. Ризик-орієнтований підхід враховує приналежність банку до певної категорії з урахуванням його розміру в банківській системі, характеру та складності операцій, рівня ризиків, притаманних його діяльності, а також на підставі визначеної загальної оцінки SREP (Supervisory Review and Evaluation Process).

«Національний банк відповідно до затвердженої Стратегії продовжує впроваджувати принципи прозорості при здійсненні банківського нагляду та плануванні інспекційних перевірок банків. Відтепер, ми щорічно будемо оприлюднювати наш план перевірок на наступний рік. Разом з тим, Національний банк вирішив запровадити практику завчасного, не пізніше ніж за 20 днів до початку перевірки, доведення до банків інформації про проведення планових інспекційних перевірок та їх програми. Ці заходи сприятимуть підвищенню прозорості та ефективності здійснення нагляду за дотриманням банками вимог банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку України, з урахуванням оцінки ризиків, сприянню стабільності банківської системи, захисту інтересів вкладників та кредиторів банків», – прокоментувала перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.

За її словами, у наступному році Нацбанк продовжить також проводити позапланові перевірки, необхідність яких визначатиметься на підставі наглядових дій в рамках системи раннього реагування. Усього за 2018 рік департамент виїзних перевірок банків НБУ здійснив 25 планових та 21 позапланову перевірку банків.

До переліку фінансових установ, в яких пройдуть у 2019 році планові інспекційні перевірки увійшов 51 банк:

Нагадаємо, у травні НБУ змінив вимоги до планування інспекційних перевірок банків та інших осіб, які охоплюються його наглядовою діяльністю, з урахуванням настанов Європейського банківського органу щодо організації єдиної процедури та методології процесу наглядових перевірок та оцінки.

Відтак, періодичність проведення інспекційних перевірок залежатиме від величини банку (його значення для системи) і його ризиків. Зокрема,  об’єкти наглядової діяльності перевірятимуться відповідно до затвердженого Правлінням НБУ плану інспекційних перевірок, складеного на підставі ризик-орієнтованого підходу з урахуванням проведеної регулятором оцінки банків під час здійснення безвиїзного банківського нагляду.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»