• Посилання скопійовано

Нацбанк оновить правила нагляду за банками у сфері фінмоніторингу

Нацбанк за технічної допомоги МВФ підготував проект для посилення нагляду у сфері боротьби з відмиванням «брудних» коштів та фінансуванням тероризму

Нацбанк оновить правила нагляду за банками у сфері фінмоніторингу

НБУ повідомляє, що за технічної допомоги МВФ підготував проект дорожньої карти для посилення нагляду у сфері боротьби з відмиванням «брудних» коштів та фінансуванням тероризму. Його реалізація дозволить Нацбанку зосередити більше уваги на адекватності механізмів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму у фінансових установах та припинити функції розслідування.

Такий підхід передбачено у Меморандумі про економічну та фінансову політику України з МВФ від 5 грудня 2018 року (далі – Меморандум).

«Важливо відзначити, що припинення функцій розслідування, про які йдеться у  Меморандумі, не слід ототожнювати із припинення Національним банком наглядових функцій у сфері фінансового моніторингу», – зазначає  перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. За її словами, Нацбанк й надалі в межах законодавчо визначених повноважень здійснюватиме аналіз ефективності системи управління ризиками банком, визначатиме  відповідність заходів, що здійснюються банком для обмеження (зменшення) ризиків під час своєї діяльності. «Це робиться з метою не допустити використання банківських послуг для легалізації «брудних» коштів та забезпечити адекватність механізмів фінансового моніторингу, включно із заходами з вивчення банківських та клієнтських операцій», – пояснює Катерина Рожкова.

З цією метою проект дорожньої карти передбачає перелік заходів, які дозволять:

При цьому, за словами директора департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігоря Берези, на Національний банк не покладено функцію розслідування злочинів у сфері фінансового моніторингу, так само як і будь-яких інших злочинів.

«Із урахуванням обмеженості трудових, часових та технічних ресурсів, а також для  уникнення  невиправданого використання цих ресурсів, Національний банк зосереджує свої зусилля безпосередньо на здійсненні нагляду за банками у сфері фінансового моніторингу. Зокрема, НБУ аналізує ефективність побудованих в банках систем протидії незаконним операціям, достатність процедур та контролів. І якщо виявляє  «слабкі місця» банку у сфері фінансового моніторингу, то пропонує йому вжити більш дієвих заходів для того, щоб уникнути  використання банківських послуг в схемах з легалізації коштів», – пояснює Ігор Береза.

Але коли  система управління ризиків банку та вжиті ним заходи виявилися неефективними, і це призвело до вчинення порушень та/або здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу, тоді Національний банк застосовує відповідні заходи впливу для  здійснення ґрунтовного аналізу, виявлення можливих порушень вимог законодавства з питань фінансового моніторингу та прийняття відповідних рішень. «Регулятор ретельно вивчає операції як самого банку, так і його клієнтів, що є звичайною практикою не лише в Україні, але й в світі», – зазначає Ігор Береза.

У подальшому НБУ планує переглянути адекватність ресурсів для проведення ефективного нагляду на основі ризик-орієнтованого підходу.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»