• Посилання скопійовано

«Фінансові піраміди»: як їх визначають і що з ними роблять банки?

Нацбанк розповів, які фінансові операції клієнтів банків можуть свідчити про здійснення діяльності, що має ознаки «фінансових пірамід». А також, що робити банкам, які таку діяльність клієнтів виявили

 «Фінансові піраміди»: як їх визначають і що з ними роблять банки?

Коментар до листа НБУ від 30.04.2020 р. №Р/25-0006/21463

Що є «фінансовою пірамідою»?

Як зазначено у коментованому листі, досвід наявних «фінансових пірамід» свідчить, що їх діяльність зазвичай направлена на залучення готівкових коштів у фізичних осіб під обіцянки отримання економічно невиправданих та значно завищених процентів у майбутньому.

Для забезпечення такої діяльності проводяться фінансові операції, які можуть бути пов'язаними між собою та використовуватися з метою шахрайства, відмивання коштів, оптимізації оподаткування, під прикриттям звичайної господарської діяльності клієнтів, зокрема, торгівлі ювелірними виробами, здійснення благодійної діяльності тощо.

 

Ознаки діяльності «фінансових пірамід»

НБУ зазначає, що фінансовими операціями, які можуть свідчити про здійснення діяльності, що має ознаки «фінансових пірамід», сукупно можуть бути, зокрема:

  • наявність серед сторін фінансової операції фізосіб-підприємців/благодійних організацій, які є новоствореними або стосовно яких у банка наявні обґрунтовані підозри, що їх фінансові операції містять ознаки фіктивності;
  • регулярні зарахування готівкових коштів у великих сумах на рахунки зазначених клієнтів;
  • регулярні надходження на рахунки зазначених клієнтів безготівкових коштів від фізичних осіб;
  • регулярні перерахування безготівкових коштів зазначеними клієнтами на рахунки фізичних осіб з різними призначеннями платежу, які фактично є виплатою процентів або так званим кешбеком (миттєвим або відтермінованим поверненням частини коштів (у грошовій або негрошовій формі), витрачених на оплату товарів або послуг).

 

Які дії банку у разі виявлення наведених ознак?

У коментованому листі НБУ рекомендує банкам у разі виникнення підозр, що фінансова операція може свідчити про здійснення діяльності, що має ознаки «фінансових пірамід», проводити поглиблений аналіз діяльності таких клієнтів.

З цією метою пропонується збирати та ретельніше аналізувати інформацію про своїх клієнтів (як існуючих, так і нових) в обсязі, достатньому для повного розуміння характеру їх діяльності, з'ясування їх репутації, зокрема виявлення в них реклами щодо залучення готівкових коштів від населення.

Тобто виявленні ознаки не обов’язково призведуть до миттєвого припинення обслуговування (або блокування рахунків такого клієнта), проте будуть підставою для здійснення банком поглибленого збору інформації щодо такого клієнта, зокрема аналізу його діяльності.

Якщо ж все-таки банк має достатні підстави вважати, що фінансова операція клієнта може свідчити про здійснення діяльності, що має ознаки «фінансових пірамід», то банку рекомендується:

  • встановити такому клієнту неприйнятно високий ризик;
  • використати законодавчо закріплений обов'язок відмови від встановлення (підтримання) ділових відносин, проведення фінансової операції (на підставі ст. 15 Закону №361-IX);
  • надати відповідну інформації до Державної служби фінансового моніторингу України.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»