• Посилання скопійовано

НБУ продовжує вивчати можливість випуску е-гривні

НБУ продовжує вивчати можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні, досліджує її можливі сфери використання і потенційний попит

НБУ продовжує вивчати можливість випуску е-гривні

Кирило Шевченко на своїй сторінці у facebook розповідає що останнім часом ми все частіше чуємо про цифрові валюти центральних банків або СBDC.

СBDC – це електронна форма національної валюти, емітентом якої є центральний банк. Залежно від ринкових потреб така цифрова валюта може використовуватись або для роздрібних платежів, або для «оптових» міжбанківських розрахунків. Враховуючи наслідки пандемії COVID-19 та карантинних обмежень, а також активний розвиток «приватних» цифрових валют у світі, на сьогодні все більше регуляторів досліджують тематику СBDC та варіанти її використання. Деякі центральні банки вже переходять від концептуального дослідження до практичних експериментів.

Згідно нещодавнього опитування Банку Міжнародних розрахунків, досліджують можливість випуску власних цифрових валют 86% центральних банків, а у 2020 році відбувся перший у світі випуск CBDC. Це дослідження було оприлюднено наприкінці січня.

Очікується, що Китай стане першою великою економікою, яка запустить свою CBDC. Китайська програма з цифрових валют «Digital Currency Electronic Payment» (DCEP) наприкінці 2020 року розпочала одне з найбільших реальних випробувань цифрового юаня для роздрібних платежів у кількох містах країни. На наступному етапі планується використання CBDC для «оптових» розрахунків, а також тестування транскордонних платежів.

Центральний банк Багамських островів в жовтні 2020 року офіційно оголосив про поступовий випуск своєї національної цифрової валюти – Sand Dollar (цифрова версія багамського долара) для роздрібних платежів. Проєкт Sand Dollar покликаний забезпечити більше всеохоплюючого доступу до регульованих платежів та інших фінансових послуг.

Центральний банк Швеції на сьогодні також проводить пілотний проект щодо запровадження е-крони на основі технології блокчейн. Уряд Швеції вивчає доцільність переходу країни на цифрову валюту у сфері роздрібних платежів, зазначаючи, що будь-яке рішення щодо випуску е-крони має прийматись на політичному рівні для безпечного функціонування ринку цифрових платежів.

Національний банк України також продовжує вивчати можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні, досліджує її можливі сфери використання і потенційний попит на е-гривню.

У 2016 році ми одними з перших в світі розпочали вивчення можливості випуску CBDC.

У 2018 році було проведено пілотний проєкт з випуску е-гривні для роздрібних платежів на платформі блокчейн. В результаті «пілоту» ми отримали багато як цікавих висновків, так і нових відкритих питань. Та це цілком нормально, враховуючи інноваційну природу CBDC. Ці питання наразі досліджуємо не тільки ми, а й інші центробанки.

З метою обміну знаннями та досвідом щодо потенційної можливості запровадження СВDC та її місця в фінансовій екосистемі ми провели міжнародну конференцію CBDCinUA2020. Участь у ній взяли дослідники з 15 країн світу і представники фінансового ринку (банки та фінтех).

Крім того, наприкінці минулого року ми розпочали опитування учасників фінансового ринку для отримання експертних думок щодо перспектив запровадження е-гривні в Україні.

Національний банк продовжує вивчати можливість випуску власної цифрової валюти, враховуючи результати пілотного проекту, поточні потреби і можливості фінансового ринку.

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»