• Посилання скопійовано

У НБУ змінився куратор валютного напрямку

Рада Національного банку під час засідання 22 липня 2020 року призначила заступником Голови Національного банку Юрія Гелетія (замість Олега Чурія)

У НБУ змінився куратор валютного напрямку

Рада Національного банку під час засідання 22 липня 2020 року призначила заступником Голови Національного банку Юрія Гелетія.

Відповідну кандидатуру для призначення на цю посаду подав Раді Національного банку Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Олег Чурій з 23 липня 2020 року припинить виконання повноважень заступника Голови Національного банку України у зв’язку із завершенням строку повноважень та звільненням з посади.

«Юрій Гелетій – політично незалежний технократ, досвідчений та обізнаний професіонал. Він має достатній практичний досвід роботи в державному секторі та безпосередньо в Національному банку. Юрій Гелетій користується повагою та підтримкою міжнародних фінансових кіл і партнерів. Я впевнений, Юрій зможе гідно застосувати свої знання та досвід як член команди Національного банку», – наголосив Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Водночас Голова Національного банку прокоментував припинення повноважень Олега Чурія: «Я переконаний, що український фінансовий ринок за останні п’ять років змінився на краще. Він став надійнішим, сучаснішим і прозорішим. Нарешті він стає частиною світової фінансової системи. Все це свідчить, що Національний банк може проводити справжні реформи, від яких виграє і бізнес, і громадяни. Я особисто дуже давно знаю та поважаю Олега Чурія як професіонала і щиро дякую за вагомий внесок та здійснені реформи».

 

Довідково

Юрій Гелетій:

Юрій Гелетій закінчив Львівський національний університет ім. І. Франка:

  • у 2001 році – факультет міжнародних відносин (спеціаліст із міжнародних економічних відносин, перекладач);
  • у 2002 році – юридичний факультет (спеціаліст із правознавства).
  • У 2002 році він пройшов навчальний курс «Європейська економіка, інтеграція і право» (факультет економіки і права університету міста Байройт (Німеччина).
  • У 2003 році – навчальний курс за міжнародною програмою «Торгівельна політика і комерційна дипломатія» (Карлтонський університет і університет Оттави (Канада).

Після завершення навчання працював у Національному банку України, де протягом 2003−2015 років пройшов шлях від економіста І категорії до керівника підрозділу в структурі банківського нагляду.

У 2012 році здобув ступінь кандидата економічних наук в Інституті регіональних досліджень НАН України.

З жовтня 2015 року до липня 2018 року Юрій Гелетій обіймав посаду директора Департаменту фінансової політики Міністерства фінансів України, де, зокрема, займався питаннями стратегічного реформування державного банківського сектору, розвитку ринку фінансових послуг, ринку цінних паперів.

З липня 2018 року працював на посаді заступника Міністра фінансів України.

Олег Чурій:

10 липня 2020 року збіг термін повноважень Олега Чурія на посаді заступника Голови. Відповідно до Закону України «Про Національний банк України» він продовжував перебувати на посаді до відповідного кадрового рішення Ради Національного банку.

Олег Чурій обіймав посаду заступника Голови Національного банку з 16 червня 2015 року. На цій посаді він опікувався реалізацією монетарної політики шляхом здійснення операцій НБУ на відкритих ринках, валютною політикою та валютним регулюванням, управлінням міжнародними резервами, депозитарною діяльністю НБУ та розвитком інфраструктури ринків капіталу.

До ключових досягнень Національного банку в площині грошово-кредитної та валютної політики й розвитку фінансового ринку за час каденції Олега Чурія належать:

  • успішний перехід України до плаваючого курсоутворення на валютному ринку;
  • проведення валютної лібералізації, результатом якої стало скасування близько 40 валютних обмежень для бізнесу та громадян;
  • забезпечення активної присутності Національного банку на валютному ринку − завдяки валютним інтервенціям міжнародні резерви поповнились на 13 млрд дол США;
  • встановлення кореспондентських відносин із міжнародним депозитарієм Clearstream,
  • переведення операцій міжбанківського валютного ринку на сучасні міжнародні IT-платформи (Bloomberg, Refinitiv);
  • запровадження нових фінансових інструментів, зокрема валютного і процентного свопу, довгострокового рефінансування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»