• Посилання скопійовано

НБУ заявив про готовність і надалі знижувати облікову ставку

Економічна ситуація в Україні сприятиме зниженню облікової ставки

НБУ заявив про готовність і надалі знижувати облікову ставку

НБУ на своїй сторінці у facebook розповідає, що зниженню облікової ставки до 17% у липні як завжди передувала дискусія членів Комітету з монетарної політики Національного банку. У вже традиційній публікації Підсумків цієї дискусії ви дізнаєтесь, зокрема, про таке:

Рішення щодо облікової ставки було майже одностайним. Під час дискусії вісім членів КМП підтримали її зниження на 0,5 п.п до 17,0%, один – на 1 п.п. до 16,5%.

На сьогодні макроекономічні умови є сприятливими для продовження циклу пом’якшення монетарної політики, розпочатого у квітні. Поточне зростання внутрішнього попиту і його вплив на інфляцію компенсується сприятливою ситуацією на валютному ринку.

Суттєвим ризиком є подальше посилення загроз для макрофінансової стабільності, насамперед через можливу затримку з проведенням ключових реформ або кроками з нівелювання попередніх досягнень, зокрема через судові та законодавчі рішення, які можуть суттєво посилити вразливість економіки України та стати на заваді продовженню співпраці з МВФ.

Особливу увагу члени КМП приділили першому оприлюдненню прогнозу облікової ставки. Вони одностайно підтримали таку публікацію. На їх думку, це сприятиме поліпшенню розуміння монетарної політики НБУ та його макроекономічного прогнозу усіма економічними агентами.

Обговорюючи прогнозну динаміку облікової ставки, члени КМП погодилися, що за відсутності значних економічних шоків на кінець 2021 року її рівень може знизитися до нейтрального – 8%. Найстрімкіше зниження ставки очікується упродовж 2020 року.

Детальніше – http://bit.do/e3fia

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»