• Посилання скопійовано

Банки оптимістично оцінюють перспективи кредитування населення та бізнесу, – НБУ

У наступні 12 місяців 76% респондентів прогнозують збільшення портфеля корпоративних кредитів, а 74% – роздрібних

Банки оптимістично оцінюють перспективи кредитування населення та бізнесу, – НБУ

НБУ розповідає, що банки оптимістично оцінюють перспективи зростання кредитування населення та бізнесу як у II кварталі 2019 року, так і у наступні 12 місяців. Крім того, третій квартал поспіль зберігаються позитивні очікування фінустанов щодо припливу депозитів. Про це свідчать результати Опитування про умови банківського кредитування.

 

У наступні 12 місяців банки очікують приріст депозитів і портфеля корпоративних кредитів

76% респондентів прогнозують збільшення портфеля корпоративних кредитів у наступні 12 місяців, а 74% – роздрібних.

Оптимізм банків стосовно приросту депозитів населення зберігається вже чотири роки проте останні три квартали поспіль очікування банків є найбільшими. Припливу депозитів очікують 66% опитаних – найвище значення показника за весь період опитування. Водночас 72% респондентів розраховують на приплив коштів бізнесу.

Підвищення якості кредитного портфеля бізнесу та населення у наступні 12 місяців очікують переважно великі банки – 26% опитаних, хоча більшість респондентів змін не прогнозує.

 

У квітні-червні банки прогнозують зростання попиту на кредити населенню та малому бізнесу

Банки очікують, що у IІ кварталі збільшиться попит на кредити і бізнесу, і населенню.

Відповідно до прогнозів банків попит у корпоративному сегменті найбільше зросте на короткострокові кредити, кредити МСП (малі та середні підприємства) та гривневі позики. На збільшення попиту на іпотеку сподіваються переважно великі банки.

У ІІ кварталі банки не планують змінювати стандарти кредитування для бізнесу, проте очікують на продовження тенденції пом’якшення стандартів кредитування у споживчому сегменті.

 

Банки констатують зростання попиту на кредити бізнесу та населенню у І кварталі

У І кварталі 2019 року пожвавився попит на корпоративні кредити. Про це заявили 40% опитаних. Ідеться про кредити як МСП, так і великим підприємствам. На думку фінустанов, найбільше попит зростав на довгострокові позики та кредити великим підприємствам. Головними чинниками називають потреби бізнесу в оборотному капіталі та коштах для інвестицій.

Внутрішні вимоги більшості респондентів до корпоративних позичальників (стандарти кредитування) не змінилися. Водночас вимоги до позичальників – МСП послабилися у порівнянні з попереднім кварталом, унаслідок посилення конкуренції між банками й позитивних очікувань розвитку окремих підприємств і галузей та економіки загалом.

На відміну від великих позичальників, у сегменті МСП зростає кількість схвалених кредитних заявок. Утім, уже п’ятий квартал поспіль банки вказують на посилення жорсткості цінових умов видачі кредитів – підвищення відсоткових ставок.

У І кварталі банки продовжували інтенсивно кредитувати населення. Рівень схвалення заявок на споживчі кредити зростає, і ця тенденція триває з ІІІ кварталу 2015 року. 37% опитаних заявили, що попит на споживчі кредити збільшився. Це особливо помітно для банків з великими портфелями кредитів фізичним особам.

Найвагомішими факторами зростання попиту на споживчі кредити названі покращення споживчих настроїв та зростання витрат на товари тривалого вжитку.

 

Банки очікують зниження кредитного та валютного ризиків

За оцінками великих банків, у І кварталі загальний рівень ризиків знизився, найбільше – ризик ліквідності. Два квартали поспіль зменшуються операційний, валютний та процентний ризики. Очікується, що у ІІ кварталі кредитний та валютний ризики надалі знижуватимуться, водночас інші ризики, на думку респондентів, не зміняться.

Детальніше з опитуванням, даними анкет та додатковою інформацією можна ознайомитися за посиланням.

Наступне опитування про умови банківського кредитування, що стосуватиметься очікувань на ІІІ квартал 2019 року, буде опубліковано у липні 2019 року.

Примітка. Опитування проводилося з 19 березня до 10 квітня 2019 року серед кредитних менеджерів 50 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 98%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Довідка. Національний банк публікує «Опитування про умови банківського кредитування» щокварталу. Мета опитування – поглибити розуміння стану й тенденцій розвитку кредитного ринку Національним банком України та учасниками банківського сектору. Звіт містить узагальнені оцінки і прогнози змін стандартів та умов кредитування корпоративного сектору і домогосподарств, змін кредитного попиту тощо.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»