• Посилання скопійовано

Банки отримали рекордні прибутки та знижують ставки за депозитами

Помітно зросла операційна ефективність банків, зокрема, державних. Про це йдеться в «Огляді банківського сектору» (травень 2019 року), опублікованому НБУ

Банки отримали рекордні прибутки та знижують ставки за депозитами

НБУ розповідає, що у І кварталі банківський сектор отримав рекордні прибутки, банки продовжували нарощувати кредитування фізичних осіб та інтенсивно залучати депозити населення. Помітно зросла операційна ефективність банків, зокрема державних. Про це йдеться в «Огляді банківського сектору» (травень 2019), опублікованому Національним банком.

 

Банки покращують якість кредитного портфеля та нарощують кредитування фізосіб

У І кварталі продовжило зростати кредитування фізичних осіб: на 5,8% за квартал та на 34,4% рік до року. Як і раніше, приватні банки кредитували населення найактивніше. При цьому, масштаб доларизації роздрібних кредитів знизився до 29,2%.

У січні-березні чисті (тобто без урахування резервів) гривневі кредити бізнесу зменшилися на 4,6%, якщо порівняти з початком року. Це пов’язано з сезонним скороченням портфеля кредитів державним компаніям та дочірнім компаніям міжнародних корпорацій, які переважно погашали взяті раніше кредити. У річному ж обчисленні гривневий корпоративний портфель збільшився на 4,5%.

Частка непрацюючих кредитів знизилась на 1,1 в.п. до 51,7% завдяки зростанню портфеля роздрібних кредитів та проведенню значної фінансової реструктуризації Укрексімбанком. Якість кредитного портфеля в минулому кварталі покращувалася в усіх групах банків, крім банків з російським капіталом.

Національний банк зберігає незмінними очікування по зростанню чистого гривневого кредитування фізичних осіб на рівні понад 30% р/р у 2019 році. Беручи до уваги таке стрімке зростання портфеля, Національний банк проведе оцінювання пов’язаних з цим ризиків. На основі отриманих результатів буде ухвалено рішення про доцільність запровадження жорсткіших стандартів оцінювання якості таких кредитів банками.

 

Ставки за гривневими депозитами почали знижуватись

У січні-березні темп приросту гривневих депозитів населення відповідав минулорічному (+3,5%), найвищі темпи зафіксовано у приватних банках (+7,6%). У річному обчисленні кошти фізичних осіб у банках у національній валюті зросли на 15%, що відповідає темпам попередніх двох років. Водночас доларизація вкладів фізичних осіб знизилась до 46.3%.

Українці продовжують надавати перевагу короткостроковим вкладам на вимогу: у І кварталі частка нових гривневих депозитів строком до 3 місяців становила 52,4%. Строкові гривневі вклади населення зросли на 4%.

У лютому відбувся злам тенденції зростання вартості депозитів населення. На кінець І кварталу середня вартість 12-місячних вкладів фізичних осіб у гривні знизилась на 0,8 в.п. від пікового значення та на 0,1 в.п. до 15,5% річних, якщо порівняти з початком року.

Гривневі кошти юридичних осіб скоротилися на 4% через сезонні чинники та проведення компаніями податкових платежів. Обсяг коштів бізнесу в банках в іноземній валюті зріс на 1,1%. Єдиною групою, що нарощувала вклади бізнесу у І кварталі, були державні банки: гривневі кошти зростали в державних банках, крім ПриватБанку (+10,5%), в іноземній валюті – у ПриватБанку (+5,5%).

Вартість гривневих коштів бізнесу в банках в середньому знизилася на 0,8 в.п. до 13,7% річних, проте залишалася вищою, ніж у середньому за останні 3,5 років.

За очікуваннями Національного банку, до кінця року темпи припливу депозитів до банківського сектору залишатимуться на поточному рівні.

 

Держбанки нарощують операційну ефективність

У І кварталі чистий прибуток банківського сектору зріс у півтора раза, якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, до 12.9 млрд грн. На відміну від минулого року, у січні-березні державні банки були операційно прибутковими: зросла їхня операційна ефективність.

У І кварталі відрахування в резерви становили 4.7 млрд грн, здебільшого сформовані двома банками. За квартал рівень відрахувань до резервів у секторі становив 2% кредитного портфеля.

За оцінками Національного банку, сектор і надалі зберігатиме високу прибутковість завдяки зростанню попиту на банківські продукти.

 

Розпочато стрес-тестування 29 банків

Національний банк розпочав проведення другого етапу оцінювання стійкості банків – опрацювання результатів аналізу якості активів банків (AQR), підтверджених зовнішнім аудитом. Також розпочато стрес-тестування 29 банків. За попередніми оцінками, кількість банків, які потребуватимуть вливання капіталу за базовим та негативним сценарієм стрес-тесту, зменшиться, якщо порівняти з попереднім роком.

До кінця 2019 року банкам необхідно сформувати буфер консервації капіталу в розмірі 0,625%. Він стане обов’язковим для кожного банку з початку 2020 року, коли розпочнеться перший етап запровадження буфера консервації капіталу. Надалі розмір буфера щороку поетапно збільшуватиметься, поки не досягне 2,5% від 01 січня 2023 року. Формування відповідного буфера забезпечить створення банками запасу капіталу понад мінімальні вимоги. У майбутньому це дасть можливість поглинати можливі втрати, що можуть виникати в умовах загального економічного спаду, без порушень нормативу достатності капіталу.

Упродовж другого кварталу буде також змінено методику визначення системно важливих банків та оприлюднено оновлений перелік таких фінустанов. У майбутньому Національний банк вимагатиме від них формувати буфер системної важливості, про умови запровадження якого завчасно попередить банки.

Детальніше ознайомитися з «Оглядом банківського сектору» можна у розділі «Публікації» на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Дані кредитів та депозитів, що публікуються в «Огляді банківського сектору», відрізняються від відповідних даних з підрозділу «Грошово-кредитна статистика», оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату, якщо не вказано інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їх філій за межами України;
  • містять дані про кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • скориговані на резерви за активними операціями, якщо не вказано інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не вказано інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»