• Посилання скопійовано

Банкам необхідно до кінця 2019 року сформувати частину буфера консервації капіталу

За інформацією НБУ, банкам слід забезпечити до 1 січня 2020 року наявність сформованого буфера консервації капіталу в розмірі 0,625%

Банкам необхідно до кінця 2019 року сформувати частину буфера консервації капіталу

Національний банк нагадує банкам про необхідність забезпечити до 01 січня 2020 року наявність сформованого буфера консервації капіталу в розмірі 0,625%. Саме такий обсяг буфера стане обов’язковим для кожного банку на першому етапі процесу запровадження буфера консервації капіталу, що розпочинається з 2020 року.

У подальшому розмір буфера буде щороку поетапно збільшуватися, поки не досягне 2,5% від 01 січня 2023 року.

Формування відповідного буфера забезпечить створення банками в некризовий період запасу капіталу понад мінімальні вимоги для поглинання можливих втрат, які виникають в умовах загального економічного спаду, без порушень нормативу достатності капіталу в майбутньому. Цей інструмент сприятиме досягненню цілей стратегії забезпечення фінансової стабільності Національного банку через посилення спроможності банків поглинати збитки.

Буфер формується тими самими інструментами, що й основний капітал банків. Це означає, що з урахуванням вимог до формування буфера, значення показника нормативу достатності основного капіталу (Н3) станом на початок 2020 року має становити щонайменше 7,625%.

Зауважимо, що згідно з даними на 01 березня 2019 року всі платоспроможні банки мають достатньо капіталу, щоб забезпечити дотримання вимог щодо формування буфера консервації капіталу на рівні 0,625%.

Нагадаємо, що запровадження буферів капіталу було затверджене постановою Правління НБУ від 12.05.2015 р. №312 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні».

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»