• Посилання скопійовано

Чому знизилися ставки за валютними депозитами?

В НБУ пояснили падіння ставок за валютними депозитами

Чому знизилися ставки за валютними депозитами?

Українські банки різко знизили ставки за депозитами у валюті, оскільки не мають можливості вигідно розміщувати ці кошти. Надалі ставки можуть впасти нижче нуля.

Про це заявила в.о. голови НБУ Катерина Рожкова, в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Очевидно, що кредитувати у валюті можна тільки тих, у кого є валютна виручка. Виходить, валютні депозити є, розміщувати їх ніде», – сказала вона.

За її словами, у банків є можливість вкладатися у валютні ОВДП, в папери за межами України класу «ААА», але там дуже низькі дохідності.

«Гроші лежать на коррахунках в іноземних банках, оскільки по євро там взагалі від'ємна дохідність», – зазначила Рожкова.

При цьому вона зазначила, що деякі банки сьогодні вже вводять комісію для рахунків в інвалюті.

«Вони не просто не платять відсотки, вони кажуть людям: "Ви нам платіть". Така тенденція сьогодні в усьому світі», – додала в.о. голови НБУ.

За її словами, НБУ просить банки обережно пояснювати клієнтам, що епоха високих ставок залишилася в минулому.

«Людям потрібно ментально з цим змиритися, що ставки не можуть і не будуть 25%. Сьогодні при інфляції близько 2% і нашої ставки 6% ставка за депозитом 8% – це вже добре. Ми до цього йдемо», – зазначила Рожкова. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»