• Посилання скопійовано

Нацбанк знову зберіг облікову ставку на рівні 18% річних

Правління НБУ прийняло рішення залишити облікову ставку на рівні 18,0% річних

Нацбанк знову зберіг облікову ставку на рівні 18% річних

Правління НБУ прийняло рішення залишити облікову ставку на рівні 18,0% річних. Жорсткі монетарні умови залишаються важливою передумовою для подальшого поступового сповільнення інфляції до цілі 5% у 2020 році.

У перші місяці 2019 року інфляція продовжувала уповільнюватися, фактично дотримуючись траєкторії, яку Національний банк прогнозував в Інфляційному звіті (січень 2019 року). На кінець лютого вона знизилася до 8,8%, базова інфляція – до 7,8% у річному вимірі. Це свідчить, що фундаментальний інфляційний тиск, як і очікувалося, послаблюється.

Уповільненню інфляції сприяла жорстка монетарна політика Національного банку. Зокрема, вона стала однією з причин зміцнення курсу гривні. У свою чергу, зміцнення курсу позначилося на цінах імпортованих товарів і товарів зі значною імпортною складовою.

Крім того, послідовність монетарної політики, спрямованої на зниження інфляції, разом із ситуацією на валютному ринку сприяли поступовому покращенню інфляційних очікувань. Це призводить до підвищення процентних ставок у реальному вимірі (за вирахуванням очікуваної інфляції) і відповідно забезпечує жорсткі монетарні умови, необхідні для зниження інфляції.

Згідно із січневим прогнозом інфляція знизиться до 6,3% у 2019 року і повернеться до цільового діапазону 5% +/- 1 в.п. на початку наступного року.

Цей прогноз є актуальним навіть з урахуванням появи нової інформації з часу попереднього засідання Правління з монетарної політики.

З одного боку, на найближчі місяці заплановані підвищення соціальних виплат і монетизація субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Хоча ефекти цих окремих факторів є незначними, сукупно їх вплив може бути відчутним, якщо відіб’ється на інфляційних очікуваннях в умовах посилення невизначеності в рік подвійних виборів.

З іншого боку, суттєвіше зміцнення обмінного курсу гривні, ніж закладено в поточний прогноз, навпаки сприяє уповільненню інфляції.

Разом з тим ризики для зниження інфляції, про які Нацбанк зазначав у січневому макроекономічному прогнозі, також зберігаються.

Виходячи з необхідності стійкого зниження інфляції до цілі та оцінки ризиків, які можуть стати цьому на заваді, Правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 18,0%.

Водночас, залишаючи облікову ставку без змін, Правління Нацбанку бачить можливості для її зниження в подальшому. Строки переходу до циклу зниження облікової ставки будуть залежати від того, наскільки стійким буде послаблення інфляційних ризиків та покращення інфляційних очікувань. При цьому подальша динаміка облікової ставки буде базуватися на оновленому макроекономічному прогнозі Нацбанку, який буде оприлюднено у квітні.

Збереження облікової ставки на рівні 18,0% затверджене Рішенням Правління НБУ від 14.03.2019 року № 199-рш "Про розмір облікової ставки".

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням цього рішення, буде оприлюднено 25 березня 2019 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 25 квітня 2019 року відповідно до затвердженого графіка.

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»