• Посилання скопійовано

ВРУ підтримала розширення фінпослуг «Укрпошти», а от НБУ проти

Укрпошта зможе займатися проведенням розрахункових банківських операцій, випуском та обслуговуванням платіжних карток, залученням коштів фізичних та юридичних осіб

ВРУ підтримала розширення фінпослуг «Укрпошти», а от НБУ проти

ВРУ сьогодні, 19 травня, прийнято за основу проект Закону №2788-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку».

Законопроектом пропонується запровадити систему поштових рахунків, ввести термін «поштовий рахунок», визначити перелік фінансових послуг, які зможе надавати національний оператор поштового зв’язку АТ «Укрпошта», серед яких: відкриття та ведення поштових рахунків, проведення розрахункових банківських операцій, випуск та обслуговування платіжних карток, залучення коштів фізичних та юридичних осіб.

Відповідні зміни пропонується внести до КримінальногоГосподарського та Цивільного кодексів, Законів України «Про банки та банківську діяльність», «Про Національний банк України», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про поштовий зв'язок», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», «Про оплату праці», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

 

Позиція НБУ

На сторінці ФБ НБУ висловив свою думку: «Розширення статусу «Укрпошти» – це крок до збільшення монополїі держави у фінсекторі, а не крок до конкуренції.

2. Це неконкурентно. «Укрпошта» опиниться у привілейованому стані, якщо порівняти з тими ж банками. Зважте самі. Поштовий оператор отримає всі переваги і можливості ведення банківської діяльності, але не нестиме жодної відповідальності. Поштовому оператору не потрібно отримувати банківську ліцензію, не потрібно виконувати нормативи та вимоги до роботи з коштами населення. НБУ зможе встановлювати для «Укрпошти» лише порядок відкриття і ведення рахунків. Тобто НБУ не буде регулювати банківську діяльність «Укрпошти».

До того ж «Укрпошта» змагатиметься з іншими держбанками – Ощадбанком і ПриватБанком. Ми за конкуренцію, але не держбанків між собою за одних і тих же клієнтів. Боротьба на одному «клаптику землі» призведе до зменшення дохідності всіх. Переможців не буде, всі будуть у програші. У підсумку втратить держбюджет, включно з додатковими витратами «Укрпошти».

3. Це ризиково. «Укрпошта» не розуміє реальної вартості ведення банківського бізнесу. Банки витрачаються на побудову систем фінансового моніторингу, контроль ризиків, управління чужими коштами, комплаєнс, безпеку даних і відділень. До того ж «Укрпошта» має нижчу експертизу у фінмоніторингу, ніж банки. Тому виникає підвищений ризик відмивання коштів.»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»