• Посилання скопійовано

Усі банки України надають інформацію до Кредитного реєстру НБУ

На сьогодні в Кредитному реєстрі НБУ наявна інформація про понад 80 тисяч позичальників – фізичних (53,2 тис.) та юридичних (27,2 тис.) осіб

Усі банки України надають інформацію до Кредитного реєстру НБУ

НБУ повідомляє, що станом на 1 січня 2019 року усі банки надають інформацію до Кредитного реєстру НБУ, як це передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків».

Нацбанк зі свого боку здійснює постійний контроль за виконанням банками вимог чинного законодавства, що регулює функціонування Кредитного реєстру, та перевіряє актуальність наданих даних.

На сьогодні в Кредитному реєстрі НБУ наявна інформація про понад 80 тисяч позичальників – фізичних (53,2 тис.) та юридичних (27,2 тис.) осіб.

«Наповнення бази даних Кредитного реєстру підвищує ефективність оцінки банками кредитного ризику і таким чином сприяє отриманню добросовісними і сумлінними позичальниками кредитів від банків, що в кінцевому підсумку позитивно впливає на відновлення кредитування», – зазначила директор Департаменту банківського нагляду Національного банку Наталія Дегтярьова.

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 року банкам була надана можливість отримувати інформацію з Кредитного реєстру НБУ. З 1 січня 2019 року введено в дію вимоги пп. 2 п. 2 розділу І Закону, згідно з якими банки використовують інформацію з Кредитного реєстру для оцінки кредитного ризику. Після визначення процедури використання отриманої із Кредитного реєстру інформації банки зможуть протестувати її застосування для оцінки кредитного ризику впродовж тестового періоду.

Нацбанк постійно вживає заходи, спрямовані на забезпечення своєчасної актуалізації технічних питань функціонування Кредитного реєстру. Так, у 2018 році було удосконалено «Технічні умови подання банками до Національного банку України звіту про кредитні операції банку з боржником-фізичною/юридичною особою та ведення Кредитного реєстру Національного банку України», а також саме програмне забезпечення. Це дозволило підвищити ефективність пошукових систем для отримання інформації з Кредитного реєстру.

 

Довідково

Закон №2277 набув чинності 4 березня 2018 року. Відповідно до цього закону Нацбанк створив централізований Кредитний реєстр, в якому накопичується інформація про кредитні операції позичальників, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

Передача банками до Кредитного реєстру інформації про боржників – фізичних осіб здійснюється у відповідності до законодавства України, зокрема з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

Позичальники, стосовно яких передані дані до Кредитного реєстру, також мають право отримувати з цього реєстру інформації про себе і у разі незгоди з її змістом вимагати внесення змін до інформації.

На сьогодні веб-сервіси, які використовуються при роботі з Кредитним реєстром, працюють у режимі 24/7.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»