• Посилання скопійовано

Нацбанк почав приймати звітність від небанківських фінустанов

НБУ відкрив окремий вебпортал для подання звітності небанківськими фінансовими установами

Нацбанк почав приймати звітність від небанківських фінустанов

Вебпортал Національного банку (далі – вебпортал) відкрито для подання звітності небанківськими фінансовими установами.

 

Тестовий період подання звітності завершено

Вебпортал уже працює в робочому режимі. Доступи користувачів до вебпорталу, які раніше зареєструвалися для тестового подання звітності, діють та використовуються для подання звітності до Національного банку України.

Станом на 6 червня 2020 року на вебпорталі НБУ зареєстровано більше 1500 небанківських фінансових установ, які протягом березня-червня поточного року брали участь у тестуванні звітності. Всім іншим установам, які ще не зареєструвалися на вебпорталі, потрібно пройти процедуру реєстрації згідно з пунктом 5 Інструкції про подання звітності небанківськими фінансовими установами.

 

Строки подання звітності

Строки подання звітності за перше півріччя 2020 року не змінюються та відповідають чинним нормативно-правовим актам НКФП. Для зручності учасників ринку на вебпорталі Національного банку оприлюднено календар подання звітності.

 

Види звітності та особливості їхнього подання

Вимоги Національного банку України щодо формування звітних файлів, які подаються через вебпортал, розміщено в реєстрі показників.

Національний банк також підготував та оприлюднив описові та відеоінструкції щодо подання звітності для небанківських фінансових установ.

 

Заходи впливу за несвоєчасне подання звітності

Національний банк із розумінням ставитиметься до випадків затримання подання звітності, кожен із яких розглядатиметься окремо з урахуванням обставин та обґрунтованих причин затримання.

 

Питання щодо подання звітності

Національний банк, розвиваючи діалог із стейкхолдерами, проводить регулярні зустрічі з небанківськими фінансовими установами та профільними асоціаціями в режимі онлайн. На цих зустрічах усі охочі можуть поставити запитання щодо звітності, а також обговорити технічні особливості її формування та подання. Ініціативу щодо проведення таких зустрічей можуть подавати профільні асоціації небанківських фінансових установ. У такому разі запрошуються усі члени асоціації чи об’єднання. 

Найближчим часом на вебсайті НБУ будуть оприлюднені так звані «Питання-відповіді» на найпоширеніші запитання, які виникають під час подання звітності. Детальну інформацію щодо порядку взаємодії з регулятором загалом та щодо особливостей подання звітності зокрема викладено в «Путівнику для небанківських фінансових установ».

Водночас кожна установа може отримати індивідуальну технічну підтримку та консультації зі спеціалістами Національного банку в телефонному режимі: (+380 44) 527-32-83, 527-32-65, 527-30-68, 527-32-44 або надіслати листа на електронну адресу: portal@bank.gov.ua.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»