• Посилання скопійовано

У НБУ назвали умови для масової доступної іпотеки

За позицією НБУ для масової доступної іпотеки, у першу чергу потрібно навести лад на ринку первинної нерухомості, зокрема в частині прозорості забудовників

У НБУ назвали умови для масової доступної іпотеки

Національний банк України на своїй сторінці у facebook розповідає наступне.

Хто не хоче побачити в Україні розквіт масової доступної іпотеки? Всі хочуть!

А що її стримує? Про це говорили під час круглого столу, присвяченого перспективам іпотечного кредитування Микола Остролуцький, заступник начальника управління аналізу системних ризиків та Альона Шмигель, головний економіст управління аналізу системних ризиків департаменту фінансової стабільності.

На сьогодні дуже мало банків працюють на цьому ринку: лише 7 установ сконцентрували 97% обсягів нової іпотеки. Майже три четверті нових іпотечних кредитів – кредити на придбання житла на вторинному ринку, з первинним ринком банки працюють не так охоче. Водночас значна кількість банків, які раніше займались іпотекою, зараз взагалі не виходять на ринок. Усе це – через високі ризики.

Аби пришвидшити появу в Україні масової доступної іпотеки, у першу чергу потрібно навести лад на ринку первинної нерухомості, зокрема в частині прозорості забудовників, а також врегулювати процес фінансування будівництв. Єдиний ефективний механізм інвестування має гарантувати отримання інвестором готового житла, або ж повернення коштів. Враховуючи, що забудовники, так само як банки акумулюють значні обсяги коштів населення, до них мають бути встановлені так само жорсткі вимоги, які б забезпечили їх надійність.

Друга сторона у питанні масової доступної іпотеки – це попит на неї, важивою складовою якого є ціна кредиту. На початок року середня ставка за іпотекою була 19%, зараз вона складає близько 13%.

Отже, за умови посилення прозорості ринку нерухомості, зниження ризиків для кредиторів, а також подальшого зниження вартості іпотеки в Україні стане можливим масове доступне іпотечне кредитування.

Дивіться запис круглого столу тут.

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»