• Посилання скопійовано

НБУ назвав строки відновлення іпотечного кредитування

Банки знову почнуть видавати кредити на купівлю житла не раніше кінця 2020 року

НБУ назвав строки відновлення іпотечного кредитування

Національний банк України на своїй сторінці у facebook розповідає, що банківська система, як і вся країна, поступово повертається до звичного життя. Про роботу банків в реаліях коронакризи, перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова розповіла у другій частині інтерв’ю виданню FinClub.

Ми зібрали для вас ключові тези.

 

Про банківські прибутки

Банківська маржа знижуватиметься, тому що конкуренція зросте. Банки мають коригувати свої бізнес-моделі з урахуванням нових факторів. Якщо зробити домашню роботу і правильно відкоригувати бізнес-модель, удосконалити онлайн-сервіси, поступово знизити вартість депозитів, тоді до закінчення карантину банківська система буде готова запропонувати правильні та потрібні продукти, зможе надолужити поточні втрати. Також банкам потрібно оптимізувати адміністративні витрати.

 

Про злиття банків

Ми очікуємо продовження консолідації банківського сектору і нових злиттів між банками. Тому підтримуємо закон про продовження до 2024 року процедури спрощеної капіталізації. Чимало банків скористалися цією нормою.

Нагадаю, шляхом спрощеного злиття пішли чотири банки. Ще сім банків добровільно покинули ринок, розрахувавшись з усіма кредиторами і вкладниками. 15 банків докапіталізувалися за спрощеною процедурою. Усі ці опції для банків хочемо зробити постійними. Також ці можливості хочемо передбачити і для небанківського сектору.

 

Про доступну іпотеку

Для відновлення іпотеки потрібна прозорість на ринку нерухомості та платоспроможний позичальник. Якщо до кінця червня всі карантинні обмеження будуть зняті й бізнес почне відновлюватися, то до кінця року ми можемо говорити про запуск іпотеки.

Другий важливий момент – це ціна. Якщо банки правильно побудують процентну політику, то ціна ресурсу може до кінця року знизитися так, що іпотека під 10% стане реальністю.

Третій момент – це юридичні ризики, які банки закладають до вартості іпотеки. Наприклад, мораторій на стягнення валютної іпотеки. Їх потрібно вирішувати. Без цього іпотека не те що не полетить, вона не буде запущена.

 

Про держбанки

Проблемні кредити зосереджено в двох держбанках: Ощадбанку та Укрексімбанку. Це непрацюючий портфель, який не приносить доходу. В результаті банкам складно заробити операційний прибуток, щоб підтримувати свій капітал.

Щоб зменшити ризики, ми зберегли для держбанків вимоги до 30 квітня надати нам плани по роботі з проблемною заборгованістю, яка сформувалася до 1 березня. Для всіх інших банків ми такі вимоги відклали через карантин. До 30 квітня держбанки подали плани. Зараз ведемо переговори з банками щодо потреби в капіталі та робимо розрахунки.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»