• Посилання скопійовано

НБУ ініціює створення Cпеціалізованого фінсуду

НБУ пропонує створити в Україні Спеціалізований фінансовий суд для розгляду спорів у сфері фінансових послуг

НБУ ініціює створення Cпеціалізованого фінсуду

ЛІГА.Money розповідає, що Національний банк пропонує створити в Україні Спеціалізований фінансовий суд для розгляду спорів у сфері фінансових послуг. Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко під час виступу на VII Legal Banking Forum.

«У нас сьогодні значна перевантаженість судів, є прогалини щодо кваліфікації суддів з питань, що стосуються фінансових послуг. Тому НБУ вийшов з ініціативою…створення в Україні Спеціалізованого фінансового суду. Зараз ми обговорюємо його створення. Це тільки початок процесу», – зазначив він.

За словами Шевченка, вже відбулися попередні консультації з іноземними партнерами, у тому числі з Міжнародним валютним фондом.

У якості прикладів подібного досвіду голова НБУ назвав створення в країні Антикорупційного суду та Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

У Нацбанку вважають, що від створення Спеціалізованого фінансового суду виграють всі учасники фінансового ринку, у першу чергу – банківська система.

«Кредитний портфель банківської системи України становить більш ніж 1 трлн грн. Це показник, який варто захищати», – додав Шевченко.

Серед важливих переваг створення Спеціалізованого фінансового суду голова НБУ назвав:

  • наявність професійного судочинства, яке передбачатиме високу кваліфікацію суддів та спеціалізовані знання щодо тонкощів відносин у сфері надання фінансових послуг. Це дозволить учасникам суперечок розраховувати на ефективне та швидке правосуддя;
  • обмеження підсудності судів загальної юрисдикції для фінансових спорів дозволить ліквідувати ризики зловживань, коли районні суди використовуються недобросовісними позичальниками для вирішення спорів на мільярди гривень;
  • банки почнуть активніше видавати кредити та зменшувати вартість закладених ризиків. Це означає, що діючі відсоткові ставки знижуватимуться (оскільки банки враховують ризики неповернення кредитів під час формування відсоткових ставок);
  • позичальники та інвестори відчують більшу привабливість користування фінпослугами в Україні.

«Хорошим є не тільки те середовище, де вміють позбавлятися від непрацюючих кредитів, але й те, де нові непрацюючі кредити не з'являються. Тому нам потрібне комплексне вирішення таких питань…Як захистити кредиторів та позичальників, як захистити інвесторів, активи та банківський сектор», – сказав Шевченко.

За його словами, для створення Спеціалізованого фінансового суду необхідною буде спільна робота Нацбанку, банків, бізнесу та державних органів.

Джерело: ЛІГА.net

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»