• Посилання скопійовано

НБУ зробив безкоштовними операції у СЕП з виплати карантинної допомоги

НБУ запровадив з 22 грудня 2020 року рішення щодо безкоштовності операцій у СЕП з виплати карантинної допомоги та вніс відповідні зміни до тарифів за послуги СЕП

НБУ зробив безкоштовними операції у СЕП з виплати карантинної допомоги

Національний банк скасував плату за послуги у системі електронних платежів Національного банку (СЕП) під час здійснення операцій, пов'язаних із виплатою матеріальної допомоги від держави населенню та бізнесу внаслідок посиленого карантину.

Таке рішення регулятор запровадив з 22 грудня 2020 року та вніс відповідні зміни до тарифів за послуги СЕП.

За ініціативи Президента України у грудні цього року Уряд вирішив надати матеріальну допомогу громадянам, які можуть втратити доходи через посилення карантину у січні 2021 року*.

Виплата такої одноразової матеріальної допомоги здійснюватиметься із рахунку Пенсійного фонду України, відкритого в АТ «Ощадбанк». Цей банк перераховуватиме кошти на банківські рахунки громадян, які вони зазначили у заяві на отримання допомоги від держави.

Також безоплатними будуть і операції з повернення банками незарахованих сум коштів матеріальної допомоги через певні причини.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 22.12.2020 р. №165 «Про внесення змін до тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України в системі електронних платежів та у сфері розрахунково-касового обслуговування».

 

Довідково

Система електронних платежів Національного банку (СЕП) – державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківського переказу через рахунки, відкриті в Національному банку України.

Для банків-учасників системи діють тарифи на оброблення електронних розрахункових документів та електронних розрахункових повідомлень замовника в СЕП, що залежать від суми платежу:

  • від 0 до 5 000,00 грн – 0,35 грн, без ПДВ;
  • від 5 000,01 до 100 000,00 грн – 1,20 грн без ПДВ;
  • від 100 000,01 грн – 10 грн, без ПДВ.

* постанова КМУ від 09.12.2020 р. №1233 «Деякі питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARSCoV-2».

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»