• Посилання скопійовано

НБУ спростив окремі погоджувальні процедури у сфері ліцензування банків

Національний банк зменшив обсяг інформації, яку має щорічно надавати власник істотної участі

НБУ спростив окремі погоджувальні процедури у сфері ліцензування банків

Національний банк спростив підходи до моніторингу фінансового стану юридичних осіб і майнового стану фізичних осіб – власників істотної участі в банку. Регулятор також уточнив порядок погодження керівників банків та інформування про відкриття відокремленого підрозділу. Нововведення сприятимуть зменшенню технічних процедур та здійсненню поглибленого аналізу процесів.

 

Про основні нововведення

Оцінка фінансового стану юридичних осіб і майнового стану фізичних осіб – власників істотної участі в банку

Національний банк зменшив обсяг інформації, яку має щорічно надавати власник істотної участі. Відтепер для задовільного фінансового/майнового стану визначено такі критерії:

  • для юридичних осіб – відсутність ознак незадовільного фінансового стану;
  • для фізичних осіб – платоспроможність (відповідно до оновлених підходів до оцінки).

Власник істотної участі щорічно до 1 лютого подаватиме письмове запевнення про відсутність підстав для погіршення майнового стану/ознак незадовільного фінансового стану, які мають відповідати вимогам, передбаченим Положенням про ліцензування банків (далі – Положення).

Отже, у 2020 році власники істотної участі в банках не будуть подавати передбачені Положенням документи в межах їх щорічної оцінки фінансового/майнового стану.

Національний банк також розробив форми документів для розрахунку розміру власних коштів та аналізу фінансового стану юридичної особи, що проводяться аудитором або консультантом. Такий підхід сприятиме запровадженню єдиних стандартів.

Відповідні форми документів буде розміщено на вебсайті Національного банку.

Також оновлено додатки до Положення та пояснення до них, що сприятиме спрощенню роботи заявників із відповідними документами.

Крім того, Національний банк оновив методику оцінки фінансового/майнового стану власників істотної участі, що сприятиме поліпшенню сутнісного аналізу під час здійснення зазначених процедур.

Вимоги до керівника банку та керівника підрозділу внутрішнього аудиту банку

Національний банк також уточнив порядок погодження керівників банку та керівника підрозділу внутрішнього аудиту.

Якщо раніше Національний банк вже погоджував кандидатуру керівника банку/керівника підрозділу внутрішнього аудиту на рівнозначні посади в тому ж або іншому банку і з дати успішного складання тесту пройшло не більше одного року, то тестування може не здійснюватися.

Якщо кандидату було відмовлено в погодженні на посаду керівника банку/керівника підрозділу внутрішнього аудиту за результатами проведеного тестування, повторне призначення на посаду в цьому або іншому банку є можливим не раніше, ніж через шість місяців.

Відкриття відокремленого підрозділу банку

Національний банк також уточнив порядок інформування банком щодо відкриття відокремленого підрозділу та скоротив перелік необхідних для цього документів. Відтепер банкам непотрібно подавати регулятору економічне обґрунтування відкриття відокремленого підрозділу. Це сприятиме зменшенню документообігу та пришвидшенню процесу реєстрації структурних підрозділів.

Відповідні зміни містить постанова Правління НБУ від 25.05.2020 р. №66 «Про затвердження змін до Положення про ліцензування банків», яка набуває чинності з 27 травня 2020 року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»